Продължава издирването на двамата миньори в "Ораново"
Източник: Божидар Стоилов, БГНЕС
14

Продължава издирването на двамата затрупани миньори в рудник "Ораново" край Симитли. При инцидента, станал към 9,30 ч. вчера, загинаха двама техни колеги - 40-годишният Асен Стойнев и 45-годишният Христо Младенов.

Спасители на смени над 20 часа продължават издирването на 300 м под земята на 35-годишния Иван Лазаров и 42-годишния Николай Михайлов.

В хода на спасителните работи в мина "Ораново" в работят 26 души под земята - 20 от редовна смяна и шестима души от Минно-спасителната служба-Бобовдол.

Ден на траур е обявен днес в община Симитли

в памет на двамата загинали миньори, съобщи кметът на общината Апостол Апостолов.

Двамата ще бъдат погребани днес. В 16 ч. е погребението на Асен Стойнев, а Христо Младенов ще бъде погребан в 17 ч. в родното му село Полена.

Наследниците на загиналите миньори ще получат по 10 хил. лв. еднократна помощ, реши правителството.

На пресконференция след заседанието на МС зам.-министърът на труда и социалната политика Светлана Дянкова каза, че отделно от тази помощ на близките ще бъдат изплатени еднократно по 540 лв. по линия на КСО, а фонд "Социална закрила" ще поеме разходите по погребенията.

С пари по линия на КСО ще се подпомогнат и пострадалите миньори, след като се установи точният им брой.

Община Симитли също ще реши как да подпомогне семействата на загиналите на извънредна сесия на общинските съветници в следващите дни.

Управителят на минното предприятие Валери Манов съобщи, че първоначално

семействата на загиналите ще бъдат подпомогнати

с по 5000 лв., а според последния разговор, който той е имал със собствениците на мината, те са заявили, че всяко от семействата ще получи и по около 50 хил. лв. обезщетение.

КНСБ пък ще изплати по 3000 лв. еднократна помощ на семействата на жертвите и ще даде стипендии по 40 лв. месечно на непълнолетните им деца, съобщи пред журналисти президентът на Конфедерацията Пламен Димитров.

Междувременно спасителните екипи вече са успели да преодолеят скалния къс, на който са се натъкнали сутринта, и продължават да разчистват свлачището с надеждата да достигнат по-бързо до заградените от него миньори.

В 14,00 ч. в галерията са влезли 36 работници от втората смяна, от които петима спасители от Централната минноспасителна служба в Бобов дол и един фелдшер, съобщи областният управител на Благоевград Муса Палев. На място е поканен екип на "Минпроект" с ръководител инж. Хубенов, както и проф. Михайлов от Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски". Екипът е направил експертна оценка на ситуацията и е консултирал действията по разчистването на минната галерия. Взето е решение за отстраняване чрез раздробяване на скалния къс.

Спасителите вече са достигнали до 20-ия метър на галерията.

Палев съобщи, че кризисният щаб, който ръководи спасителните дейности, няма пряка връзка със собственика на мината Красимир Михайлов и той не е идвал тук. Той отказва да се яви в рудника, допълни Палев, а защо - не мога да ви кажа, не съм разговарял с него. За Михайлов е питал и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който и днес дойде в рудника заедно с министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов.

"Всяка мина трябва да има отряд, но той е съставен от доброволци. Наистина, създадена е организация, но докато дойде специализираният екип е минал приблизително един час", каза по-рано пред БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, запитан дали е направено всичко необходимо по отношение на спасителните мерки още в началото.

"Тази трагедия, за съжаление, се е случвала и преди. Това означава, че трябва да се обърне голямо внимание на условията на труд - не само в мините, а и във всички браншове. Крайно време е също така синдикатите да свършат своята работа - да сигнализират, да се противопоставят срещу лошите условия на труд", призова Стойнев.

Мината в "Ораново" дава прехрана на над 200 семейства от района,

тя е жизненоважна, но не може да сме поставени пред избора "живот или прехрана", каза още той и съобщи, че се прави проверка на концесионния договор.

Доколкото разбирам не всичко е изрядно в този концесионен договор, каза Стойнев и уточни, че до края на седмицата ще има яснота по въпроса.

"Това беше едно тъжно заседание на Министерския съвет. Скърбим за загубата на миньорите", заяви вицепремиерът Даниела Бобева, цитирана от БГНЕС.

По думите й по-голямата част от днешното заседание на кабинета е било посветено на взимането на

по-сериозни мерки за сигурност и проверка на работата на рудниците в България.

Под "мерки" се имало предвид извършването на проверки и въз основа на техните резултати предприемане на по-нататъшни действия.

"В периода от 2008 г. до момента Главната инспекция по труда е извършила 31 проверки за спазването на трудовото законодателство в мината. Констатирани са 163 нарушения, от тях 124 са по безопасността на труда и здравословните условия на труд.

Рудник "Ораново" се проверява четири пъти годишно. Това са стандартни проверки", каза вицепремиерът.

Зам.-министър Дянкова представи

хронологията на вчерашния инцидент в рудника:

в 9,14 ч. в галерията изтича кал с вода и едри скални късове, заградени остават двама миньори, а други двама са затрупани.

Спасителните дейности са започнали веднага, няма забавяне. Първият от опитите е за подаване на чист въздух. На мястото на инцидента пристигат минни спасители от Бобовдол, което е на около 50 км от рудник "Ораново".

След около три часа са открити двама от миньорите, които са загинали. От тогава до днес продължават спасителните дейности за откриването на другите двама миньори.

Зам.-министърът посочи още, че социалното министерство не прави разследване за причините, довели до инцидента, тъй като отговорности за това имат и други институции.

"Може би до инцидента се е стигнало по няколко причини. Едната от тях е човешка грешка. Друга причина могат да бъдат занемарените условия на труд в рудника. Третата причина би могла да е свързана с някаква природна сила", отбеляза още Дянкова.

Рудник "Ораново" е сред насрочените за обсъждане

за съдбите на мините на Браншовия съвет по въгледобив, каза пред агенция "Фокус" Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите.

В Министерството на икономиката и енергетиката се провежда браншови съвет по въгледобива, който беше договорен още миналата седмица.

"Въпреки инцидента, той ще се състои. Темата на съвета е въгледобивът в Югозападна България относно намалените товари на ТЕЦ "Бобовдол". Това, което се предвижда в новия микс за електроенергията - да няма голямо натоварване на ТЕЦ "Бобов дол", означава затваряне и ликвидиране на мините "Станянци", "Бели брег", "Чукурово", както и 20-процентни съкращения в мините в Перник и Бобовдол.

Другата мина, която днес трябваше да коментираме, е точно "Ораново", каза Вълчев.

Според него засега не може да се каже дали има виновен за инцидента в рудника и кой е той.

"На мястото на инцидента бяха и Главна инспекция по труда, дознатели, експерти, прокурори. Нека излязат техните заключения, всичките резултати от проверките. Нека да не обвиняваме някой, без да имаме данни", каза Вълчев.

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Камион смаза служебната кола на кмета на Кричим

Камион смаза служебната кола на кмета на Кричим

България Преди 4 минути

Катастрофата е станала на пътя Пловдив - Кричим

Намериха 295 млн. лв. за „украинската помощ“ за земеделците

Намериха 295 млн. лв. за „украинската помощ“ за земеделците

България Преди 7 минути

Над 200 млн. лв. са от преструктуриране на сметките на Държавен фонд „Земеделие“

Израелската полиция застреля турчин, след като той намушка с нож полицай

Израелската полиция застреля турчин, след като той намушка с нож полицай

Свят Преди 1 час

Полицията идентифицира нападателя като 34-годишен турски гражданин

Археолози откриха уникална находка в череп от XVIII в.

Археолози откриха уникална находка в череп от XVIII в.

Любопитно Преди 1 час

Скелетът е на човек, който е починал на 50-годишна възраст преди повече от два века

Опустошителни пожари и наводнения: Какво става с климата в Гърция

Опустошителни пожари и наводнения: Какво става с климата в Гърция

Любопитно Преди 1 час

Много гърци се опасяват, че предстоящото лято ще бъде още по-горещо и по-сухо

коклюш

5 нови случая на коклюш в Пернишко за седмица

България Преди 1 час

Бройката на заболелите българи продължава да се увеличава

Парламентът забрани рекламата на хазарт в медиите

Парламентът забрани рекламата на хазарт в медиите

България Преди 1 час

Окончателното решение беше взето на извънредно заседание

Да гласуваш - изложба

27 художници от ЕС илюстрират силата на гласуването в изложба на НДК

България Преди 2 часа

Изложбата се открива на 2 май в София в парковото пространство на двореца

Крал Чарлз III възобнови публичните си изяви (ВИДЕО)

Крал Чарлз III възобнови публичните си изяви (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Британският държавен глава и съпругата му, кралица Камила, разгледаха Центъра за ракови заболявания Macmillan

Атанас Запрянов: Няма да се връща наборната служба

Атанас Запрянов: Няма да се връща наборната служба

България Преди 2 часа

Mоже да се въведе задължителното изискване някои категории държавни служители да имат военна подготовка

<p>Си Дзинпин вижда, че Китай е във възход, а Западът е в упадък&nbsp;</p>

Експерт: Си Дзинпин вижда, че Китай е във възход, а Западът е в упадък

Свят Преди 2 часа

Китайски фирми пренебрегват санкциите на САЩ за изгодни сделки с Русия

Мъж с меч нападна хора в Лондон, уби дете

Мъж с меч нападна хора в Лондон, уби дете

Свят Преди 2 часа

Заподозреният е атакувал минувачи и двама полицейски служители

ПП-ДБ поискаха декларация за Русия в дневния ред на НС

ПП-ДБ поискаха декларация за Русия в дневния ред на НС

България Преди 2 часа

Депутатите гласуваха още размяна на точките в дневния ред

<p>Русия губи контрол над ключова територия</p>

"Ситуацията все още е напрегната": Русия губи контрол над ключова територия

Свят Преди 2 часа

Нестриха "е ключов за бъдещите украински сухопътни операции за освобождаване на окупирания Крим"

Биха момче на 14 години в двора на училище

Биха момче на 14 години в двора на училище

България Преди 3 часа

Ученикът в четвърти клас е бил на двора със съучениците си и е играел футбол