0
с ста трудно е да се намери слабо място в P5Q Deluxe. Един от факторите, които може да попречат на популярността на дъното е нарастващата му цена, заради долара. Всъщност от скоро ентусиастите имат отличен избор от дъна, след като започнаха да се продават и продукти на DFI. Конкретно Asus P5Q Deluxe, обаче, няма да разочарова никого и бих го препоръчал на всеки фен на качествените компютърни компоненти.
"

автор: Калоян Яновски

Вместо предговор:

В понеделник пуснахме продуктово ревю, събрало максимален брой точки във втория кръг на Петото национално състезание по асемблиране, провеждано от IDG.bg и ICT Media. Статията имаше висок интерес от ваша страна, затова решихме през следващите седмици да публикуваме и останалите шампионски ревюта (поне докато не ви омръзнат). Втори в общото класиране преди финалния кръг се нареди Калоян Яновски с обзор на дънната платка Asus P5Q Deluxe.


Увод:

Asus са едни от най-големите производители на компютърни компоненти. Продуктовата им гама покрива голяма част от пазара и напрактика всеки клиент може да си позволи закупуване на компонент от тази марка. Asus P5Q Deluxe е дъно от висок клас, предназначено изключително за хора, които искат качествени компоненти в компютъра си. Предполага се, че повечето от купувачите му имат желание за овърклок и не искат да правят компромиси с такава ключова част от персоналната си компютърна система. Asus предлагат и няколко дъна с по-богата окомплектовка от ROG серията им, но те в повечето случаи не предлагат съществено по-добра производителност и може да се приеме, че P5Q Deluxe е по-добър продукт за парите си.

Техническите характеристики на разглежданото дъно са :

  • CPU: Supports all Quad/Dual Core Intel LGA775 Processors
  • MCH: Intel P45 Express w/ PCI-E 2.0 support
  • ICH: ICH10R
  • RAM: 4x 667/800/1066/1200 1.8v DDR2 SDRAM up to 16GB
  • Storage: 6x SATA 3.0Gbps via ICH10R, 2x SATA 3.0Gbps via Silicon Image SIL3752 controller, 1x UDMA133 & 1x eSATA 3.0Gbps via Marvell 88SE6121 controller
  • Audio: Analog Devices ADI2000B 8 channel High Definition Audio Codec with Optical and Coaxial SPDIF
  • Networking: 1x Marvell 88E8001 PCI Controller, 1x Marvell 88E8056 PCIe Controller
  • Expansion: 3x PCIe x16 slots, (x16x4x4 or x8x8), 2x PCIe x1 slots, 2x PCI 32bit PCI2.3 compliant slot

Само няколко месеца след като се появиха дъната с X48 чипсет, от Intel пускаха очаквания P45. P5Q Deluxe е едно от първите с този чипсет. Всъщност Intel не са направили големи промени в актуалния им чипсет P45. Той се явява лек ъпгрейд на P35. Съществува разновидност на разглежданото дъно с име P5Q3 Deluxe, което вече е предназначено за DDR3 RAM. За разлика от P35, X38 и X48, P45 е първият им чипсет разработен по 65nm процес, което би трябвало да доведе до цялостна по-добра ефективност. Друга важна промяна в този чипсет е наличието на новия стандарт PCI Express 2.0, което е добре като се има предвид развитието при видео контролерите и тяхната нужда от голяма скорост на трансфер.  За разлика от дъната с P35, P5Q Deluxe ни дава възможност да се използват 2 PCIe слота в режим х8+х8, което го прави значително по-добър избор за CrossFire изпълнения. Друга нова характеристика на P45 е официалната поддръжка на 1600FSB,  което напрактика не е от голямо значение, защото и старите дъна могат да правят значително над 400 шина, а процесорите с такава дифолтна честота са само QX9770, които са предназначени  за изключително тесен кръг от потребители. P5Q Deluxe e едно от първите дъна , които ползват  новия южен мост ICH10R.  Общо взето не съм запознат дали този чипсет ни дава конкретни нови функционалности и е по-вероятно подобренията да се изразяват главно в леки оптимизации.  

След като Ви запознах с основните технически характеристики на дъното, нека да преминем към представянето на окомплектовката му.

Окомплектовка:


От пръв поглед кутията прави много добро впечатление с размерите и добрите цветове. Многото нови технологии използвани в дъното налагат нуждата от двоен капак, за да има повече място по кутията за изобразяването им. Вътре ще намерим богата окомплектовка, а под нея и самата дънна платка.

  • Eight red SATA cables including four with 90 degree connectors
  • Two Molex to four SATA power connectors
  • Asus Q-Shield soft rear I/O cover
  • Asus Q-Connector
  • Manual, case badge and driver DVD
  • IDE and floppy cables
  • Optional heatpipe cooling fan
  • Two USB port and one 4-pin Firewire PCI bracket

От Asus предоставят подобрен I/O щит, който са нарекли Q-Shield. Той няма остри ръбове и от вътрешната страна е с меко покритие, което предпазва дънната платка от контакт с метални части. Q-Connector са доста практични аксесоари, които много олесняват свързването на предния панел на компютърната кутия с дъното. Вече с едно движение ще може да се свързват светлините, бутоните за включване/изключване портовете за USB, FireWire и т.н.. Всичките тези малки конектори могат да се свързат към  Q-Connector-а извън кутията и след това остава просто да вкараме Q-Connector-а в монтираната дънна платка. Друг елемент от окомплектовката, който заслужава да му се отдели по-специално внимание е малкото вентилаторче предназначено за охлаждането на PWM радиаторите.  Важно е да обърнем внимание, че този вентилар трябва да се използва само при пасивно или водно охлаждане на процесора. В противен случай се приема, че въздушният поток около сокета ще е достатъчен. Дискът, който е предоставен от Asus съдържа всички драйвери необходими за правилната работа на дъното и няколкото полезни програми.  На долната снимка се вижда част от окомплектовката доставена с дъното :



Надддд

Нека вече преминем към самото P5Q Deluxe.

Уникални особености и екстри:


Веднага прави впечатление, доброто охлаждане, което от Asus са нарекли Stack Cool 2. То започва от южния мост и обхваща всички елементи около сокета, като оставя достатъчно място за монтирането и на най-големите радиатори охлаждащи процесора. Една от характерните черти на P5Q Deluxe, която го отличава от останалите дъна на пазара, е наличието на 16 фазово регулиране на напрежението. Благодарение на него се гарантира стабилно подавано напрежение към процесора и рам паметта. Друго следствие е по-доброто охлаждане, защото отделенета топлика се разпределя върху повече елементи, които се охлаждат по-лесно. Заради тази характерна черта, това дъно ще се хареса много на овърклокърите, защото вече няма да се притесняват за нестабилност на процесора при натоварване, причинено от голем волт-дроп.


На задният панел правят добро впечатление 6-те USB порта, наличието на e-SATA и 1394.  Освен тях дъното заслужава вниманието ни с добрите си audio конектори и сравнително добрите си вградени audio възможности, които все пак не могат да се сравняват с качеството на звука предоставено от външните X-Fi аудио карти. P5Q Deluxe е едно от първите дъна, който разполагат с последанта версия на системата на Asus за енергоспестяване EPU 6-Еngine. Благодарение на нея може динамично да се наблюдава потреблението на основните компютърни компоненти. В тази система са вградени 5 профила, които динамично се сменят в зависимост от нуждите за по-голяма бързина или по-ефективно енергопотребление. Отлично впечатление прави наличието на 6 Sata порта на дъната платка, 2 от които са обърнати на 90 градуса за по-лесно скриване на кабелите. Дъното прави впечатление с бутоните за включване/изключване и рестартиране. Това са много удобни екстри, които го отличават от повечето конкурентни продукти и правят по-лесна употребата на компютъра без кутия. Интересна опция за хората със sub-zero охлаждания са пиновете разположени в горния десен ъгъл на платката. Чрез тях може да се увеличи подаваното напрежение към процесора и северния мост до съответно 2.1в и 2.06в., които са доста над достатъчното за перманентното увреждане на тези чипове. Интересна и в някои случаи много полезна характерна черта на P5Q Deluxe е наличието на Asus Express Gate. Това представлява малка платформа наречена Splashtop, която е базирана на Linux и е вградена в самото дъно. Тя идва с инсталиран Browser, IM, Skype и програмка за разглеждане на картинки. Освен това от диска към дъното може да се инсталира Express Gate Updater, чрез, който може да се увеличи функционалността на тази Linux дистрибуция.


 На практика това означава, че с развалена операционна система или дори без хард диск ще можете да си проверите е-mail-а и да комуникирате  чрез най-известните IM програми. Имайки предвид, че това дъно е насочено към компютърните ентусиасти няма нищо изненадващо в това, че BIOS-ът е богат на опции. Най-интересната част от него AI Tweaker секцията.


Предлага се пълен набор от насройки чрез, които може да се намери оптималната работа на компютърната система. Има два начина за въвеждане на параметрите. Има възможност директно да се въведат желаните стойности или да се използват ‘+' и ‘-‘ докато стигнете до тях. Във всеки случай трябва да се внимава какво се въвежда, защото дъното предлага наистина големи възможности за подаване на напрежения и реално съществува възможност да повредите някой от компонентите, ако не внимавате. Самият овърклок е сравнително лесен, защото дори да не ‘изгрее' компютъра не се налага вадене на батерията, а и в началото може да се оставят на Auto настройките, за които не сте сигурни какво правят. Разбира се това не е препоръчително за 24/7 употреба, т.к. най-вероятно подаваното напрежение е над необходимото. Аз сравнително лесно успях да стигна 500FSB, а от коментарите на други компютърни ентусиасти става ясно, че е възможно да се мине дори и 550FSB.

Тестове и заключение

Проведох 6 теста на конфигурацията ми при дифолтни настройки - Fritz 4.2, Super Pi 1.5, 3DMark Vantage, 7-Zip 4.6Beta, Cinebench 10, wPrime 2.0. В случая тези опити не са особено показателни, защото нямам конкурентно дъно, с което да сравня резултатите, но на практика влиянието на чипсета в общия перформънс е минимален и не би трябвало избора на дъно да се влияе само от изкараните точки в синтетичките тестове. Системата е : P5Q Deluxe, E8500, 2x2GB A-data, HD3850, Seagate 160GB 7200.9, Vista x64 SP1.



Общо взето съм много доволен от представянето на дъното. Почти напълно се изпълниха предварителните ми очаквания и е доста трудно да се намери слабо място в P5Q Deluxe. Един от факторите, които може да попречат на популярността на дъното е нарастващата му цена, заради долъра. Доста от компютърните ентусиасти в България може да предпочетат да вземат някое от по-евтините дъна на Gigabyte, които също се овърклокват много добре, вместо да дадат близо 400лв. За P5Q Deluxe. Всъщност от скоро ентусиастите имат отличен избор от дъна, след като започнаха да се продават и продукти на  DFI.  Разбира се наличието на толкова богат избор може само да ни радва, а и крайния перформънс на персоналния ни компютър ще е повече от добър при всеки от тези продукти. Конкретно P5Q Deluxe няма да разочарова никого и бих го препоръчал на всеки фен на качествените компютърни компоненти.

Забележка: Tекстът се публикува със съгласието на автора (бел. ред.)


Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 15 минути

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 25 минути

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 3 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 3 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 3 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 4 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 5 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 5 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 5 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората