0

Държавата изтъргува 78 декара за 37,5 млн. лева, отбелязва "Труд". 37,5 млн. лева ще влязат в държавния бюджет от продажбата на 78 дка в софийския квартал Симеоново, местността Камбаните, съобщава Агенцията за държавни вземания, която продаде на търг апетитните имоти.

Победител в търга е дружеството със специална инвестиционна цел "Български недвижими имоти".

Фондове за земя са плащали повече за покупки през май, констатира "Дневник".

УниКредит Булбанк предлага нови седем фондa от семейството на "Пайъниър". "Адванс терафонд" и "Елана фонд за земеделска земя" продължават да увеличават закупените площи земя, като в същото време се показва и цената, платена за нови парцели.

Според публикуваните от Българската фондова борса съобщения към края на май "Адванс" разполага със 171 125 дка земеделски земи, а "Елана" - със 183 300 дка, което ги прави най-големите дружества, специализирани в този сегмент.

От "Елана" притежават и 214 дка земеделски земи около София, чиито статут ще бъде променен, а почти половината от земеделската земя на фонда вече е отдадена под аренда.

За месец фондът е закупил около 10 хил. дка нови земи, а от началото на годината досега придобитите площи са 40 хил. дка.

Данъчните се изпокриха на Златни пясъци, пише още "Дневник". При закрити врати премина вчера първият ден от форум на данъчни инспектори от 38 държави.

Симпозиумът, който носи гръмкото име "11-а генерална асамблея на Вътрешно-европейската организация на данъчните администрации", се провежда на Златни пясъци.

Въпреки че се обсъжда политиката на отвореност и достъпност, която една модерна администрация трябва да провежда спрямо данъкоплатците, нашата Национална агенция по приходите (НАП) в качеството си на домакин отказа всякакъв достъп на медиите.

Напълно в противоречие с обещанията за "отворени врати", които агенцията непрекъснато дава, журналистите не можаха да чуят дори протоколното приветствие на шефката на институцията Мария Мургина. Самата тя също отказа изявление.

ПИБ излезе на борсата, съобщава още "Дневник". Увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) е регистрирано в Централния депозитар, съобщиха вчера от фондовата борса.

Новият размер на капитала на банката е 110 млн. лв., разпределен в 110 млн. обикновени акции с номинална стойност 1,00 лв. Мениджърът на предлагането заедно с банката са определили цена на акция от 10,70 лева.

На инвеститорите с класирани заявки е било разпределено цялото количество от 16,5 млн. предлагани акции. По закон с вписване на увеличението на капитала банката придобива статут на публично дружество.

Акционерите в банката вече надхвърлят 3300 лица. Чуждестранни инвеститори са придобили 52% от предложените акции, а 67% са купени от институционални инвеститори. Очаква се търговията с акциите на ПИБ да започне около 22 юни.

Търговският регистър върви към ново отлагане, информира още "Дневник". Българската стопанска камара (БСК) алармира вчера за поредни засечки с Търговския регистър.

БСК е разтревожена от слуховете за поредно отлагане на новата система за фирмена регистрация и от пълната непрозрачност в подготовката, става ясно от писмо, адресирано до премиера Станишев, Висшия съдебен съвет, министрите на финансите и на правосъдието и Агенцията по вписванията.

Осигурени ли са всички необходими служители, сгради и допълнителни пари за нормалния старт на регистъра на 1 юли и ще има ли поправки в закона, пита бизнесът в посланието. Писмо с подобни въпроси е изпратила в Министерския съвет и независимият депутат Елеонора Николова, стана ясно вчера.

Правният ни отдел готви отговори на въпросите, поставени и в двете писма, казаха вчера от Агенцията по вписванията. Движим се по график, започва обучението на служителите, офисите са осигурени, добавиха още оттам.

Според тях и без поправки в закона и допълнителна субсидия от бюджета регистърът ще тръгне, но бавно и трудно, а това ще се отрази на бизнеса и на отношението към реформата.

"Две седмици отсрочка пред кандидатите за агросубсидии" е друго от заглавията в "Дневник". Фермерите ще могат да кандидатстват за евросубсидии за обработваема земя и през следващите две седмици.

"Очакваме Брюксел всеки момент да гласува гратиса", заявиха вчера експерти от аграрното ведомство. Срокът трябваше да изтече вчера, но заради настояване на Румъния общността ще го удължи до 25 юни.

Досега бе известно, че пълната субсидия от около 14 лв. за декар ще получи всеки фермер, който е подал заявление до 15 май, а просрочилите срока ще получат парите, орязани с толкова процента, колкото дни са закъснели.

Общността обаче ще направи още една отсрочка - субсидиите няма да се режат, ако стопанинът е кандидатствал за тях до края на май. Очаква се от отсрочката да се възползват и производителите на енергийни култури, които на практика бяха лишени от възможността да кандидатстват за допълнителната субсидия от 9 лева на декар.

Аграрният министър Нихат Кабил успя едва преди няколко дни да подпише заповедта, която посочва кои култури са енергийни.

Решават за строежа на нова ТЕЦ, пише "Стандарт". Следващата седмица правителството ще каже кой ще строи нови мощности в "Марица-изток".

