0

П ътуваме само с лични карти в Европейския съюз от 1 януари, обявяват всекидневниците. От догодина ще пътуваме само с лични карти в страните от ЕС, но ще подлежим на граничен контрол, докато станем членки на Шенген през 2009 г.

"По Коледа осем дни почивка за Европа", отбелязва под глава "Труд" по повод решението вчера на правителството да обяви 2 януари 2007 г. за официален празник. Поводът е влизането на България в Европейския съюз от догодина.

Така почивните дни ще бъдат общо осем - от 23 до 26 декември за Коледа и от 30 декември до 2 януари за Нова година. Как ще отбележим датата на членството - ще умува национален комитет, начело с премиера Сергей Станишев.

"Изискванията на Европейския съюз за гражданските ни самолети няма да важат за военните. Те ще продължават да летят", заяви командващият авиацията генерал-майор Симеон Симеонов, предава "Труд".

Позовавайки се на БТА, "24 часа" цитира министъра на транспорта Петър Мутафчиев, който казва, че няма български авиокомпании в "черния списък" на Европейската комисия, който ще бъде публикуван днес. България изпълнява всички изисквания за сигурност на полетите, посочи Мутафчиев.

Още на 1 януари Европейската комисия може да започне процедури поне по 10- 12 оплаквания от компании и граждани, които да доведат до наказания за България, пише на уводната си страница "Дневник".

Жалбите, мотивирани с неприлагане на правото на ЕС, вече са получени в Брюксел, заяви ръководителят на екипа за България в дирекция "Разширяване" на комисията Бриджит Чарнота, която води семинар за администратори в София.

"Скандал в парламента заради клетва на съдия", коментира "Труд". Клетвата на новия конституционен съдия Димитър Токушев, преди да е освободен от Висшия съдебен съвет, предизвика напрежение в парламента, пише изданието. Точката за освобождаването му е последната в дневния ред на депутатите за седмицата.

"Недопустимо е при избор на конституционен съдия да се нарушава конституцията", заяви Филип Димитров (ОДС). Председателят на парламент Георги Пирински обяви, че въпросът не може да бъде подмятан и настоя веднага да бъде внесено решение за освобождаването на Токушев от ВСС, както изисквал Законът за съдебната власт, посочва "Труд".

По закон трябва да напусна ВСС в 7- дневен срок от полагането на клетвата, коментира Токушев.

Главният прокурор Борис Велчев подкрепя идеята на вътрешния министър Румен Петков обвинителите да имат по-големи права в борбата с мафията, информира "24 часа".

Ако има още сигнали за нарушения в дейността на прокуратурата, те ще бъдат проверени, заяви Велчев, цитиран от "Дума".

Интервюто в "Дневник" е с главния прокурор Борис Велчев. "Ще създадем ясни правила за предварителните проверки, казва той и посочва, че проверката на работата на Върховната касационна прокуратура по т. нар. предварителни проверки не е установила съществени нарушения. Ако има такива, те са в Софийската районна и Софийската градска прокуратура", допълва Велчев.

"Срам! Прокурорът Рушветчийски мен да ревизира", извежда "Труд" от интервюто си с бившия софийски прокурор Славчо Кържев. В него той коментира започналото срещу него разследване за престъпление.

В интервю за "Новинар" шефът на Инспектората на Върховната касационна прокуратура Малена Филипова казва, че Славчо Кържев е въздействал за решаването на 20 преписки.

Неделчо Беронов вече настига Волен Сидеров, прави извод "Сега" от проучване на агенция "Маркет линкс". Според данните в момента Сидеров събира подкрепа от 24-25 процента, а тази за Беронов се движи между 20 и 22 на сто. Подкрепата за Георги Първанов е между 43 и 44 процента.

"Беронов с резерви за финалния спринт", коментира "Стандарт" от същото изследване.

Позовавайки се на друго изследване на "Алфа рисърч", "Дневник" пише, че подкрепата за Георги Първанов леко спада.

"Боклукът на София ще позлати Пловдив и Карлово", извежда "Сега". Кметовете на двата града Иван Чомаков и Емил Кабаиванов изразиха готовност местните сметища да поемат 200 000 тона бали столични отпадъци.

Цената на сделката е 57 милиона лева, които правителството трябва да инвестира в инфраструктурни проекти в двете общини. Отделно Столичната община трябва да им плати такса за депонирането.

Пловдив ни рекетира с боклука, проплакаха столични общинари, пише "Стандарт". "Пазарлъци в Карлово и Пловдив за сметта на София", е коментарът на "Монитор".

Пред изданието столичният кмет Бойко Борисов заявил, че не е знаел за срещата между премиера и кмета на Карлово и не е бил поканен на нея.

"Удряйки мен, Станишев удря и общото ни решение с президента за боклука", казва в интервю за "24 часа" Борисов.

"Пропилени са години по проблема с боклука", коментира пред "Дума" зам.- кметът на столицата по екология Милор Михайлов. Ако се наложи, камионите на чистотата имат законно право да влязат в Суходол, дори да е необходима намесата на полицията, казва още той.

Десните се хвърлиха в битка да трупат дивиденти на гърба на журналиста Иво Инджев, анализира "Стандарт". В парламента рамо до рамо застанаха депутати от ДСБ и СДС и дружно скочиха срещу президента Георги Първанов. Той си позволи своеволие, характерно за вожд на тоталитарна държава, обявиха те, предава изданието.

Според десните Първанов принудил ръководството на Би Ти Ви да освободи журналиста, тъй като Иво Инджев си позволи да зададе въпрос за имотното състояние на държавния глава.

Изданията отбелязват за гласуваните от правителството промени в Закона за движение по пътищата. До 10 пъти ще скочат глобите за превишаване на максимално позволената скорост в населено място.

Максималната глоба скача от 70 на 250 лв. - за превишена с над 50 км/ч скорост. Въвежда се и нов топ наказание - лишаване от право на управление на МПС за определен срок. Предвиден е по-строг режим за младите водачи с под две години опит - при тях позволената норма алкохол в кръвта пада от 0,5 на 0,2 промила.

Около 97 на сто от земеделските земи по Черноморското крайбрежие в община Царево, които се намират в природен парк "Странджа", трябва да бъдат изключени от територията му, настоява кметът Петко Арнаудов, пише "Новинар". Това включва ивица от около 6 хил. декара от село Варвара, къмпинг "Делфин", Ахтопол, Синеморец до Резово.

Докладът с тези искания е внесен при екоминистъра Джевдет Чакъров през април. Чакъров мълчи заради имоти на ДПС, пише всекидневникът.

"Видях много странни неща в залата в Елиста. Напълно е възможно да има някакво въздействие върху играчите. Не е изключено сега, при развитието на парапсихологията, да е измислено ново "скрито оръжие" в шахмата", цитира "Монитор" от първата си страница президента на Българската федерация по
шахмат Стефан Сергиев.

Той нямал друго обяснение за това как шахматист от ранга на Веселин Топалов може да допусне грешка. Навярно честото ходене на руснака в тоалетната се дължи на факта, че знае за това въздействие или го усеща и се стреми да бяга от него, предполага Сергиев.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 4 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 6 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 7 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 8 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 8 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 8 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 9 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 9 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 10 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 10 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 10 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 10 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 11 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 11 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 11 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия