0
Уж жаеми г-н президент и г-н вицепрезидент,
Уважаеми г-н председател на Народното събрание,
Уважаеми г-н министър-председател,
Ваше Светейшество,
Ваши превъзходителства,
Уважаеми г-н председател на Конституционния съд,
Уважаеми госпожи и господа министри,
Уважаеми дами и господа народни представители,
Скъпи сънародници,

Днешната церемония твърде много напомня клетвата на първия български държавен глава след Освобождението. Тогава княз Александър I Батенберг, като целува кръста и евангелието, също се заклева "в конституцията и законите на княжеството" и обявява намерението си "във всички свои мероприятия да има предвид само ползата и благото на страната". Припомням този сходен момент във вековната история на българската държавност, за да подчертая, че ние трябва да помним и пазим корените си, че трябва да възродим, обогатим и пренесем народностните традиции и в новия век, през всички перипетии на времето. Да помним, че личностите и партиите се сменят, отиват си. България остава. Ние ще бъдем добри европейски граждани само ако бъдем истински българи. (Аплодисменти.) Аз вярвам, че ние ще бъдем неразривна част от единна Европа, която няма да отрицава националното, а модерно ще утвърждава богатата национална култура, история, идентичност на всеки народ.

Аз дълбоко съзнавам огромния граждански, политически и морален смисъл на клетвата пред конституцията на Република България, която днес произнасям. С тази клетва аз поемам своята отговорност пред и за отечеството, за всички български граждани, независимо от техния вот преди два месеца. Моята клетва е в името на националното помирение и съгласие. Помирение, при което всеки ще поеме своя дял от национална гордост и болка. Нека и ние най-после да признаем правото и дълга на всеки посвоему да е обичал отечеството и да оставим историята да даде своята обективна оценка.

Това е първата поука от изминалата 2001 г., от урока, който през юни и ноември ни дадоха българските избиратели. С гласуването си те сложиха края на идеологията, на тежкото самоцелно идеологическо и историческо натоварено противопоставяне. Избраният президент и премиер сме натоварени с много история, но ние получихме подкрепата не заради миналото върху нашите плещи, а заради прагматичната визия, която предлагаме за бъдещето на България. Място за идеологеми в отношенията ни няма. Във всеки случай аз отказвам да водя нечии чужди закъснели битки за миналото, не бих направил президентската институция заложник на тези битки.

Управление чрез максимално съгласие е формулата, която съм предлагал от началото на прехода. Това е моето разбиране за формулата на успеха и днес. Президентската институция няма да бъде източник на противопоставяне, напротив - ще бъде фактор на стабилността. Време е да се разбере, че не може една институция да гради авторитета си за сметка на другите, че стабилността и сигурността на държавата е функция от стабилността на всяка една институция. Това означава, че аз ще търся реално, разумно и делово партньорство с изпълнителната власт, с парламента, със съдебната власт. Балансът между властите, а не партийният монопол върху институциите налагат безалтернативно диалог и взаимодействие между нас. Само така ще реабилитираме политиката и властта в очите на хората.

Вотът от 2001-ва беше за промяната в политиката на институциите и аз ще обоснова нейните параметри. Преди това искам да подчертая, че изходната ми основа е разбирането за сигурност в промяната, за приемственост в политиката по отношение на стратегическите цели и приоритетите на страната. Искам отново отчетливо да подчертая и уважителното ми отношение към постигнатото от моите предшественици д-р Желю Желев и г-н Петър Стоянов.

Ще направя всичко възможно да изведем политическия живот извън рамката на поляризацията, на грубото противопоставяне, на злепоставянето и демонизирането на опонента, на цели социални групи, партии, институции. Никой сам не може да постигне желания успех за България. Необходими са съединените усилия на всички институции, на различни по своя характер политически и обществени сили и структури на гражданското общество. Тук е мястото на президента като обединител на нацията да използва всички лостове и механизми на правомощията, които има, за да съдейства за налагането на най-добрите идеи и за използването на целия национален професионален капитал.

