0

В публикуваното вчера решение на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия най-много народни представители - 43, са били агенти и секретни сътрудници от структурите на Държавна сигурност в окръжните управления на МВР.

Други десет депутати са били вербувани от Софийското градско управление.

Следващата по големина група сред депутатите агенти е на сътрудниците на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) - 21.

Външното разузнаване - Първо главно управление на ДС е вербувало 19 от бъдещите депутати. Някои са се водели последователно на отчет и в разузнаването, и в контраразузнаването.

Петнайсет депутати са били агенти и сътрудници на Шесто управление на ДС - политическата полиция. Управлението се е занимавало със следене на интелигенцията, на висшите училища и студентите, духовенството, евреите, арменците и емигрантите.

Четвърти отдел на Шесто е бдял за протурски и промакедонски национализъм. Пети е внедрявал агенти във "вражеския контингент" като земеделци и социалдемократи, а шести отдел е следял за антипартийна дейност сред членовете на комунистическата партия.

Трето управление е имало 12 сътрудници и агенти сред народните представители. Най-малко са агентите и сътрудниците на Четвърто - техническото разузнаване - трима, и Пето - Управлението за безопасност и охрана (УБО)четирима.

Днес само десетина от включените във вчерашния списък лица реагират публично в медиите:

Проф. Димо Димов, цигулар със световна кариера с квартета, носещ неговото име, създател на Празниците на изкуствата "Аполония", министър в кабинетите на А. Луканов и Д. Попов, депутат от Евролевицата, посланик в Дания; агент на отдел "Задгранични паспорти": "За първи път чувам и такова нещо няма, разбира се. Тогава, за да излезеш в чужбина, паспортите се раздаваха в съответната служба. Когато подавахме документи за излизане в чужбина, задължително ни вкарваха в едни стаички и ни разпитваха къде ще пътуваме и какво ще правим."

Жорж Ганчев, депутат, кандидат за президент на Републиката, лидер на Българския бизнес блок; сътрудник към Второ главно управление на ДС: "Не съм бил сътрудник на Второ."

Тодор Батилов, депутат от "Атака"; щатен служител на МВР - Бургас: "Единствената ми връзка с ДС е, че бях шеф на бургаското следствие."

Георги Иванов (Какалов) , космонавт; агент към Трето управление на ДС: "Какви са тези неща? Не ме интересува и не коментирам подобни работи. Даже не знаех за такова нещо.

Георги Юруков, депутат от БСП; агент към Трето управление на ДС: "Този закон противоречи на конституцията и на Европейската харта за правата на човека. При липса на данни за изразена воля на лицето да работи за тайните служби не може да се огласява името му. Аз работех за Гранични войски преди 32 години. Бях на секретен радиопост. Като такъв подписах декларация за опазване на секретните кодове. Оттам трябва да е. Няма откъде другаде да излезе това картонче. Ще предложа да се отмени законът и да се закрие комисията по досиетата. Още 56 000 души трябва да провери комисията. Мен вече ме изкараха, но не е нужно да омаскаряват и други. Аз ще защитя правата, честта и достойнството си, като обжалвам решението на комисията в съда."

Петър Берон, независим депутат, влязъл в парламента с листата на "Атака"; осведомител на Шесто управление на ДС: "Никога не съм бил нито сътрудник, нито осведомител. Ако някой ми изкара и един ред, който ме злепоставя или пише, че съм навредил на някого, тогава ще говорим. Но 17 години не се намери такъв човек и мога да кажа, че това досие, което имам, не ме интересува. Няма да си търся правата заради публикуваната информация, но искам да знам тези от БСП да не би да са чисти като ангели?

Бриго Аспарухов, кандидат на БСП за кмет на София; щатен служител в Първо управление на ДС: "Това, че съм бил директор на българското разузнаване, е голямо предимство, защото аз съм свикнал на организираност, мениджърство, дисциплина, целенасоченост и изпълняване на задачите в срок. Всички са работили за държавата си, включително и аз. Това, че съм бил щатен служител на Първо главно управление, е публична тайна."

