0

От прогнозите по отделните групи стоки и услуги през 2007 г. може да се предположи, че най-силно ще поскъпне животът на хора с по-ниски доходи, които харчат парите си основно за храна и подслон. По-достъпните цени за вносните стоки и услуги няма да се почувства толкова силно от тях, което е предвестник и на първите разочарования от ЕС.

(Виж и анализа на "Капитал")

Хранителни стоки

Зърното, брашното и хлябът със сигурност ще поскъпнат след 1 януари 2007 г., смятат представителите на бранша. По правилата на ЕС от следващата година в страната започва да работи интервенционна агенция, която гарантира на производителите минимална изкупна цена 103 евро на тон.

Това ще вдигне стартовите цени при продажбата на зърно. Сега те започват от 120 лв. за тон. Освен по-скъпото жито производителите на брашно и хляб ще включат в цената и разходите си за въвеждане на европейските системи за контрол на качеството. Както при зърното, заради интервенция на пазара се очаква от догодина да поскъпне и захарта. От 1200 - 1500 лв. за тон сега производителите прогнозират 1600 - 1750 лв. за тон.

При млечните продукти не се очакват значими ценови движения. Вносители прогнозират срив на цените на свинското и драстично поскъпване на телешкото. При вноса на свинско от ЕС имаше защитни мита, които ще отпаднат. При телешкото митата ще нараснат, защото идва главно от страни извън ЕС - Бразилия, Аржентина и Нова Зеландия.

Поскъпване се очаква и при колбасите - с 5-10%, от повишените разходи на предприятията, въвели европейските стандарти за безопасност на храните. Цените на пилешкото също ще скочат заради по-високите мита при вноса от държавите извън ЕС (Бразилия и САЩ).

Леко поскъпване очакват производителите на риба и рибни продукти заради по-високите мита при внос от трети страни и възможното увеличение на ветеринарните такси.

Трудно е да се прогнозира какво точно ще се случи с цените на плодовете и зеленчуците в България. От фирмите и от земеделското министерство очакват да се засили конкуренцията заради евтиния внос. От 1 януари всички мита при вноса от ЕС ще отпаднат.

При импорта от трети страни вместо защитни мита ще се прилагат входни цени, които са почти на същото ниво като размер. Като цяло се очаква зеленчуците и плодовете да поевтинеят. Цените на цитрусовите плодове и други тропически плодове ще намалеят най-много, тъй като входните цени при вноса от трети страни ще бъдат по-нис­ки от сега действащите мита.

Алкохол и цигари

Съществена промяна в цените на алкохолните напитки и цигарите не се очаква. Прогнозите са по-скоро за поевтиняване на вносните марки. Според производителите на спиртни напитки цените на българските алкохоли най-вероятно ще се запазят, а тези на вносните ще намалеят, тъй като ще отпаднат митата им.

Акцизните ставки при алкохола вече бяха повишени до минималните в ЕС и не се предвиждат нови увеличения. "Ако има някаква промяна, тя по-скоро ще е при евтините алкохоли, тъй като голяма част от нерегламентираните производители ще изчезнат. От догодина ще се прилагат по-строги мерки за контрол над алкохолните производители и това трябва да намали предлагането на ментета на пазара.

В резултат се очаква да се намали предлагането на евтин алкохол и да се увеличи себестойността на легалните производители", смята Бранимир Ботев, председател на Асоциацията на производителите на спиртни напитки в България.

На пазара на вино се очаква рязко да се увеличи конкуренцията в сегмента на евтините трапезни вина заради свръхпроизводството в ЕС и отпадането на митата. Винопроизводителите очакват да нарасне търсенето, а оттам и цените на скъпи бутикови вина.

Не се предвижда промяна в акцизните ставки и за тютюневите изделия. За българските марки не се очакват нови цени. Вносните цигари вероятно ще поевтинеят по две причини - отпадането на митата и правото на вносителите сами да определят цените, без да искат одобрение от правителството.

Пазарът обаче не очак­ва ценова война на "Бритиш американ табако", "Галахър" и "Филип Морис" срещу "Булгартабак", защото българският пазар не е достатъчно голям, за да си струват продажбите с минимална печалба за разширяване на пазарни дялове. Прогнозите за момента са за средно поевтиняване на вносните марки с по 50 стотинки на кутия.

Облекло

Не се очакват сериозни движения на цените при облеклата. Евтиният внос от Китай и Турция е фактор, с който българските производители са свикнали. Ако обаче нерегламентираният внос или вносът на занижени цени бъдат обуздани заради очакваните по-строги правила за работа на митниците, е възможно леко повишение на цените на дрехите.

Възможен е и друг сценарий - навлизане на западни вериги на облекло и остра конкуренция за българските производители, които ще реагират със сваляне на цените. Цените на дрехите ще се качат, ако бъде наложено административно принудително вдигане на заплатите след 1 януари, прогнозират експерти в бранша.

Не се очакват сериозни повишения на цените и при обувките. След 1 януари ще бъдат в сила антидъмпинговите европейски мита върху вноса на обувки от Китай и това би трябвало да регулира в някаква степен и българския пазар, който е залят с евтини китайски обувки. Но производителите очакват в резултат на това по-скоро разширение на пазара, но не и по-високи цени, казва Соня Петкова, председател на браншовия съюз.

Издръжка на жилища

Издръжката на жилищата ще расте. От средата на следващата година ще поскъпнат почти всички енергоносители в страната (електроенергия, топлоенергия, вода, газ и въглища), въпреки че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на този етап не се ангажира с конкретни данни за увеличаване на цените на тока и парното.

Либерализирането на пазара на електроенергия няма да доведе до поевтиняването й, прогнозите са по-скоро за нарастване на цените, тъй като сега ДКЕВР ги задържа

Тенденцията в Европа е към поскъпване на електроенергията и на почти всички енергоносители. Очакванията на експертите от сектора са, че това ще повлияе и на цените в България. В момента страната е с най-ниската средна цена на тока за бита в Европа.

От догодина освен това се въвежда акциз за въглищата и електроенергията. По сметки на Министерството на финансите само това ще увеличи цените на въглищата за потребителите с 4.6%, а на електроенергията - с 2.6%.

От Асоциацията на търговците на строителни материали не очакват драстично поскъпване на тези продукти, а оттам и на ремонтите. Според председателя на асоциацията Тошко Тотев и сега на българския пазар се внасят строителни материали от ЕС, а някои от големи фирми в бранша вече започват производство в страната. Възможно е поскъпване до 5-8% през 2007 г. в резултат от макроикономическите ефекти, например инфлацията, прогнозира Тотев.

Плавно покачване на цените очакват производителите на жилищно обзавеждане. Фирми от бранша прогнозираха 5-10% поскъпване на мебелите през следващите три до пет години. "На пазара има евтини вносни стоки от Китай, очак­ва се и навлизането на търговски вериги за мебели на ниски цени от типа на IKEA. Така че в дългосрочен план вероятно натискът върху цените ще е по-скоро в низходяща посока", коментира Стефан Върбанов.

При домакинските уреди ще има леко поскъпване, тъй като техниката за рециклиране ще се увеличи и компаниите ще имат повече разходи, прогнозираха от сектора. Според Божидар Колев, президент на веригата "Техномаркет", цените на бялата техника ще скочат средно с 3%, а при черната - с около 2%. Натиск върху цените нагоре ще окаже и въвеждането на европейски мита при вноса в България от трети страни.

Недвижими имоти

Бумът на цените, започнал с жилищните имоти през 2003 г. и продължил с търговски и офисни площи, до голяма степен е изчерпал ефекта от предстоящото влизане в ЕС и дава основание на повечето брокери на недвижими имоти да очакват само плавно покачване на цените в рамките на 5-15% на година.

При това в зависимост от вида на имотите и при условие че сегашният икономически растеж от 5-6% годишно се запази. "Пазарът ще се успокои и регулира, както се случи и в други страни, приети наскоро в ЕС", посочва Орлин Владиков, председател на Националното сдружение за недвижими имоти.

"Ще нараства сегментацията, като цените на луксозните имоти ще растат, а на тези от среден клас, където са нужни ремонти и подобрения, ще се наблюдава застой, а е възможен и спад."

Според анализаторската компания "Индъстри уоч" цените на жилищата в големите градове с видим ръст на доходите (София, Варна, Бургас, Пловдив) ще нарастват с по-високи темпове, отколкото средният ръст на потребителските цени.

От друга страна, в районите, където предлагането надвишава търсенето (по Черноморието и в някои квартали на София), е възможно задържане и дори спад на ценовите равнища. От агенция Forton смятат, че в планинските курорти (Банско, Разлог), където има условия за развитие на ски туризъм и пазарът още не е наситен, няма причина да се очаква спад на цените на качествените имоти.

В сегмента на офисите, който вече е повлиян от навлизането на нови компании в България и разширяване на съществуващите, предлагането до голяма степен започва да настига търсенето, поради което цените ще се стабилизират.

Изключение правят имотите с добри локации и инфраструктура, при които се очак­ва поддържане на високите цени поради ограниченото предлагане.
Единствената група имоти, при която има фундаментален фактор за покачване на цената, са селскостопанските земи, тъй като земеделието е от малкото сектори, в които със сигурност ще се влеят значителни суми след влизането в ЕС.

Четирицифрена цена на декар за земя с чисто земеделска употреба не се очаква. Но се прогнозира сериозно намаляване на необработваемите площи и повишен интерес към арендуване на големи комасирани парцели, чиято пазарна цена в средносрочен период може да надхвърли двойно и тройно цената на малките парцели от по един-два декара.

Здравеопазване

Специалистите от здравната каса очакват плавно повишаване на цените на медицинските услуги след присъединяването на България към ЕС. В момента те са в пъти по-ниски от тези в страните - членки на общността, а тенденцията е да ги догонват. В лечението, което се заплаща от здравната каса, увеличение може да има само в рамките на бюджета й за 2007 г.

"Засега предвиждаме леко поскъпване на прегледите в доболничната помощ от средно осем на девет лева за преглед, тепърва ще се водят преговори и за цените за лечение в болница", отбелязва д-р Цветан Ценков, член на управителния съвет на НЗОК. Според него обаче по-голям скок от 2007 г. вероятно ще има на свободния пазар и той ще бъде в зависимост от това дали има платежоспособно търсене.

В момента прегледите при болнични професори в частните им практики струват между 20 и 30 лв. и в редки случаи - 50 лв. Цените в ЕС за преглед са минимум 50 евро, а в Германия например могат да достигнат и 100 евро, отбелязва д-р Ценков.

Според експертите във фармацевтичния бранш след присъединяването цените на лекарствата с рецепта ще останат същите. Те са държавно регулирани и се регистрират като левовата равностойност на най-ниската цена, която производителят е предложил на девет пазара. Цените, по които здравната каса плаща медикаменти, пък са средните от трите най-ниски възможни от осем европейски здравни фонда.

Според Николай Хаджидончев, директор на "Актавис България", при цените на лекарствата с рецепта дори би могло да се очаква леко понижение заради нарасналата конкуренция. При лекарствата без рецепта обаче увеличението е неизбежно, цените им са в пъти по-ниски от тези в страните от ЕС.

Финансови услуги

Предстоящото влизане в ЕС оказва силно влияние върху финансовия пазар и цените на финансовите услуги в България през последните години. Тъй като ефектът от бъдещото присъединяване до голяма степен е изконсумиран, като цяло не се очакват резки колебания от датата на членството.

Най-силно ще се качи цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" (ГО) при автомобилите, тъй като нейният обхват се разширява - ще важи в целия ЕС. Допълнителен тласък на цената нагоре ще даде и увеличението на максималните обезщетения, изисквани в евродирективите.

Очаква се полицата по ГО да поскъпне с около 50% спрямо тази година, което за среден клас автомобил означава цена от 150 лв. Според застрахователи други съществени промени в цените на общото и животозастраховането не се очакват.

Прогнозите на банкери за движението на лихвените проценти по депозитите и кредитите са противоречиви поради множеството фактори, които влияят на пазара в различни посоки и с различна сила. Очакванията все пак са, че ако има промени, те няма да са съществени.

Така смята и управляващият съдружник в анализаторската компания "Индъстри уоч" Асенка Христова, която не очаква сериозни отклонения от сегашните лихвени нива както по депозитите, така и по кредитите.

От една страна, повишената конкуренция и намаляването на риска след влизането в общността би трябвало да свалят лихвите. В обратна посока обаче влияе покачването на лихвите в еврозоната, което се очаква да продължи.

Влияние ще имат и регулациите на БНБ, които към момента са по-рестриктивни от тези в ЕС, и при разхлабване е логично да има натиск върху лихвите надолу.

В областта на инвестиционното посредничество се очаква да продължи тенденцията от последните години към постепенно намаляване на комисионите и изравняването им с европейските.

Според главния изпълнителен директор на "Елана холдинг" Камен Колчев обаче е възможно повишаване на възнагражденията за консултантски услуги, организиране на емисии от ценни книжа и други специализирани финансови услуги, които в Европа са по-скъпи.

Услуги

В образованието не се очакват ценови сътресения след влизането на България в ЕС. Такива нямаше и в страните, които се присъединиха при предишното разширяване. Спорно е дали и доколко промените в Закона за ДДС ще повишат цените на учебниците.

Не е сигурно и дали въвеждането на ДДС за адвокатските услуги ще качи тяхната цена. Първо, защото и сега големите кантори бяха регистрирани по ДДС и, второ, заради една голяма неизвестна - очаква се решение на съда в Люксембург, което е възможно да премахне минималните тарифи за адвокатските услуги в ЕС, включително и тази на българските адвокати. Без задължителна минимална тарифа засилената конкуренция може да свали цената на юридическите услуги.

Според председателя на Висшия адвокатски съвет Траян Марковски съществена корекция нагоре при адвокатските хонорари едва ли ще има, тъй като няма икономически причини за такава промяна. Очакванията му са съществуващите в момента минимуми да се премахнат и хонорарите да се определят от пазара.

Туристическите пакети за българските курорти, продавани в чужбина, най-вероятно ще поскъпнат от 2007 г. основно заради промените в ДДС режима.

Изпълнителният директор на "Албена" Красимир Станев прогнозира оскъпяването с около 10-20%. Хотелските цени за българите, които почиват като индивидуални туристи в страната, хипотетично би трябвало да поевтинеят, тъй като ДДС ставката падна от 20% на 7%.

Това обаче едва ли ще се случи, защото този тип клиенти не са от ключово значение за повечето хотелиери по морето, а и във вътрешността на страната предлагането не е голямо. Тоест цените за българи най-вероятно ще се задържат.

Поскъпване, макар и постепенно, може да се очаква при услугите, свързани със свободното време (включително спортните) и културния отдих, тъй като при тях изоставането на цените спрямо средните за Европа е най-голямо.

Телекомуникации

При цените на телекомуникационните услуги очакването е само в една посока - надолу. Прогнозата е както на експертите от Комисията за регулиране на съобщенията, така и на самите оператори. Натискът за намаляване на тарифите е по две линии - заради новите правила на пазара и заради растящата конкуренция.

От 1 януари 2007 г. в България трябва да влезе в сила новият Закон за електронните съобщения, който да замени сегашния Закон за далекосъобщенията. В него се предвижда въвеждане на регулация върху сегменти на пазара, които засега са свободни (например цените за взаимно свързване на т.нар. участници със значително влияние върху пазара на мобилни комуникации).

Така КРС ще има право да изисква разходоориентираност на тези тарифи и в крайна сметка - тяхното намаляване. КРС е задължена също да анализира и евентуално да коригира тарифите за взаимно свързване между фиксирани и мобилни оператори и обратното.

В резултат се очаква сваляне на цените и за разговорите от мобилен към мобилен телефон, и за тези от фиксиран към мобилен. Факт е, че след навлизането на пазара на третия мобилен оператор "Вивател" (въпреки все още доста скромното му присъствие) цените на мобилните услуги като цяло спаднаха.

При тарифите за услуги от фиксирани мрежи пък сериозен натиск оказва не само конкуренцията на алтернативните оператори, но и все по-широкото навлизане на интернет разговорите. Затова тенденцията е основно към сваляне на тарифите за международни и междуградски разговори. За да компенсират пропуснатите приходи, операторите все повече инвестират в надграждане на мрежите си за допълнителни услуги.

Транспорт

В транспорта се очаква плавно увеличение на цените. Ако смятате да купувате нов автомобил, вероятно е добре да го сторите до края на тази година. Според Владимир Каменов от "Мото-Пфое", официален вносител на Ford, новите автомобили ще поскъпнат средно с 8-10% и ще гонят цените в ЕС. Този процес е започнал още преди година, като най-вероятно новите автомобили ще струват в България колкото в Гърция.

Въвеждането на задължителен сертификат за изгорели газове Евро 4 също ще доведе до поскъпване според представителството на General Motors в България. Вероятно е увеличение на цените и заради подобрено оборудване на автомобилите, които вече задължително ще имат две въздушни възглавници и ABS.

Според Христо Христов, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили, ценовият скок при новите ще доведе до повишено търсене на употребявани коли и тези в горния ценови сегмент може да поскъпнат.

Промените в закона за ДДС обаче вероятно ще доведат до поевтиняване на по-стари автомобили. Това може и да не се случи, ако държавата реши да въведе екотакса.

По данни на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) увеличаването на акцизите ще качи крайната цена на горивата с около 5-6 стотинки на литър. От 1 януари количеството на задължителните резерви, които всички производители и вносители на горива трябва да имат складирани, се увеличава с 10%.

Според Андрей Делчев, председател на БПГА, това ще покачи крайните цени на горивата с още 1-2 стотинки.

При международните товарни превози съществена промяна не се очаква. Българските превозвачи и сега работят на конкурентен пазар с чуждестранни участ­ници. Леко качване на навлата е възможно заради повишаване на пътните такси в някои европейски страни. Известно поскъпване се очаква да има при вътрешния товарен транспорт заради предвидения засилен контрол над т.нар. превозвачи за собствена сметка.

В момента според Красимир Лалов от "Транскапитал" над 50% от вътрешните товарни превози се правят от нелицензирани фирми, които твърдят, че возят собствени товари.

При автобусните превози промяна в тарифите трудно ще има. "Всички евроизисквания в нашия сектор са вече въведени, а билетите са много по-евтини от тези в Европа", каза Нина Васева, президент на фирмата за пътнически транспорт "Радина". Билетите няма да поскъпнат и заради силната конкуренция в бранша, наличието на нелицензирани превозвачи и субсидиран жп транспорт.

Според председателя на браншовия съюз на таксиметровите компании Румен Крумов цените ще се качват заради вече натрупано поскъпване на горивата. Другата причина за по-високите тарифи ще са инвестициите на компаниите за обновяване на автопарка.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 16 минути

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 25 минути

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 1 час

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 1 час

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 2 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 2 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 2 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 2 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 2 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 3 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 3 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 3 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 3 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 4 часа

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.