Ще остана верен на ангажимента си да бъда президент на всички български граждани. Ще бъде така, както го е казал Апостола Васил Левски: "Българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равноправни във всяко отношение. Било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото било. Всички ще спадат под общ закон..." Това е и европейският модел на политическо взаимодействие, който ще следвам. Ще търся сътрудничество с всички политически сили независимо от тяхната ориентация. Ще работя за осигуряване на спойката между поколенията и съчетаването на интересите на социалните групи, за толерантност към етническите общности и тяхното включване в управлението на страната, за утвърждаване и развитие на българския етнополитически модел.

Ще отстоявам друго отношение към българските интелектуалци. Време е държавата да направи нещо реално за своята култура наука и образование, за всички онези, които работят в сферата на духовността. Ще съдействам за единението и укрепването на Българската православна църква, която трябва да продължи да бъде опора на българския дух и национална идентичност.

Изборите от ноември 2001 г. категорично потвърдиха републиканската форма на държавата. Произнасям клетвата за моето встъпване в длъжност с ясното съзнание, че президентската институция, образно казано, е най-републиканската от всички институции на публичната власт. От тази позиция аз ще водя политика на издигане авторитета на републиката и утвърждаване на парламентарния й характер. Аз не искам разширени конституционни правомощия, но и няма да позволя орязване на сегашните права на държавния глава. Държа на мнението си, че президентът има предостатъчно правомощия, и то много престижни. Той има влияние, той е натоварен с морален авторитет, той съчетава влиянието на гражданската личност с възможностите на институцията. Не конституционните текстове, а личността и политиката, която провежда, дават силата на президентската институция.

Предстои труден процес на хармонизация на българското и европейското законодателството. На финала на този процес, след като сме покрили останалите изисквания на Европейския съюз, аз ще предложа на Народното събрание законопроект за изменение на конституцията, който да бъде естественият завършек на адаптацията на националното към европейското право.

В съответствие с предизборните ми ангажименти ще търся една активна социална позиция на президентската институция. Нека добре да помним, че бедността не ражда демокрация; че не може да е истински свободен човек, който мисли единствено за това как да заработи за хляба си. Време е да осъзнаем, че националната сигурност има не само своите външни и военни аспекти, но и означава сигурност за регионите и общините, сигурност за малцинствата, които пострадаха най-много от прехода, сигурност за семейството, за всеки отделен гражданин. В съответствие с това разбиране ще оптимизирам работата на Консултативния съвет за национална сигурност и на президентската администрация, които трябва да се обърнат с лице към реалните проблеми на деня.

Това предполага и единство на икономическата и социалната политика. България трябва да продължи политиката на валутния борд като основа на постигнатата финансова стабилност. Стриктното спазване на задълженията по обслужване и изплащане на външния дълг е основно условие за повишаване на доверието към страната, за привличане на чужди инвестиции и технологии. Но финансовата стабилизация не може да се превръща в самоцел. Трябва да възродим българската икономика въз основа на принципите на свободния пазар и частната инициатива, да потърсим нови високотехнологични сфери за нейното развитие, нови ниши в глобализиращия се свят. Необходими са повече свобода и стимули, за да може българският бизнес да отприщи своята предприемчивост, да се повиши конкурентоспособността на българските стоки и услуги, да се генерира необходимият икономически растеж. Защото само постигането на устойчив и висок растеж при запазване на финансовата стабилност може да освободи и да се гарантират необходимите ресурси за решаване проблемите в социалната област.

Като върховен главнокомандващ ще работя за изграждането на въоръжени сили, които надеждно да гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и да защитават нейната териториална цялост. Въоръжени сили - достоен и търсен партньор и съюзник в усилията на международните институции за гарантиране на стабилността и мира в нашия и други региони на света. Ще работя за повишаването на професионализма, мотивацията, социалния статус и достойнството на офицерите и всички служители от системата на националната сигурност. Ще търся възможности за модернизация на въоръжението, която ще осигури изпълнението на конституционните задачи на Българската армия и оперативната й съвместимост с нашите партньори от НАТО. Ще настоявам за ускоряване на реформата в армията и другите структури на националната сигурност като изключително важен момент в подготовката ни за членство в алианса. Военната реформа трябва да се провежда с повече реални действия и по-малко реторика, с повече прозрачност и ясни критерии за отчитане на постигнатия напредък. Ще търся и предлагам на изпълнителната власт, на парламента решения за социалната адаптация на освободените в резултат на реформата военнослужещи.

