0

С офийската градска прокуратура постанови да се извърши проверка за националната гвардия на Българския национален съюз (БНС).

В съобщение на прокуратурата се уточнява, че проверката е във връзка с публикации в столични ежедневници от 20 август със заглавия: "Гвардия ще брани българи от роми", "БНС набира Национална гвардия" и др.

Прокуратурата ще проверява дали има данни за извършени престъпления против националното и расово равенство, против реда на управлението, включително носене без право формени дрехи или служебни знаци.

Проверката ще установява и има ли връзка между т.нар. "Национална гвардия" и БНС, която противоречи на разпоредбите на текста от Конституцията, който забранява "организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие".

Ще се търси и има ли нарушение на текста от Закона за политическите партии, който забранява образуване на военизирани формирования.

От СГП се позовават на текста от Наказателно-процесуалния кодекс, според който законен повод за започване на разследване може да бъде информация за извършено престъпление, разпространена чрез средствата за масово осведомяване, както и на текст от Закона за съдебната власт, според който при изпълнение на предвидените в закона функции прокурорът може лично да извършва проверки.

Проверката ще бъде извършена със съдействието на служители от Национална служба "Сигурност" и полицията.

"Щпицкоманди в държава - член на ЕС, са измишльотина", каза по-рано днес столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по повод идеята на БНС.

Вчера вътрешният министър Румен Петковказа, че създаването на национална гвардия, тиражирано от Боян Расате има "кафяв привкус".

Идея за създаване на национална гвардия лансира през 2004 г. и синдикалният лидер Константин Тренчев.

След като петимата горски служители в Самоков бяха пребити от роми, Тренчев заяви, че "това не е изолиран случай и не е само епизод от вълната престъпления на етнически роми, които вече взимат епидемични размери".

Лидерът на "Подкрепа" препоръча тогава либерализация на закона за огнестрелните оръжия при тяхното използване за защита на частната, общинската и държавната собственост и предложи организиране на групи от населението за самозащита, които по-късно да прераснат в Национална гвардия.

Последва остра реакция на неправителствени организации срещу идеята.

По-рано днес бе съобщено за проблем със сайта на БНС, който междувременно бил отстранен. Сайтът е бил временно недостъпен заради надхвърлен месечен лимит, който БНС имал по договор, уточниха за БГНЕС от съюза.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@