0

Д окладът на ЕК за България, който беше оповестен вчера, е основна тема в днешните издания. "Накисване с омекотител" - така "Труд" определя евродоклада в челното си заглавие. С умела редакторска работа ЕК промени острия тон в черновата на доклада си за България и министрите на правосъдието и на вътрешните работи го възприеха като "балансиран и справедлив", посочва вестникът.

Промените в текста означават огромен кредит на доверие към правителството на Сергей Станишев, е разкрил пред "Труд" добре информиран източник от комисията. Въпреки това се отнемат акредитациите на две агенции по програма ФАР - във финансите и регионалното министерство.


"Брюксел ни дръпна ушите, но не ги скъса", коментира изданието в основната си рубрика "Темата" и посочва, че освен отнемането на акредитацията на две от четирите разплащателни агенции, ЕК официално е замразила финансирането по предприсъединителните програми ФАР, ИСПА и САПАРД. Вестникът цитира мнението на вицепремиера Меглена Плугчиева, че в доклада няма новини, нито изненади. Очаквах да бъде казано повече за свършеното в България през последните няколко месеца, казва тя.


"Няма да хвърлям жертви на вълците" - такъв е отговорът на премиера Сергей Станишев на въпрос дали след доклада ще поиска оставки на министри и шефове на агенции. Има проблеми, наследени от българския преход, но искам да изразя задоволството си, че ЕК оценява по достойнство положените през последната половин година усилия на правителството за преодоляване на недостатъците и дефектите в управлението, е казал премиерът, цитиран от "Труд".

Еврокомисарят Меглена Кунева призова българските партии да попитат народа кои са националните приоритети, свързани с доклада на ЕК, и да постигнат консенсус да ги следват, пише още изданието.


"Да не подценяваме свършеното", призовава президентът Георги Първанов в специално изявление. Трябва да прочетем обективно и да осмислим критичните бележки за България, но те не била да водят до отрицание, негативизъм и пренебрегване и подценяване на извършеното от българските институции и обществото, смята Първанов.

От своя страна опозицията е внесла в парламента шестия вот на недоверие към кабинета с основен мотив "нанесените материални и морални щети на България и нейните граждани поради неусвояване на парите от европейските структурни фондове".

"Брюксел няма да ни остави да минем между капките", предупреждава в материал в "Труд" евродепутатът от БЗНС-НС Петя Ставрева, избрана с листата на ГЕРБ.Фактът, че ЕК не ни налага най-сериозната санкция - предпазна клауза, означава, че за пореден път ни се дава шанс да продължим реформите, отбелязва тя.

"Труд" коментира темата и в друг анализ - "Омекването на доклада на Еврокомисията". Според автора тонът в доклада е смекчен, но омекването в повечето случаи е по-скоро символично, отколкото фактологическо, защото критиките си остават.

"Дневник" също забелязва "леко смекчения тон", но допълва, че официалната оценка на ЕК за напредъка на България в правосъдната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност е категорична - страната е постигнала твърде малко резултати.

Констатира се, че приетите закони, институционални промени и административни наредби изглеждат добре на хартия, но не водят до реална промяна и се отбелязва, че тази година напредъкът е по-бавен от очакваното, пише изданието.

"Дневник" търси и икономическите последици от доклада и публикува интервю с директора на Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел Даниел Грос. "Спрените пари ще охладят българската икономика, това е добре", смята той.

Според него българската икономика прегрява, което се вижда от високите нива на инфлация. Грос не очаква докладът да окаже въздействие върху инвеститорите.

"Станишев отказа да уволни провалилите се министри", е акцентът в "Сега". Промени може да има, но само ако анализът ги налага, не смятам да ги правя, за да угодя на нечии очаквания, е позицията на премиера. "Монитор" обаче прогнозира от първа страница "Чистка във властта след евродоклада".

Според изданието имало таен план с мерки за повишаване на ефективността при усвояването средствата от еврофондовете, който предвижда такава "чистка".

Другите точки в плана били законодателни промени и организационни изменения в системата за усвояване на европарите. "Членството на България в ЕС не е провал", категоричен е пред "Монитор" евродепутатът от левицата Кристиан Вигенин.

България е на път да се справи с проблемите си - вярно, по-бавно отколкото комисията и българските граждани очакваха, но страната е на прав път, е неговата оценка. "24 часа" публикува в рубриката "Анализи" мнения на социолози от т.нар. социологически щаб на изданието с обобщено заглавие "Докладът - между надеждата и страховете".

"Лицемерно е да виним само политиците", отбелязва Кънчо Стойчев от "Галъп интернешънъл". Нашата нация е излъчила политиците, които ни управляват и те са това, което нацията ни в момента може да излъчи, посочва той.

При никакви обстоятелства не бива да напускаме ЕС, категоричен е той. Такова е мнението и на Мира Янова /МБМД/, която определя такава идея като катастрофа.

Васил Тончев от "Сова Харис" също смята такава теза като нелепа. За евентуални оставки той прогнозира, че ако има такива, те ще са на по-ниско ниво от министри. "Оставките са технологичен проблем", е мнението на Румяна Бъчварова от "Маркет линкс".

Трябва да има ясен политически знак за това, че нещо съществено ще се промени в управлението, смята тя. Юрий Асланов от "Афис" дори не вижда основание за оставки. Като "Глътка студена европейска вода" определя "Пари" евродоклада. Брюксел ни остави без пари и без две изпълнителни агенции, над малко 500 млн. евро от фондовете са замразени, отново ще спасяваме положение с екшън планове - така вестникът обобщава ситуацията.

"Последна милост от Брюксел" вижда в евродоклада "Стандарт". Заключенията в доклада са достатъчно безпощадни, а единствената добра новина се крие в отсрочката - София има шанс да си върне достъпа до парите на ЕС в момента, в който затегне дисциплината, коментира вестникът.

"Ако не се стреснем, ще се върнем назад", категоричен е в интервю за "Труд" главният прокурор Борис Велчев. Досега критичното в докладите беше, че напредъкът ни не е достатъчно бърз, сега критиката е, че почти няма напредък, коментира той.

За нас е най-важно законодателството да ни позволи да "разтоварим" тежкото и мудно досъдебно производство от по-леките дела, за да можем да се концентрираме върху истински значимите случаи, допълва той. Велчев е уверен, че воля за справяне с корупцията има.

По повод заключенията относно Людмил Стойков в доклада на ОЛАФ Велчев пояснява, че в момента Стойков е обвиняем за участие в пране на пари и неговите имоти са запорирани и че е неуместно да се говори, че към него е имало специално отношение.

"Вдигаме оборотите и удряме босовете", е озаглавено друго интервю на Велчев в "Стандарт". Една от препоръките в доклада е за създаване на специализирано звено в прокуратурата, което да бъде подпомогнато от експерти от ДАНС и други органи и да се концентрира върху тежката престъпност, посочва Велчев.

Тази препоръка е добра и ние вече я обсъдихме с вътрешния министър и председателя на ДАНС, допълва той. Този път няма да обявим кои прокурори ще работят в това звено, нито какви ще бъдат приоритетите на работата му и ще се стараем да не допускаме изтичане на информация, казва главният прокурор.

"Ако премиерът има проблем, то не е с НДСВ", заявява пред "Сега" заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев.Според НДСВ констатациите на места в доклада са тежки, значението на доклада е изключително сериозно, но критиките са доброжелателни по своя характер. По повод вота на недоверие Велчев коментира, че според него не би било уместно един доклад, макар и критичен, да води до края на един управленски мандат.

"Бойко, що ти трябваше да си десен?", е озаглавен анализ в приложението "Наблюдател" на "Сега". Бойко Борисов започна да пати от тясната дреха, която сам си навлече, коментира авторът и дава пример, че отношението на Борисов към Първанов не приляга на десен политик.

"Шест дни столицата под боклук, било саботаж", пише "Труд". Шести ден центърът на столицата тъне в камара отпадъци, концесионерът "Новера" не вдига боклука, защото имал кадрова криза, допълва изданието.

Кметът Бойко Борисов обявил, че е сезирал ДАНС, защото имал съмнения за саботаж.

"Ще си сътрудничим с ГЕРБ и "Атака", обявява пред "Класа" Емил Василев, член на ръководството на "Ред, законност и справедливост". Трите формации са единствените, които не са криминализирани, пък и са единствените в парламента, които не са участвали пряко в изпълнителната власт, обяснява той.

Окончателното споразумение между ръководството на "Кремиковци" АД и "Ворскла Стийл" е било подписано вчера, съобщават днешните вестници. Споразумението предвижда до 48 часа да започне изпълнението на договора за работа на ишлеме на металургичния комбинат.

Пет топлофикационни дружества могат да останат без природен газ за предстоящия отоплителен сезон, ако не си платят навреме дълговете към "Булгаргаз", пишат изданията.

Ръководството на "Булгаргаз" е информирало писмено топлофикациите в София, Плевен, Шумен, Бургас и Враца за сроковете, в които трябва да си платят.

"Труд" отбелязва, че днес се навършва една година от завръщането на българските медици, осъдени на смърт в Либия.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 4 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 4 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 6 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 7 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 8 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 8 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 8 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 9 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 9 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 9 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 10 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 10 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 10 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 10 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 11 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 11 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок