0
Ол лният снеговалеж е отбелязан във всички всекидневници, навсякъде. 161 леки пътни произшествия в София само вчера следобед, брои "Сега", "Снегът парализира София, рейсовете се движеха с 30 мин. Закъснение", пише "Стандарт", "Снегът предизвика задръствания в София, много шофьори бутаха колите си, защото буксуваха" ("Новинар").

Сега и към политическите теми - арестуваният, но после освободен срещу подпис шеф на Общинска банка Любомир Павлов бил горе-долу добре, с особена температура, но нормализирано кръвно, информира "Новинар".

Вестникът разказва как пребиваващият в "Пирогов" Павлов, пуснат от ареста заради влошено здравословно състояние, за около час дал интервюта за БНР, Би Ти Ви и Нова тв, като за да успее се прехвърлял по пижама от една радиокола в друга.

Шефът на Общинска обмислял да сезира за случая съда в Страсбург, допълва "Новинар". Пак искат арест за Павлов, включва се в темата "Труд". От "Сега" научаваме за намерението да се даде мандат на представителите на общината в общото събрание на Общинска банка да предложат смяна на някои или на всичките трима членове на надзора - Любомир Павлов, Венцеслав Николов и Петър Джорински.

Такова решение на председателския съвет на СОС ще бъде гласувано днес на извънредното заседание на столичния парламент.

А в "Пари" откриваме под заглавие "Двойното подсигуряване на Любомир Павлов" анализ затова защо прокуратурата няма да успее да притисне шефа на Общинска банка, въпреки някои очевидни факти.

БНБ е с по-големи шансове от прокурорите, е заключението на авторката на анализа Надя Маринова. По закон централната банка може да задължи фирми, които притежават над 3% от акциите на банка да се освободят от тях, ако се установи, че те са придобити в нарушение на закона, пише тя.

На фармацевтична тема са челните заглавия на "Монитор" и "Телеграф" днес - "600 лекарства с увеличени цени, болните плащат повече за половината медикаменти на НЗОК" и "Няма лекарства за СПИН в държавата".

Лекарствата поскъпват от 1 февруари като резултат от договори между здравната каса и дистрибуторите, обяснява "Монитор".

В същото време от повече от седмица в аптеката на Инфекциозна болница, където е разположено единственото специализирано отделение за лечение на ХИВ/СПИН, липсват пет от предлаганите в България 11 медикамента за лечение на болестта.

Това блокира лечението на пациентите, защото тези лекарства влизат във всички терапевтични схеми. С други думи, тази липса прекъсва терапията на пациентите, а това застрашава живота им - вчера един от тях е платил 1200 долара, за да си достави един от липсващите препарати.

Поглед и към СПИН делото в Бенгази. "Либия затвори процеса за шест български медии", извежда "Монитор" на първа страница. Вчера Джамахирията е допуснала само БНТ да отрази делото срещу мъчителите на сестрите с обяснението, че само тази медия искала да отрази и трагедията на бенгазийските семейства.

Междувременно стана ясно от централата на "Адвокати без граници" в Тулуза, че трима юристи на организацията са готови да се присъединят към екипа от защитници на българките и това е по молба на осъдените ни сънароднички. Информацията беше потвърдена и от посланика ни в Париж Марин Райков.

В посолството ни тримата са имали среща с българския защитник Пламен Ялнъзов, на която френските адвокати са обяснили, че искат да посетят сънародниците ни в Триполи и на място да се запознаят с проблема.

Посланик Райков допълни, че на този етап френските правозащитници не са искали да се дава публичност на тяхното ангажиране, както и да не бъдат съобщавани имената им, докато трае проучването.

Други теми от печата днес. Личната карта ще е и шофьорска книжка, става дума за проект на правителството документите за самоличност да носят повече информация за собственика си, включително и електронен подпис. Проектът обаче няма да стартира по-рано от 18 месеца, когато ще приключи въвеждането на електронния подпис, уточнява "Сега" и припомня, че валидността на част от документите за самоличност изтича тази година и за гражданите се очертава двоен харч, ако догодина отново трябва да ги подменят.

Нова бомба с цената на парното цъка от началото на януари, предупреждава "Стандарт". Оттогава топлофикациите изчисляват по нов начин таксата мощност. Вместо според големината на жилището тя вече се определя от мощността на абонатната станция на всяка сграда и постоянните й разходи за отопление. Това обаче веднага удря по хората, които живеят в панелни жилища, защото им е нужна повече топлина да ги сгреят, отколкото за тухлените сгради.

И още един анализ в края на този преглед: "Измъкване от късчета царски захарен памук" от Евгений Дайнов в "Дневник". Следва да очакваме повторение на "свиленградския модел" - безпринципен стремеж към управлението на странни, взаимно изключващи се конфигурации от субекти, искащи заедно властта не за да постигат обещан общ хоризонт, а за да я ползват за себе си и за онези, които са им дали предварително едни пари.

Дайнов обяснява предизборната обстановка и добавя, че национално отговорното поведение е ориентиране и затвърждаване на мисленето в категориите на ляво и дясно, защото по този начин политическите субекти не само те ще се реполитизират, но и населението ще бъде поставено пред необходимостта да се измъкне от последните късчета захарен царски памук и произведе политически отговорно поведение в деня на изборите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

Свят Преди 1 час

Бислими посочи т. нар. Руски хуманитарен център

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 4 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 4 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 4 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 4 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 4 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 5 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 5 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 5 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 5 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 5 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 6 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 6 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 6 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души