0

"За първи път, откакто влязохме в ЕС, в трите партийни централи на управляващата коалиция започва да витае стресиращият въпрос: Ами ако след юлския доклад на ЕК, който трябва да отчете какво сме свършили в областта на правосъдието и вътрешния ред, последва предпазна клауза, какво ще правим? - Още същия ден премиерът влиза в парламента с оставката на целия кабинет - е отговорът на висши представители на ДПС", пише в обширен анализ във в. "Труд" Валерия Велева.

Следва пълният текст:

Не знам кой е дал съвет на премиера Сергей Станишев какво да е решението на ИБ на БСП по кризата в МВР, но този съветник едва ли разбира от политика, а още по-малко от обществено мнение, пише в обширен анализ във в. "Труд" Валерия Велева.

Защото решението на "Позитано" 20 от вторник да възложи на вътрешния министър Румен Петков "да изготви подробен доклад за случващото се в МВР в последните 18 години", и то в рамките на следващите 10 дни, буди съмнения за адекватността на най-голямата управляваща партия по отношение на настоящата криза.

Откъдето и да го погледнем, това решение няма как да помогне на правителството, на премиера и на самия министър да излязат от патовата ситуация по няколко причини.

Първо: Несериозно е да се допусне, че за 10 дни може да се направи стойностен доклад за повече от три петилетки назад за състоянието на една от най-тежките системи в държавата - МВР, подложена през този период на системен политически натиск, на кадрова сеч по политически и икономически причини, на непрестанни реорганизации.

Освен ако докладът не визира преди всичко прегрешенията на Ваньо Танов, на Илия Илиев, на Иван Иванов, на Атанас Атанасов или пък на Бойко Борисов - т.е. на яростните противници на кабинета сега.

Второ: Да се възложи това упражнение в този момент на министър Петков е най-малкото неблагоразумие. Не само защото Румен Петков е страна в тази тежка криза и колкото и да се старае да бъде безпристрастен, няма как върху неговите изводи да не легне съмнение за необективност.

Действията на министъра се ползват със съмнителна обществена и коалиционна подкрепа, а генералската война, която се води под краката му, показва, че и в МВР доверието към него не е на необходимата висота.

Ако в този доклад Петков не признае, че колкото и да се е старал да реформира МВР, в кадрово отношение се е издънил с назначенията например на Ваньо Танов, на Илия Илиев, на Валентин Петров и куп още персони в МВР, на които (по всеобщо мнение) им липсват не само качества, но и компетентност, и професионална подготовка, ще е смешно.

Ако пък признае -ще трябва да поеме отговорност за тях.

Трето: През тези 10 дни, докато Петков си пише домашното, ще излезе докладът на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Нейният председател, царският депутат Минчо Спасов, вече обяви, че "на моменти Петков е действал в разрез с обществените представи за държание на министър на вътрешните работи".

Източници от комисията твърдят, че докладът ще бъде "убийствен" и още повече ще настрои общественото мнение в посока на отстраняването на Петков.

Четвърто: Решението на ИБ на БСП не отчете настроенията на коалиционните партньори. Колкото и НДСВ и ДПС да декларират подкрепа за премиера Станишев, техни представители публично подсказват, че кризата изисква радикални действия от негова страна.

Тези дни се случи и нещо показателно в отношенията между тримата лидери.

Във вторник Доган и Симеон са отказали да уважат поканата на премиера Станишев да вечерят заедно. Дали защото Доган е скован отново от дископатия, или това е знак на недоволство, че с решението си ИБ се опитва да отлага истинското решаване на кризата, можем само да гадаем.

Още повече, че Доган даде ясен сигнал как трябва да се действа в случаи, в които общественото мнение е категорично - поиска оставката на Феим Чаушев в мига, в който той кацна на софийското летище. Дори не го прие. Разликата в нивата (партийни и държавни) на Чаушев и Петков е огромна, но обществените нагласи към тях са едни и същи.

Пето: Решението на ИБ на БСП не отчита и сигналите от Европа. На фона на спрените европари, случващото се в МВР и отказът на министър-председателя да действа според европейските правила, е доста лоша атестация за България.

За първи път, откакто влязохме в ЕС, и в трите партийни централи започва да витае стресиращият въпрос: Ами ако след юлския доклад на ЕК, който трябва да отчете какво сме свършили в областта на правосъдието и вътрешния ред, последва предпазна клауза, какво ще правим? - Още същия ден премиерът влиза в парламента с оставката на целия кабинет - е отговорът на висши представители на ДПС.

А можем да си представим какво ще има в този доклад, след като информация за него ще се събира през април и май!

Шесто: Във вторник ръководството на БСП застана зад вътрешния министър. Премиерът се втурна да го брани геройски. Да, заяви, че чадър върху никого няма да има, но застана на амбразурата прекалено жертвоготовно. И създаде почва за едни въпроси червейчета, които се загнездиха в доста глави: дали пък вътрешният министър не държи с нещо премиера, само суперорганизаторските качества на Петков и заслугите му към БСП ли карат Станишев така много да го цени?

Официално никой не е казал, какво мислят редовите членове на БСП, но те (като всички обикновени граждани) няма как да не са отвратени от случващото се в МВР и няма как да не усещат, че най-важните техни хора като. че ли се издънват в управлението.

На "Позитано" са забелязали, че за първи път от 1997 г. долу, в низините на партията, се е настанил не страх, не укор, а срам, че отново се провалят във властта. Вярно е, че в БСП още е на почит синдромът да се следва лидерът, каквото и да се случи.

Но, ако така вървят нещата, днешните 10-12-15% рейтинг на БСП означават утре 8-10% влияние и даже срив до трета политическа сила. А това вероятно ще изхвърли БСП за дълго от властта.

Седмо: В тази ситуация премиерът и вътрешният министър трябва да преценят следното - дори и проверките на ДАНС и на прокуратурата да покажат от формална гледна точка, че "прегрешенията" на Петков не са такива, че да се иска оставката му, дали той има необходимия кредит на политическо доверие?

Тогава въпросът от професионален става морален. И пенсиите да се вдигат, и икономическите показатели да растат, МВР с това ръководство дали няма да дърпа кабинета надолу?

Ако след две-три седмици Станишев все пак реши, че оставането на Петков в кабинета е непродуктивно, то това ще му даде възможност да направи и отдавна замисления ремонт на кабинета, като оздрави всички сектори, които са закъсали - разбира се, без да следва формулата 8:5:3.

Решението му е трудно и в партиен аспект. С Румен Петков на шия премиерът Станишев трябва да спасява правителството и държавата, без Румен Петков лидерът Станишев ще трябва да спасява партията.

Между тези две течения Сергей трябва да се промуши така, че хем да овладее управлението, хем да не направи най-надеждния си съратник най-върлия си враг. Премине ли този рубикон, Станишев ще е станал държавникът. Е, и ще е побелял още повече.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 13 минути

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 20 минути

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 1 час

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 1 час

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 1 час

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 1 час

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 1 час

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 1 час

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 2 часа

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 2 часа

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Борисов: Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни</p>

Борисов: Вчерашното действие срещу Росен Желязков беше насилствено

България Преди 2 часа

Следващият парламент може да бъде много по-различен, заяви лидерът на ГЕРБ

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 2 часа

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение