0
е ергичен бивш бодигард е любимецът на България" - под това заглавие "Ройтерс" пише за регистрирания напоследък рекорден рейтинг на главния секретар на МВР и илюстрира материала си със снимка, на която Бойко Борисов уловен по време на тренировка във фитнесзалата, гол до кръста и по долнище на анцуг. Авторът Анатолий Вербин описва Борисов като прям и енергичен мъж ("екшън мен") с ниско подкастрена коса, модерно небръснат, притежател на черен колан по карате - който се е превърнал в най-популярния човек в България. Генерал Бойко Борисов е бил телохранител на водещите политици в страната, а сега самият се е изкачил на върха на социологическите проучвания, отбелязва "Ройтерс". Агенцията коментира, че след годините на пост-съветска стагнация и корупция отегчените гласоподаватели са възприели якия 42-годишен мъж като човека, който най-сетне може да накара нещата да потръгнат.

Но въпреки нестандартния си подход самият Борисов твърди, че е научил всичко от двамата лидери, които някога е охранявал - покойния комунистически диктатор Тодор Живков и бившия цар Симеон Втори, обяснява "Ройтерс". В интервю за агенцията главният секретар казва: "Изкарал съм два университета - един със Живков и един с царя. Години наред, в неформална атмосфера, съм слушал и наблюдавал тези двама велики мъже в историята на съвременна България. Всеки от тях обичаше държавата и народа по свой начин - и двамата бяха изключителни личности."

Миналия месец Борисов получи генералски чин във Вътрешното министерство, за да съответства званието на поста му на главен секретар - втори по йерархия във ведомството, добавя още "Ройтерс" и цитира обикновени хора, които го харесвали, защото "той е единственият на върха, който прави нещо, дава обяснения какво точно прави и не се страхува да се противопостави на когото и да било". Един вестник го нарича "Шерифът на нацията", пише още "Ройтерс".

Борисов, който седи на една маса, където лежат генералските му пагони (все още непришити към униформата) и пистолетът му, има друго, много по-скромно обяснение, като заявява, че всичко това е работа на царя, сега премиер, Симеон Сакскобургготски. "Той ме назначи, така че ако рейтингът ми е висок, значи неговият трябва да е още по-висок. Това е като с футболния треньор - колкото по-добре се представят играчите му, толкова по-добър е треньорът", обяснява Борисов пред "Ройтерс". Работата му и високият му обществен авторитет са му спечелили нещо като статут на идол в една страна, където 12-те години нестабилни демократични реформи за мнозина означават хаос, нарастваща престъпност и по-високи цени, отбелязва още агенцията и продължава:

"Борисов се изстреля към славата броени месеци, след като пое работата, благодарение на факта, че лично поведе полицейските акции в страната срещу наркотрафиканти и криминални групировки, които задържаха коли по пътищата на страната, ограбваха пътниците и задигаха превозните им средства. Той говори публично по теми, които засягат и него, като например корупцията във футбола и футболното хулиганство, слабата правораздавателна система и нуждата от промяна на конституцията, за да се налага законност и ред. Напоследък той отново влезе в заглавията на вестниците заради изразеното си несъгласие с пътните привилегии за колите, превозващи депутатите. "Ще бъда безкомпромисен с всеки... Трябва да имаме правила, в противен случай ще бъдем треторазредна държава... Демокрацията означава ред... това е първоначалното условие", казва Борисов.
Живков и Симеон са го научили как да се отнася с политическия елит. "Научих много от тези двама мъже, затова и нямам проблеми в споровете с политици. Не гледам на тях като на членове на някаква класа, която е по-висша от мен", казва той и добавя: "Докато 90% от политиците са в тази работа за слава, аз имам зад себе си тежестта на миналия си опит."

"Ройтерс" се спира подробно и на "колоритния бекграунд" на Бойко Борисов: "При управлението на Живков той бил отличник в училище, но бил допуснат да учи само в пожарникарска школа заради дядо си, който е жертва на политическа чистка при комунистите. И Борисов продължил, като станал преподавател. Живков бил отстранен при партиен преврат през 1989 г. и две години по-късно Борисов, дотогава експерт по карате, основал частната охранителна фирма "Ипон", която е пазила много известни личности. През 1992 г. Борисов предложил услугите си на Живков, тогава под домашен арест."

"През 1992 г., когато всички обърнаха гръб на Живков, когато стана не само непрестижно, но и опасно да имаш нещо общо с него, аз отидох при него и останах, докато го погребаха (през 1998 г.)", казва Борисов и пояснява, че мъжът, който управлявал България с желязна ръка в продължение на 35 години, станал "далеч по-обикновен човек" след падането си от власт. "До края на живота си Тодор Живков гледаше на мен като на член на семейството му", спомня си той пред "Ройтерс".

Агенцията завършва разказа си за Бойко Борисов с епизода със Симеон Втори, завърнал се през 1996 г. след изгнанието в Испания. По време на първата си визита в България от 1946 г. насам той избрал охраната на "Ипон". Борисов останал негов бодигард и след края на парламентарните избори, които движението на царя спечели, отбелязва "Ройтерс" и добавя, че само един поглед към здравеняка Борисов, облечен в черно кожено яке, с къса подстрижка и набола брада, е бил достатъчен да държи тълпата в страхопочитание.

Самият Борисов споделя пред агенцията, че опитът му с "Ипон", където е бил работодател на 2000 души, му е помогнал и за сегашната му длъжност. "Свикнах да ръководя много хора и да нося за тях отговорност. Правя същото тук. В частните фирми, ако не поддържаш нещата, те се разпадат. А когато се разпаднат, трябва да плащаш. Тук това са пари на данъкоплатците."

В заключение е цитиран жител на родната му Банкя, който не успял да накара местните власти да ремонтират някакъв водопровод, и заявява: "Трябва да стигна до Борисов. Той може да оправи всичко в тази държава."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 46 минути

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 1 час

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 1 час

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 3 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 3 часа

По първоначална информация колата е спукала гума