Марко Мечев, депутат от БСП; явочник за ДС ? Пазарджик: "Няма такова нещо! Сега го чувам за първи път. Никога не съм подписвал някакъв документ за каквото и да било, нито съм разговарял с някого от Държавна сигурност. Никога нито съм донасял, нито съм подписвал, нито съм правил доноси. Искам лично да видя документите. Имал съм явочна квартира ли? Това са абсолютни неистини!"

Лютви Местан, депутат от ДПС; агент към Трето управление на ДС: "Оповестеният картон с моето име не е продукт на моята съвест. Не мога да се чувствам отговорен, за това че някой въпреки волята ми е вписал моето име в този реквизит. Не приемам картона като достатъчно доказателство за съпричастност към службите."

Огнян Пищиков, депутат от БСП; явочник на ДС ? Враца: "Цялата история е абсурдна и вероятно има някаква грешка. Когато пише, че съм вербуван, бях партиен секретар и директор на "Кинефикация" - Враца. Нали твърдяха, че не са вербували партийни членове? Най-после се оказа, че нещо някога съм вършил. Поне синът ми ще си мисли, че съм бил разузнавач и ще стана по-интересен в очите му."

Днес в. "Дневник" припомня

предисторията на действията на сегашната комисия:

- 1990 г. Във Великото народно събрание е формирана първата комисия за досиетата с председател депутата от БСП Георги Тамбуев; във в."Факс" са публикувани имената на 33 доносници във ВНС, сътрудничили на Шесто управление на ДС. Досиетата остават затворени.

- 1997 г. е създадена комисията "Бонев", (по името на на тогавашния министър на вътрешните работи) която огласява в парламента имената на 23 политици, работили за ДС, от които 14 са депутати в действащото тогава 38-мо народно събрание.

- 2001 г. следващата комисия по досиетата - "Андреев", (по името на председателя й, депутата от СДС Методи Андреев) установява принадлежност към бившите тайни служби на 129 депутати от парламентите от началото на прехода. Огласени са 52 имена, за които има безспорни доказателства. Заради решение на Конституционния съд са спестени имената на 51 депутати, за които има запазени само регистрационни картони, а за 21 данните са определени като спорни.

- Комисията "Андреев" проверява и кандидат-депутатите за 39-то народно събрание - 170 от тях имат агентурно минало, а за 92-ма няма безспорни доказателства.

- 121 са членовете на изпълнителната власт от 1990 до 2001 г., които са обявени пак от комисията "Андреев" - най-много са агентите в правителството на Жан Виденов.

През 2007 г. е създадена комисията "Костадинов". До момента тя е обявила имената на шестима сътрудници сред кандидатите за евродепутати, на трима съдии от Конституционния съд (които лично са гласували за засекретяването на агентите, за които има само картони), на 15 членове на Висшия съдебен съвет и на 22 души от администрацията на президента, включително и на самия държавен глава Георги Първанов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 1 час

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 1 час

Вижте как да си го приготвите:

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 3 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 3 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 4 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 4 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Велика събота е! Последният ден от Страстната седмица

Любопитно Преди 5 часа

Той е посветен на скръбта за починалия на кръста Спасител Христос, но и на очакването на Неговото Възкресение

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

България Преди 5 часа

Регистрирани за участие в изборите са 22 партии и 11 коалиции

с

Япония изстрелва слънчева електроцентрала в Космоса

Свят Преди 5 часа

Ако този проект види реално измерение отвъд тестовите параметри, това би могло да реши огромни проблеми и да намали нуждата от изкопаеми горива

<p>Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли</p>

Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли през 2024 г.

Технологии Преди 5 часа

Един от гигантите в бизнеса за отдаване на коли под наем постепенно ще извади от автопарка си повече електрически коли от планираното по-рано

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Свят Преди 5 часа

При нападението е избухнал пожар

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Технологии Преди 5 часа

Ета Аквариди достигат своя пик

Вкусен Великден: Лесен козунак с газирана вода

Вкусен Великден: Лесен козунак с газирана вода

Любопитно Преди 6 часа

Ето как да си го приготвите

Облачно време с дъжд и гръмотевици и в съботния ден

Облачно време с дъжд и гръмотевици и в съботния ден

България Преди 6 часа

Вятърът отново ще се обърне от североизток, ще бъде слаб до умерен

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 13 часа

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка