0
На ата двупроцесорна видеокарта от висок клас на AMD/ATI е гореща и лакома за електроенергия, но блести при високите резолюции, като в тестовете безапелационно изпреварва досегашния лидер на NVIDIA - GeForce GTX280.

Денислав Славчев


Само до преди два месеца пазарът на видеокарти беше толкова монотонен и скучен, че едва ли вече някой се надяваше на някаква по-сериозна промяна. С излизането (в края на юни) на новата серия Radeon HD 4800 графични карти на AMD обаче настанаха доста сериозни промени. Този път в АMD изглежда наистина си бяха научили много добре урока и по всичко личеше, че на пазара на графични карти се появява един изключително успешен продукт, който бързо ще се превърне в хит. Всъщност това е плод на променената политика на компанията по отношение на продуктите, предназначени за пазара на графични карти за РС. Накратко казано, тя се състои в това да се разработва един графичен чип от среден клас, на който лесно може да се отреже от функционалността и да се получи видео решение от нисък клас. По същия начин, чрез добавяне на още един чип да се получи решение  в най-високия (хай-енд ) клас. Този подход позволява голяма гъвкавост и редуциране до минимум на средствата за разработка на продуктите. В края на юни излязоха първите продукти  Radeon HD 4850/HD 4870,  които са базирани на графичния чип от най-ново поколение RV770.  За много кратко време те предизвикаха истинска буря на пазара и доведоха до сериозни размествания, тъй като до този момент хегемонията на NVIDIA бе пълна и непоклатима. Разбираемо беше огромното очакване от страна на геймъри, ентусиасти и привърженици на марката за появяването на върховия модел от серията 4800, защото той щеше да разреши спора дали AMD ще успее отново да си възвърне  палмата на първенството с най-мощния графичен ускорител на пазара.  За тяхна радост, този път нямаше отлагане на сроковете и Radeon HD 4870 X2 се появи по план в средата на август. Само след няколко дни решението вече беше налично и на нашия пазар, а ние имахме късмета да сме сред първите, които се добират до него.
В по-близък поглед
Флагманът  Radeon HD 4870 X2 на AMD е изграден на база графичния процесор R700, който всъщност е кодово наименование на двучипово решение, състоящо се от  две RV770 ядра.  Няма да се впускаме в подробности около техническите характеристики на графичното ядро RV770, тъй като то е вече добре познато и е извън рамките на тази статия. Двете графични ядра са свързани  помежду си чрез технологията CrossFire посредством локален PCIe 2.0 мостов чип. Връзката на  ядрата със SLi моста е двупосочна  с пропусквателна способност от 5GB/s във всяка посока. 
 



Както се вижда от блоковата диаграма-сравнение на HD 4870 X2 с предшественика му 3870 X2, единственото по-радикално изменение в архитектурата при HD 4870 X2  (като се изключат увеличените пропускателни способности) е наличието на допълнителен двупосочен интерфейс на ядрата за директна комуникация  (от АMD са го нарекли  Sideport),  като алтернативна връзката на SLi моста.
Пропускателната способност във всяка една посока чрез използването на Sideport е  5GB/s.  Двата независими начина на комуникация между графичните ядра не са взаимоизключващи се. В резултат на това се удвоява пропускателната способност, което би трябвало да доведе до подобряване на скалируемостта на графичните ядра и оттам – до увеличаване на производителността.  За съжаление,  в текущата официална реализация на драйверите Catalyst за HD4870 X2 е изключена комуникацията чрез Sideport.  Според AMD в конкретния случай с HD 4870 X2,  Sideport  влияе малко на увеличаването на  средния брой кадри в 3D приложенията, като по-осезателно се усеща разлика в минималния брой кадри, но пък за сметка на това се увеличава електропотреблението й.  Но кое би накарало AMD да се откаже от използването на тази възможност, при положение че  минималнияt брой кадри е доста определящ за комфортната игра при съвременните 3D заглавия и слизането им под определена граница започва да предизвиква усещанате за дискомфорт?   Все пак, за да се прибегне до отказ от използването на допълнителната връзка чрез Sideport трябва да има доста сериозна причина. Най-вероятнo  такава са енергийните характеристики на видеокартата. По-специално в  PCIe 2.0 стандарта максималната   мощност на видеокартите е ограничена до 300W и  тъй като HD 4870X2 е много близо до нея, не е изключено от AMD да са се притеснили, че могат в дадена ситуация да я надхвърлят и по този начин да излязат извън стандарта. Със сигурност не знаем точните им мотиви за това, но принципно тази възможност винаги би могла да бъде активирана в бъдеще чрез корекция на драйверите, тъй като в референтия дизайн на физическо ниво връзката между ядрата съществува. Но тук излиза на дневен ред един друг проблем, а именно, че в референтните изисквания към производителите, няма никъде задължително условие за опроводяването на платките за връзка чрез Sideport. Това означава, че не е изключено да се срещнат и модели, в които тази технология липсва напълно с цел поевтиняване на производството. Така или иначе, само времето ще покаже каква роля са отредили за Sideport от AMD и дали ще го видим в бъдеще реално работещ в HD 4870 X2.  Графичният чип  R700, поддържа GDDR3 и GDDR5 памет и производителите на графични карти са свободни да избират в какви модели ще го поставят  - HD 4870 X2 или HD 4850 X2.


Сравнение на основните характеристики на различните модели графични ускорители, предлаганио на пазара



Radeon HD 4870 X2 притежава  впечатляващите 2.4 TFLOPS изчислителна мощност. Интерфейсът към паметта на всеки един от двата графични чипа е с ширина 256 bit, но поради използването на GDDR5 памет предаването на данни се осъществява четири пъти на такт, което на практика означава, че пропускателната способност е еквивалентна  на 512 bit шина – 115GB/s за всеки графичен процесор.  Това,  разбира се, е един много интелигентен инженерен ход с цел да се избегнат някои технологични затруднения, а оттам и да се снижи себестойността на продукта - използването на физическа 512 bit шина, би усложнила изключително много разработката и производството на печатната платка.



 


 

 
Radeon HD 4870 X2 е доста гореща и лакома за електроенергия. Според спецификациите й,  максималната консумирана мощност е 285W а минималната препоръчвана мощност на захранващия блок е 650W. Но това е нормално - все пак толкова „коне” събрани на едно място изискват и своята цена.   Габаритите и са непроменени спрямо предходния модел HD 3870 X2 и това би предизвикало проблем при монтажа и в по-малки кутии, тъй като картата е малко по-дълга (~270mm) от стандартния размер на ATX дънна платка.  Адаптерът притежава допълнителен конектор за свързване с друга видеокарта от фамилията, посредством технологията CrossFireX. Изходите й са един S-Video изход и два DVI-D, като към единия  чрез преходник може да се включва и  HDMI дисплей. Картата има вграден 7.1 звуков кодек чип, така че отпада  необходимостта от допълнителен кабел за вътрешно включване на  звуковата карта към нея за извеждане на звука през HDMI интерфейса. Стандартно, серията HD 4800 идва с второ поколение технология UVD и Radeon HD 4870 X2 не прави изключение. Благодарение на UVD 2  централният процесор се разтоварва  от декодирането на HD видео съдържание.



Как проведохме тестовете

За да проверим производителността на картата използвахме реални DX10 игрови приложения. Нарочно сме избрали много високи разделителни способности, на които да тестваме видеокартите, с цел придобиване на най-добра представа за възможностите им - за никой не е тайна, че основното предназначение на такива решения е за работа с най-големите монитори (26’- 30’) и разделителни способности над 1600x1200. Разбира се, не забравихме и традиционните синтетични тестове на Futuremark – 3DMark06 и 3DMark “Vantage”

Тестова система

хардуер:
Процесор  - Intel Core 2 Duo E8400@4150MHz
Дънна платка – Gigabyte GA-EX45 Extreme
Памет – 2x2GB A-Data DDR2-1066
Твърд диск – 500GB Western Digital Caviar
Оптично устройство – Optiarc AD71
Захранващ блок – CoolerMaster Real Power M1000
Видеокарта – Sapphire Radeon HD 4870 X2
Видеокарта –ASUS GeForce GTX 280 (ENGTX280)

софтуер:
Windows Vista 64 +SP1
AMD Catalyst 8.8 beta (ver. 8.522)
NVIDIA ForceWare 177.41
3DMark06
3DMark Vantage
Call of Duty 4
Crysis  ver.1.21
Company ot Heroes -“Opposing Fronts”
World in Conflict
Unreal Tournament 3

Резултати от тестовете


 


Както се вижда от тях, основното преимущество на решенията с два графини чипа е работата им при много високи разделителни способности и именно за това хай-енд моделите са предназначени за най-големите монитори на пазара. Тук определено  Radeon HD 4870 X2 блести, като безапелационно изпреварва досегашния лидер на NVIDIA GeForce GTX280. От AMD са поработили доста по графичните си процесори и в резултат на това отново си връщат водещата позиция при работата в тежки графични режими с включени филтрации. Прави впечатление, че при включване на FSAA 4x, спадът на кадри е нищожен и определено тук има доста голяма преднина пред решенията на NVIDIA.

Заключение

След известно прекъсване, AMD отново са на върха с топ модела си Radeon HD 4870 X2. За разлика от предшественика му, тук вече са решени повечето  характерни проблеми от две поколения карти насам. Привържениците на марката могат да си отдъхнат спокойно, защото картата демонстрира много мускули и за момента е най-бързият графичен ускорител на гейм пазара. Феновете на NVIDIA също има за какво да се радват, защото благодарение на тази изключително успешна Radeon HD 4800, цените на хай-енд моделите на NVIDIA се сгромолясаха до нива, които са вече много по-достъпни.   Относно овърклока, нещата не са особено обнадеждаващи, защото картата е много гореща и потенциалът й в това отношение е много малък. Разбира се, това няма никакво практическо значение, защото картата е толкова мощна, че едва ли  има съвременна игра, която би я накарала да се задъха. Затова дин овърклок не би донесъл някаква особена полза, освен отделяне на много повече топлина и евентуални нестабилности.

Благодарим на компаниите Gigabyte за предоставената ни дънна платка GA-EX45 Extreme и компанията CoolerMaster за предоставеният ни захранващ блок CM Real Power M1000, без които това ревю би било невъзможно.


Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 1 час

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 2 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 2 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 2 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 2 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

В СГС е внесено искане за задържането на Марин Димитров

България Преди 3 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова са окончателно в ареста

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 3 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 3 часа

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 3 часа

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Украйна връща от чужбина мъжете във военна възраст

Свят Преди 4 часа

Кулеба: Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

"Честит рожден ден, Луи!": Малкият принц днес навършва 6 годинки

Свят Преди 4 часа

Дворецът Кенсингтън пусна лъчезарна снимка на Луис на шестия му рожден ден

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 4 часа

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 4 часа

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 4 часа

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"