Е вропейската комисия дава преходен период до края на 2009 г. на 208 български производители на мляко и млечни продукти и на 378 производители на месо и месни продукти, за да отговорят на стандартите не Европейския съюз.
Филип Тод, говорител на комисаря по здравеопазването Маркос Киприану, съобщи в Брюксел, че българските власти са поискали да бъдат одобрени преходни периоди за двата сектора.
Службата на този комисар следи всички проблеми в Европейския съюз, свързани с качеството и сигурността на произвежданите в съюза хранителни стоки.
Когато бяха водени предприсъединителните преговори, българските власти не предвидиха, че ще са необходими преходни мерки за българския млечен и месен сектор.
Инспектираща мисия преди България да бъде приета в Европейския съюз констатира, че тези сектори не отговарят на стандартите на Европейския съюз, следователно трябваше да бъдат взети ограничителни мерки, отбеляза Филип Тод.
Новият срок ще даде повече време да бъдат направени необходимите подобрения, за да бъдат посрещнати структурните изисквания на Европейския съюз, подчерта Филип Тод.
Сега в България има напредък по прилагането на контролните правила на Европейския съюз, следователно рестриктивната мярка ще бъде отменена, каза той.
На производителите на мляко и млечни продукти, на месо и месни продукти в България ще им бъде дадено време до края на 2009 г. да достигнат структурните стандарти на Европейския съюз.