0

Т емата за етническата толерантност продължава да е повод за коментари и в днешните вестници.

"Да не гоним Хасан от нашия отбор", призовава в анализ за "24 часа" Минчо Спасов, депутат от НДСВ, председател на парламентарната вътрешна комисия. Първобитният национализъм е проклятие, атавизъм, а модерният патриотизъм е не омраза, а състезание, в което всеки отбор доказва, че е по-добър в щафетното бягане на дълго разстояние, пише той.

Не мога да разбера защо Бойко Борисов иска да изпрати в друг отбор един от добрите ни бегачи - Хасан, та българските турци са една от най-трудолюбивите и честни прослойки на народа ни, пита Спасов. Друг е въпросът с част от елита на ДПС, а и на другите партии, но да изгорим ли юргана заради няколко бълхи, допълва той.

"Политици, спрете да разделяте хората!", призовава от страниците на "Труд" лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Българският етнически модел не е дело нито на ДПС, нито на която и да е партия, а на самите хора, на тяхната толерантна психология, посочва той. Ако те се разделят веднъж и се сбият, последствията са непредсказуеми, предупреждава Тренчев.

"ДПС има и обръч от институции", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Близо половин година комисията за борба с корупцията се опитва да разбере чии са по документи имотите, които се свързват с Доган, дали собствениците им са изрядни данъкоплатци, как са се сдобили с тях, но всички институции, към които тя се е обърнала, протакат, пише вестникът.

В обръча от институции на ДПС според "Сега" е Националната агенция по приходите, тъй като месеци не направила елементарна справка дали собствениците на 5-те имота са плащали редовно данъците. Номер 2 били службите по вписванията в градовете, където са имотите, които протакали отговора чия е собствеността. Според "Сега" в този обръч е и парламента, защото никой освен шефа на комисията по корупцията Бойко Великов не се интересувал от разследването, включително и опозицията, която го предизвика.

"ДАНС и МВР крият от депутатите информация за черните каси", твърди пред "24 часа" Николай Свинаров, лидер на партия БНД. Опозицията искала ново изслушване - на главния прокурор и на ръководители на служби - бивши и действащи. Нека да видим дали по финансиране на политически партии са водени разработки, допълва той.

"ЕС смята да ни приравни със страните-кандидатки", обявява от първа страница "Сега". Брюксел може да върне за България контролния механизъм над евросредствата, който се прилага за страни-кандидатки, съобщил на вестника източник в Европарламента.

Този механизъм предвижда проектите да се одобряват авансово от Европейската комисия. Вестникът припомня, че за пълноправните членове се прилага друг механизъм, при който контролът се възлага на националните одитни и разплащателни органи, а ЕК одобрява или не одобрява плащанията, след като получи документите за изпълнение на проектите.

Вестниците съобщават за учредяването на коалицията Движение "Напред". В нея участват ВМРО-БНД, ЛИДЕР и Земеделски народен съюз. "Напред" ще играе с бизнес партии", казва пред "Стандарт" бизнесменът Христо Ковачки. Като старт коалицията има много добри възможности, целта трета политическа сила е абсолютно изпълнима, смята той.

"Има нужда от български балансьор на мястото на ДПС", отбелязва пред "Новинар" Красимир Каракачанов, председател на ВМРО-БНД.

"Ако ГЕРБ управлява, ще има криза", категоричен е пред "Монитор" кметът на Благоевград Костадин Паскалев. Ако партия ГЕРБ иска да управлява, е необходимо в основните сектори на политическия живот да има свои позиции, в противен случай е поставена пред риска да се окаже в изолация от обществото и тогава кризата ще бъде неизбежна, смята той.

"Играта е за заплати, а не между етноси", коментира в материал за "Стандарт" социологът Юрий Асланов, член на Висшия съвет на БСП. Той е сигурен, че в следващия парламент ще присъстват ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". СДС бил много близо до успеха, но ситуацията там била нестабилна.

Коалиция "Напред" се създаде твърде късно, за да успее да се наложи до вота в публичното пространство, е мнението на Асланов. Според Васил Тончев от Сова Харис "ЛИДЕР и десните са интригата за вота". Той също прогнозира сигурното влизане на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" в парламента, но допълва, че вероятно в НС ще попаднат и СДС, и новосформираната коалиция Движение "Напред".

"Съд за вот с чужда карта в парламента", информира "24 часа". Депутатите да носят наказателна отговорност и да бъдат съдени за гласуване с чужди карти, поискали Нено Димов от ДСБ и независимите Мария Капон и Яне Янев.

Поводът е изследване по проект, ръководен от доц. Лилия Методиева "Граждански контрол над парламентаризма". Проучването показва, че 468 решения на 40-то Народно събрание са взети без кворум. 33 от решенията на сегашния парламента са взети под т.нар. санитарен минимум от 61 гласа "за". 56.33% от гласуванията на сегашните депутати били без кворум.

В публикация на члено място "Класа" пише: "Режат парите за здраве и за железниците". Средствата за здраве през 2009 г. щели да намалеят с 50 млн. лева в сравнение с тазгодишните. Това станало ясно, след като НЗОК бе задължена да вкара 401.8 млн. лева в резерва си в БНБ.

В бюджета догодина не са заложени средства за програмата за спасяване на българските железници, която беше представена от транспортния министър Петър Мутафчиев и председателя на парламентарната транспортна комисия Йордан Мирчев, пише изданието.

С новия бюджет може да се избегнат първите удари от кризата, макар и все още далеч от нашите граници, тя налага да се мисли стратегически, цитира "24 часа" думи на президента Георги Първанов в Смолян след среща с кметовете от Асоциацията на родопските общини.

"Подкрепям обявените усилия от страна на правителството и в частност на премиера. Трябва да направим необходимото да създадем буфери в реалния сектор, защото според всички прогнози кризата би могла да се почувства не толкова пряко върху финансовата ни система, а върху реалния сектор", казал държавният глава.

"62% от икономиката ни в частни ръце", съобщава "24 часа". За продажба остават 33 мажоритарни и 180 миноритарни пакета. Най-значимите от тях са топлофикацията в Перник, военните ВМЗ и "Кинтекс", безмитните зони и две строителни компании. Заради световната криза обаче съветът на коалицията е договорил принципно да спрат концесионирането и продажбата на държавните активи, припомня вестникът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 2 минути

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 4 минути

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 9 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 10 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 10 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 11 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 11 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 12 часа

ГСДП е партията на канцлера

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 13 часа

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване

Родилка и бебе починаха в Самоков

Родилка и бебе починаха в Самоков

България Преди 14 часа

Разпоредена е проверка

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 14 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 15 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 16 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 17 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 17 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 17 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка