0


Наказателното дело за убийството на Анна Политковска ще бъде върнато в следствието заедно с всички събрани доказателства, след като четиримата обвиняеми за стрелбата срещу руската журналистка през 2006 г. бяха оправдани вчера.

Трябва да започне ново разследване, за да се издирят замесените лица, обясни днес съдията Евгений Зубов, цитиран от местни агенции.

Съдебните заседатели единодушно решиха, че четиримата обвиняеми са невинни, тъй като няма достатъчно доказателства, които да ги свързват с престъплението.

От братята с чеченски произход Джабраил и Ибрахим Махмудови бяха снети обвиненията за съучастие. Бившият полицай Сергей Хаджикурбанов бе оправдан по обвинението, че е помогнал на убиеца да избяга.

За невинен беше признат и съденият по друго дело служител на руската служба за сигурност ФСБ Павел Рягузов, обвинен, че е дал на убиеца адреса на журналистката. Самият извършител на престъплението обаче така и не беше съден, като има информация, че е все още на свобода.

Юлия Сафина, прокурор по делото, каза, че решението на съда ще бъде обжалвано.

След изслушването на оправдателните присъди синът на Политковска заяви, че семейството ще уважи решението на съда. Още преди вчерашното съдебно заседание обаче роднините и колегите на убитата журналистка критикуваха прокуратурата, че не е съумяла да разнищи престъплението.

През целия процес адвокатите на семейството на Политковска твърдяха, че подсъдимите са просто пионки и че истинските убийци, включително физическият извършител и поръчителят, са още на свобода.

По думите на Сергей Соколов, главен редактор на в. "Новая газета" (NovayaGazeta.ru), където работеше застреляната журналистка, изданието не смята да подлага на съмнение оправдателните присъди, но ще продължи собственото си разследване.

Соколов е убеден, че подсъдимите са замесени в престъплението, но следствието не е имало възможност да разкрие делото в пълен обем, защото активно му е било пречено както на политическо равнище, така и чрез конкретен саботаж от страна на правоохранителните органи - изтичане на информация, възможност убиецът да напусне страната и т.н.

Павел Рягузов заявил пред "Газета", че вече отново е действащ служител на ФСС и не се отказва от думите си - че смята за въпрос на чест да издири истинските убийци на Политковска, "ако му бъде позволено". Рягузов отказал обаче да посочи олигарсите, замесени според него в случая, и заявил само, че те не са толкова много.

"Комерсант" търси причините за слабата подготовка на делото във "вътрешноведомствен конфликт". През август 2007 г. генералният прокурор Юрий Чайка побързал според всекидневника пръв да рапортува на тогавашния президент Владимир Путин за пълното разкриване на шумното престъпление. Самият Путин също приканвал следствието да се разбърза.

Докато обаче приключваха разкритото вече дело, следователите освободиха шестима от десетимата обвиняеми, макар че на самия процес някои от тях бяха посочени едва ли не като съучастници в престъплението, а прокуратурата коригира своята версия в последния момент, припомня изданието.

В крайна сметка това е убедило заседателите в слабата подготовка на обвиненията и е допринесло за оправдателната присъда, твърди "Комерсант".

Правоохранителните органи изгубиха делото заради своя въпиющ непрофесионализъм, коментира "Независимая газета". Според всекидневника, представените на процеса доказателства "най-вероятно са били получени при много съмнителни обстоятелства от гледна точка на Наказателно-процесуалния кодекс".

"Има една странна тенденция - всички шумни убийства на журналисти си останаха неразкрити", обръща внимание "Комсомолская правда". Оправдани са и обвиняемите в убийствата на други известни руски публицисти, припомня вестникът.

Неуспехът на обвинението да постигне осъдителни присъди за това толкова знаково престъпление предизвика бурните критики и на Запада, според който свободата на словото в Русия независимостта на руската правосъдна система са застрашени.

Провалът на Русия при разплитането на убийствата на журналисти като Анна Политковска означава, че е налице криза в областта на човешките права, заяви днес представител на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа.

"Главните организатори въобще не бяха поставени на подсъдимата скамейка. Обвинените дори не бяха действителните убийци - нима не е възможно да ги открият и осъдят?, пита Миклош Хараши в интервю за Ройтерс.

По думите му, когато в други страни членки на ОССЕ бъдат убити репортери, властите предприемат бързи действия за изправянето на убийците пред съда и за предотвратяването на по-нататъшни заплахи.

"В страна, където редакторите трябва да се страхуват да не би да загубят най-добрите и най-умните си колеги за това, че си вършат работата, не може и дума да става за свобода на медиите", категоричен е Хараши.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности