0

Ч леновете на журито тази година са прочели 102 книги (романи, сборници с разкази и новели), излезли през годината и постъпили по лавиците на книжарници "Хеликон". От тях на четири етапа - според годишните сезони - са били номинирани 12 книги от 11 писатели.

Номинациите са били за: "Проклятието на жабата", "Вътрешната стая" от Керана Ангелова, "Анонимни снайперисти" от Палми Ранчев, "Твоето име е жена" от Стефан Кисьов, "Ледовете" от Анна Топалджикова, и "Брокат и парцали" от Иван Голев, "Черната кутия" от Алек Попов, "Яловата вдовица" от Бойка Асьова, "30 неизвинени" от Ваня Щерева, "Арката" от Здравка Евтимова, "Малко късмет за по-късно" от Палми Ранчев и "Картографирането на Рая" от Влади Киров.

Издателството с най-много - четири - номинирани книги тази година е "Сиела".

Данните за читателския интерес и продажбите на книжарници "Хеликон" сочат като лидери "Черната кутия" на Алек Попов, "30 неизвинени" на Ваня Щерева и "Твоето име е жена" на Стефан Кисьов.

"Цветето на читателите", пластика на бургаския скулптор Огнян Петков, е наградата за най-продавана книга, която ще бъде връчена през пролетта на 2008 г.

От "Хеликон" обявиха, че през 2008 г. журито ще бъде с председател проф. Боряна Христова, директор на Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@