По разчет имаме свободни 7 млн. тона лигнитни въглища годишно, които са достатъчни за една нова топлоцентрала с мощност 600-700 мегавата, припомни директорът на "Мини Марица-изток" Иван Марков. Въгледобивното дружество вече е обявило своята готовност съвместно с немската компания РВЕ да изгради тази нова ТЕЦ.

Намерения да строят новите енергийни мощности имат още ЕНЕЛ, която ремонтира "Марица-изток 3" и има готов проект за още два енергоблока на сегашната площадка на централата.

Американската АЕS, която строи нова ТЕЦ в Гълъбово и "Брикел" на Христо Ковачки, са другите два потенциални инвеститори на новите енергомощности.

Вземат до 500 хил. лв. срещу складови записи, съобщава още "Стандарт". До 500 хил. лв. отпуска МКБ Юнионбанк срещу складови записи за зърно.

Заемите се разрешават без документи за дейността на фирмата. Финансира се до 85% от стойността на зърното според котировките на Софийската стокова борса и пазарните условия.

Лихвата е 7,5%. Срокът на кредита е според срока на складовия запис, а погасяването става еднократно на падежа.

"Нов данъчен шеф за София-област" е друго от заглавията в "Стандарт". Стефан Тричков е новият директор на Териториална дирекция (ТД) на НАП София-област. Заповедта за назначението е подписана от изпълнителния директор на НАП Мария Мургина.

Тричков поема поста от Валентин Петров, който напусна данъчната администрация. Има завършено висше икономическо образование от УНСС. В периода 1991-2005 г. е бил специалист ревизор, финансов ревизор и главен финансов ревизор в Столично управление социално осигуряване.

От 2006 г. досега е зам.-директор в Териториална дирекция големи данъкоплатци и осигурители. Женен, с две деца.

Бизнесът иска от НДСВ министерство на туризма, обявява "Новинар". Хора от туристическия бранш са лобирали в НДСВ за създаването на министерство на туризма, научи "Новинар".

Идеята за собствено ведомство бизнесът лансира от няколко години, но всеки път държавата осуетява предложението. Всички в бранша желаем да се направи туристическо министерство, но не на всяка цена.

Това го решава тройната коалиция и в момента в нея е топката, заявил за вестника вчера председателят на Националния борд по туризъм (НБТ) и директор на Международния панаир в Пловдив Георги Гергов.

Според него Държавната агенция по туризъм (ДАТ), която в момента се грижи за нуждите на сектора, не можела с бюджет от 6 млн. лв. да направи реклама и на най-елементарните бонбони.

Производители на зърно пак плашат с протести, съобщава още "Новинар". Зърнопроизводителите отново заплашиха с протести след жътвата.

Те настояват процедурата за получаване на компенсации заради очакваната лоша реколта да бъде по-опростена. Това каза вчера Борислав Борисов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските села.

Компенсации ще бъдат изплатени на производителите, чиято реколта е пострадала над 30%. На тях ще им бъдат изплатени до 80% от направените разходи по засаждането на зърното.

Загубите ще се изчисляват, като фермерите представят отчети за производството си през последните три години и реколтата, добита през тази година. Производителите от Великотърновско и Търговищко са готови да протестират, след като ожънат, допълни Борисов.

Според критериите на Министерството на земеделието и горите фермерите трябва да ожънат 20 кг от декар зърно, за да получат обезщетение, но дори и да имат три пъти по-висок добив, пак ще са на загуба, смята Борисов. 

Само пет компании развързаха кесията с дивидентите, отбелязва "Пари". Проучване на вестника показва, че само пет от 16-те компании, включени в борсовия индекс SOFIX, ще разпределят дивидент. Д

ружествата, които ще възнаградят инвеститорите си, са Българо-американска кредитна банка, БТК, "М+С Хидравлик", "Петрол" и "Софарма". Другите 11 компании няма да раздават дивиденти.

"Булгартабак" - заложник на пари и интереси" е друго от заглавията в "Пари". Предстои да се реши какво ще се прави с управляващото дружество и неговите подопечни фабрики. От бъдещето на "Булгартабак" зависи бъдещето на цялата тютюнева промишленост.

Единият вариант е управляващото дружество да бъде продадено с конкурс. Така обаче може да се стигне до приватизация тип БТК.

Друг от вариантите е да остане държавно, което поражда опасения от пълненето на черни каси. Третият вариант е държавата да си запази златна акция в дружеството.

"ФНИ България" строи върху Града на мечтите, информира още "Пари". Дружеството със специална инвестиционна цел Фонд за недвижими имоти (ФНИ) купи част от терените на неосъществения Град на мечтите на Соломон Анжел.

Фондът е платил за земята 37,5 млн.лв. Терените с обща площ около 78 хил. кв.м са в местността Камбаните и квартал Симеоново в София.

Отличен месец за лов на инвеститори във фондове, констатира още "Пари". Активите на родните взаимни фондове маркираха рекорден месечен ръст през май.

Те скачат с над 44 млн. лв. За сравнение месец по-рано средствата на индустрията се увеличиха само с 18.7 млн. лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 51 минути

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 1 час

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 2 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 2 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 3 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 3 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 4 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 4 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 4 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 4 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 4 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 5 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 5 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 12 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 12 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние