0
б локадата тероризмът почти успя", извежда "24 часа". Той вся страх и психоза сред столичани, признава ген. Студенков, началник на военното разузнаване. "България ще усети психотерорзма", пише и "Труд".

Мерките обаче били неизбежни, макар преди 4-5 г. такава блокада да е била немислима и хората да я посрещат с изненада.

Какво постигнахме досега обобщава "Стандарт" - огромни задръствания по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и около Петте кьошета, които измъчиха софиянци.

За сметка на това центърът на столицата изглеждаше неузнаваем - без паркирани коли по улиците. Безплатните паркинги на "Софияленд" и под моста на НДК останаха празни.

Така започна първият ден от блокадата на столицата заради срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Форумът ще е на 6 и 7 декември в НДК.

Столична община ще иска от държавата компенсации за загубите. По околните булеварди колите се движат в шест колони, задръстванията са километрични, а около 1000 полицаи са разположени през няколко метра на пост.

А какво предстои да видим: изтребители МиГ-29 и бойни вертолети ще охраняват небето над София по време на форума.

За ОССЕ, заради която се случва всичко това, разказва в подробен анализ "Стандарт". Тя е най-голямата регионална организация за сигурност в света с 55 страни членки от Европа, Централна Азия и Северна Америка, разположени от Ванкувър (Канада) до Владивосток (Русия), тоест ЕС, САЩ и Русия. Отличава се с гъвкав подход към проблемите на сигурността.

Но е и вярно друго, пише "24 часа" - организацията беше от съществено значение в диалога Изток-Запад в годините на Студената война, но изглежда доста анахронично след 1990 г. Тя промени името си на 5 декември 1994 г. - от СССЕ се преобразува в ОССЕ.

Именно реформите в ОССЕ, както и кризата в Украйна, ще са ключовите въпроси, които ще обсъждат на министерската среща в София на 6-7 декември. Но ако дори една от страните-членки е против (например Русия), срещата няма да завърши с обща декларация. Това не е тайна, която може да остане скрита.

От вчера знаем кой ще разполага с тайните на съда в България - гръцката фирма "Интраком", собственост на милиардера Сократис Кокалис, която ще изработва и внедрява единния регистър на българската съдебна система, след като спечели търга по държавна поръчка. Новината е водеща за "Дума" и "Новинар".

Вестта обаче предизвиква остри коментари. Първо, защото Кокалис още през 2002 г. е разследван за пране на пари и измами в Русия и Швейцария, разкрива "Новинар".

Тази година неговата фирма "Интралот" бе единственият кандидат за управление на българската Държавна лотария. През май финансовият министър Милен Велчев обаче прекрати процедурата за възлагане на управлението поради незадоволителните параметри по сделката.

И още: самият собственик на фирмата Сократис Кокалис, нееднократно е разследван в страната си за връзки със службата за сигурност на бившата ГДР - ЩАЗИ за пране на пари от бившите комунистически страни, за даване на подкупи и укриване на данъци, пише "Дума".

Левият вестник припомня в коментар и една друга подробност - как през миналия век, малко преди на политическия хоризонт в страните от източния блок да заблещукат на демократичните промени друг милиардер, сочен за топ агент на Мосад, Робърт Максуел, успя да продаде в тези страни електронна система с отношение към националната сигурност.

Това позволи по-късно да се дирижира ходът на нежните революции в някои от тях, сред които беше България. За тази подробност подсеща в книгата "Кой уби Максуел" един от нейните автори, англичанинът Мартин Дилън. Нищо лично. Просто асоциация", заключава в коментар "Дума".

Източногерманското ЩАЗИ и съветското ГРУ, изобщо сенките на миналото, са по първите страници на вестниците и във връзка с вчерашната пресконференция на бившия вътрешен министър Богомил Бонев. Като мненията се разделят.

Според "Труд" Бонев е разкрил нова афера: ген. Атанасов, бивш шеф на НСС, бил "потулил" 46 митнически декларация, или по-точно ги изискал, но според бившия вътрешен министър те са се използвали, за да се опъне "чадър" над контрабандисти.

Ген. Бонев пусна "пресни слухове", репликира във водещо заглавие "Монитор". Как иначе да се определи това, че ексвътрешният министър се сети, че бил чувал за прелюбодеяния и връзки с ЩАЗИ в доклад, с който е разработван президента Петър Стоянов.

Обвиненията на о.з. генерала, разбира се, са насочени срещу бившия премиер Иван Костов. Което обяснява заглавието на "Стандарт": "Костов - агент на зловещото ГРУ?". И подзаглавието: "Командира ходил в Русия, това са клевети, отвърна бившият премиер".

"Новинар" публикува предложението на Бонев двамата с Костов да се явят пред детектор на лъжата.

"Аз съм бил пред детектора на историята", отговаря бившият премиер, сега лидер на ДСБ.

Срещу 23 млн. лв. ДПС хареса бюджета, извежда "Дума". Отпуснатите пари са в крещящо противоречие с конституцията и със законите на страната, твърдят вносителите на питане в НС проф. Кръстьо Петков и Георги Божинов

Става ясно, че по време на кратката отпуска на премиера Симеон Сакскобургготски, с подписа на заместника му Пламен Панайотов, на 8 ноември т.г., е било прието постановление на Министерския съвет за разпределяне на финансови средства по области. Сумата възлиза на 23 400 000 лв.

Тези средства са предназначени за извършване на неотложни строително-ремонтни работи на местни и общински пътища и за подобряване на водоснабдяването. Вносителите на питането обаче са смутени от факта, че 90% от въпросните пари са пренасочени за общини, където кметовете са на ДПС.

А как българите биха гласували ако изборите са утре? 25% за БСП, 12% за НДСВ, 10% за СДС, около 7% за ДПС, според проучване на агенция АФИС и социолога Юрий Асланов, пише "24 часа".

"БСП е победител, но в партийно проучване, уточнява "Новинар". За изданието е по-интересно, че 2/3 от избиратели (70 %) биха гласували за промяна, а 13% за нова политическа сила.

В същото време осъдиха румънския журналист Бухнич да плати 1000 лв. глоба, информира "Дневник". А "Труд" коментира: "С този светкавичен процес срещу журналист, разследващ корупция със скрита камера, България ще се прочуе на прага на Европа като "рай за далаверата".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Миланович: Не съм обиждал българите

Миланович: Не съм обиждал българите

Свят Преди 4 часа

Днес той подчерта, че никой не се моли България да пропадне

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 4 часа

Амбициозната Михаела Тричкова напусна състезанието и се раздели с черната си куртка

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

България Преди 8 часа

Трафикът по магистралата е засилен заради почивките на хиляди българи

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 10 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 10 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 10 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 11 часа

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 12 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 13 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 13 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 13 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 13 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 13 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 14 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 14 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 14 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"