44
Иа анка твърди, че е станала законна собственичка на Слънцето, след като го регистрирала като своя собственост при местен нотариус.

Сега жената, чиято предприемчивост трябва да се признае, планира да събира такса от хората, които го "използват" - под формата на светлина и топлина (т.е. на практика от всички).

49-годишната Анхелес Дуран от град Виго, област Галисия, подала молба за собственост на жизненоважната за живота на Земята огнена звезда, след като научила, че американец завел подобни искове за Луната, Марс и Венера.

Въпреки че Договорът за Космоса от 1967 г. забранява на правителствата да претендират за собственост върху небесните тела, това не се отнася за частни лица.

Нотариусът на испанката се възползвал от тази опция, след като се консултирал с правните органи в Испания.

Миналата седмица Дуран получила документ, който постановява, че тя е "собственик на Слънцето, звезда от спектрален тип G2, намираща се центъра на Слънчевата система, на средно разстояние от Земята от около 149 600 000 км".

"Познавам законите и подкрепих иска си с правни аргументи. Всеки друг би могъл да го направи, просто се случи първо на мен", обяснява простичко испанката.

Тя смята да се възползва от собствеността си и да иска пари от хората, които се възползват от слънчевата енергия.

Жената се е срещнала с представители на испанското министерство на индустрията, за да обсъди с тях въвеждането на такса за фотоволтаичните централи, които превръщат слънчевата енергия в електричество.

Така както водно-електрическите централи печелят, като използват водата от реките, които също уж принадлежат на всички.

Г-жа Дуран е измислила и алтруистична схема, по която да се разпределят събраните средства. Половината ще отиват за правителството, 20% в националния пенсионен фонд, 10% - за борбата срещу глада в света, и още 10% за изследвания.

Испанката, която смята, че всичко това е за доброто на икономиката и стандарта на населението, все пак смята да остави скромни 10% и за себе си.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@