Като президент ще бъда гарант за това специалните служби да работят единствено в защита на националните интереси и сигурността и правата на всички български граждани и техните сдружения.

Уважаеми дами и господа,

Трябва да поставим престъпниците на колене пред закона. Войната с престъпността не може да бъде грижа само на едно ведомство, още по-малко на един човек. Контролът и репресията не са достатъчни, трябва да се хванат дълбоките социални корени на престъпността. Още в първите седмици на мандата ми ще направя всичко необходимо за мобилизация на институциите, на партиите и гражданските структури, на обществото за изграждането на нашия общ фронт срещу престъпността и корупцията. Важно условие за успеха в битката с престъпниците е стабилната независима и реформирана съдебна система, за което аз коректно ще съдействам.

И още нещо за нашата отговорност. Независимо от това колко дълго всеки от нас ще работи в политиката, той до края на живота си остава родител. Това, което не е по силите на отделния родител, е дълг и отговорност на държавата, на всички нас - народни представители, политици, магистрати. Като родители ние отговаряме за живота и бъдещето на децата си, като политици отговаряме за живота и бъдещето на децата на България. Защо трябваше да се случи националната трагедия от 21 декември м.г., за да разберем, че докато не запалим искрата на духа в нашите деца, ще палим свещи за душите им? Нашите деца трябва да растат, да учат и да работят тук, в България, без страх и със самочувствието, което заслужават и което сме длъжни да им дадем. Това предполага по-ясни правила, ред и сигурност, формирането на различна от сегашната обществена и духовна среда.

Ние трябва да погледнем в очите опасността и да изразим своята абсолютна нетолерантност към наркоманията, трафика на деца и жени, към различните форми на насилие спрямо тях.

Уважаеми г-н председател,
Дами и господа,

Като президент гарантирам, че външнополитическите усилия на страната и занапред ще бъдат насочени към укрепване на националната сигурност на Република България, към създаване на благоприятни външни условия за ускорено развитие на реформите, за укрепване на демокрацията и развитие на гражданското общество у нас, към ефективна защита на правата и интересите на българските граждани и българите по света. Това може да се постигне, ако провеждаме последователно прагматична, балансирана и многопосочна външна политика, без да загубваме стратегическите си ориентири - пълноправното членство в ЕС и НАТО.

В съответствие с предизборните си ангажименти ще търся реализация на една икономизирана външна политика. Като президент ще направя всичко възможно за активно лобиране, за радикално увеличаване на инвестиционния поток, за разширяване на българския износ, за реализация на големите инфраструктурни проекти.

Република България следва да реши няколко особено важни за нея и нейното бъдеще задачи.

Пълноправно членство в Европейския съюз - поставям тази задача на първо място неслучайно. Членството ни в ЕС представлява своего рода "сертификат" за качеството на живот у нас, международна оценка за степента на модернизация на страната. Защото европейската интеграция обхваща всички сфери и области на българската политика, икономика, прониква в съдебната система и социалния живот. Несъмнено ускоряването на преговорите за пълноправно членство ще бъде един от нашите приоритети. Но отново искам да подчертая своето разбиране, че България може да навакса закъснението си само ако подреди собствения си дом, ако покрие европейските стандарти и изпълни препоръките на Европейския съюз. Бих желал също да изразя своята надежда, че при оценката на готовността на България Европейският съюз ще възприеме по-широк политически подход и ще отчете нашите усилия за укрепване на стабилността в региона, в борбата срещу тероризма, неблагоприятните външни условия и нашите загуби - следствие от изпълнение на задълженията като член на световната общност по време на конфликтите в региона. Процесът на интеграцията ще бъде съпътстван от много проблеми. Необходими са взаимни компромиси в диалога с Европейския съюз; българският народ трябва да бъде запознат с очакваните трудности, а не да бъде тласкан от еуфория към евроскептицизъм и дори към негативизъм. Няма да се колебая да кажа истината дори когато тя е нелицеприятна, когато не носи дивиденти. Впрочем вие вероятно няма да сте съгласни с всичко, което произнасям и отстоявам, както и аз едва ли ще приемам всичко чуто или направено от Народното събрание, от другите власти. Но аз винаги ще уважавам вашата позиция, ще държа на активния диалог, който може да има само една цел - нова европейска България.

Пълноправно членство в Организацията на Северноатлантическия договор е другата ни голяма задача. 2002 г. е особено важна в това отношение предвид срещата на върха в Прага. България доказа своята последователност със стабилизиращата си политика в региона и с участието си в световната коалиция срещу тероризма. Извършена бе значителна дейност по покриване на стандартите на алианса. Много работа обаче предстои. Необходимо е да се ускори реформата във въоръжените сили с оглед създаването на модернизирана, отлично подготвена и боеспособна армия. Бъдещите ни съюзници са заинтересувани да приемат държава с добре формулирани национални интереси, с ясно разбиране за своите отговорности, с необходимия потенциал да посреща предизвикателствата на членството. Уверен съм, че по време на моя мандат България ще стане член на НАТО.

През следващите две години като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН Република България ще може да дава непосредствен принос за решаване на най-важните международни проблеми, за повишаване ролята на ООН в световните дела. Чрез участието си в СС на ООН можем да привлечем вниманието на този най-авторитетен международен орган и към непосредствените проблеми в Югоизточна Европа да потърсим пътища за укрепване на стабилността и сигурността, за развитие на сътрудничеството в региона. Тези възможности следва да бъдат най-пълноценно използвани.

В никакъв случай не подценявам задачите пред България по другите външнополитически направления. Предстоят важни събития в Югоизточна Европа. Все още не са преодолени напрежението и етническата нетърпимост в някои части от региона. Задълбочава се тенденцията към по-нататъшна фрагментация. България може и трябва да поеме по-голяма отговорност за стабилността и сътрудничеството в Югоизточна Европа. В практически план това означава повече инициатива и активни действия за изпълняването на целите на международните инициативи, генериране на нови идеи и предложения за задълбочаване на сътрудничеството и развитие на добросъседството, реализиране на различните инфраструктурни проекти, преминаващи през територията на страната.

Необходим е нов прочит на състоянието и перспективите на отношенията ни с Руската федерация, Украйна, с държавите от ОНД. Натрупани бяха проблеми, които продължават да спъват като цяло сътрудничеството с тези партньори. Ние трябва да инициираме бързи и взаимноизгодни решения на тези проблеми. Като президент ще генерирам идеи и ще подкрепя усилията на правителството и Народното събрание за подобряването на връзките с тези държави. България следва да се открие към света, да преоткрие възможностите, които предоставят отношенията с държавите от други региони, дейността в рамките на международните организации.

Уважаеми г-н председател,
Дами и господа,

Позволете ми в края още веднъж да повторя думите на клетвата, да подчертая, че във всичките си действия ще се ръководя от конституцията и интересите на народа.Интересите на българския народ днес повеляват да реализираме шанса за превръщане на България в модерна държава в глобализиращия се свят. В името на това без колебание, с кураж и морал ще работя за обогатяване на постигнатото от моите предшественици, за повече диалог в обществото, за ефективност на демократичните институции, за развитие на гражданското общество. Ще работя за повече справедливост, солидарност и човечност, за щастлив и достоен живот на българските граждани. Ще работя за България, обърната към бъдещето и към света!

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

България Преди 3 часа

След инцидента възникнала разправия между двамата шофьори

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 3 часа

Коцето Калки напусна Кухнята на Ада след като Златните загубиха от Сините

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

България Преди 6 часа

Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

България Преди 6 часа

Разработката в службите започва в средата на 2022 година

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 6 часа

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 8 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 8 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 8 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 8 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 8 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 9 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 9 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 9 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 9 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 9 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 9 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев