0
Ли ия и отношенията й с ЕС след историческото посещение на Муамар Кадафи в Брюксел е водещата тема в българските печатни издания днес. Европейският съюз се надява до няколко седмици задоволително да бъде уреден въпросът с процеса срещу българските медици.

Желанието на Либия да се присъедини към партньорството на ЕС заедно със Северна Африка (т.нар. Процес от Барселона) ще стане възможно, след като страната уреди няколко проблема, включително и с България, оповести председателят на ЕК Романо Проди на общата си пресконференция с либийския лидер. А Муамар Кадафи каза, че отлагането на датата за присъдите е в интерес на медиците и че е повлиял морално на процеса.

Също вчера беше публикуван и доклад на "Амнести интернешънъл" за човешките права в Либия. Според него българските медици са били изтезавани, а организацията настоява Либия да разкрие истината за много събития от последните 30 години, да осъди виновниците и да изплати обезщетения на пострадалите. Това научаваме от "Дневник" под заглавие "Изходът от делото в Бенгази стана условие за сближаване на ЕС и Либия".

"Сега" цитира Кадафи: "Няма оправдания да се бавят присъдите". Повтаря се тезата на либийския лидер, че забавянето досега е било в интерес на медиците, добавени са и думите на комисаря Романо Проди след разговор с Кадафи, че очаква "през близките седмици да бъде намерено задоволително решение" на делото.

"Европа поиска свобода за медиците ни" е водещо заглавие за "Новинар". Според Кадафи целият свят е могъл да се убеди, че процесът в Бенгази е публичен и справедлив. София и Берлин чакат сигнал от Кадафи, пише "Стандарт" и добавя: "Европейците се надяват либийският лидер да пусне медиците ни".

Проди очаква справедлив процес за българските медици, четем в "Монитор". Там намираме цитирани и думите на председателя на ЕК: "Повдигнатите от Германия и България въпроси пред Либия трябва да бъдат решени скоро. Изброих внимателно на г-н Кадафи забележките по тези две теми и съм убеден, че през следващите седмици ще се стигне до задоволителни решения по тях."

Две страници отделя "24 часа" на темата. Под заглавие "Кадафи: Съдим ги честно" изданието разказва за посещението на либийския лидер в Брюксел, както и за доклада на "Амнести интернешънъл". Според специалния пратеник на вестника Кадафи е отделил точно три изречения по темата за медиците ни, едно от тях е: "Използвах цялото си морално влияние, за да бъдат допуснати на процеса представители на българските официални власти и медии".

Брюксел натисна Либия за българите, пише "Труд". Кореспондентът на вестника описва и малкия митинг - около 30 души, предимно либийски емигранти, протестирали срещу Кадафи. До тях пък се били събрали около 200 от поддръжниците му. Кадафи е бил силно впечатлен от картините в сградата на Еврокомисията.

В "Труд" е отпечатано и изказването на българския външен министър Паси: "Смятам, че Кадафи идва в Брюксел в подходящ за нас момент, в който Евросъюзът има много ясна визия за делото срещу медиците и излезе с ясна позиция по въпроса."

Два анализа намираме на страниците на пресата днес по темата за данъчните промени и изобщо икономическата стратегия на НДСВ, която беше оповестена в понеделник. "Нова икономическа политика? Можеше и повече" е заглавието на анализа от Мартин Димитров в "Дневник".

Наближават избори, така че е съвсем естествено политическите партии да представят нови обещания или да си спомнят за неизпълнени стари, започва анализът, а по-нататък авторът подчертава, че безспорно най-важният момент в направените обещания е намаляването на данъците, а същественият проблем - че въпреки известното ограничаване, правителството пропуска възможността за много по-значително намаляване на данъците в България.

В "24 часа" Маргарит Тодоров, президентът на "Домейн Бойар", твърди, че програмата не е нова - това е продължение на стратегията, която НДСВ и царят развиват от 2001 г. Трябва единен нисък данък, за да не се изкуши следващото правителство да го пипа, смята Тодоров.

"Чудесни мерки, но ако имаше още 800 дни. Жълтите усвоиха почина: ние да намалим налозите, пък който дойде на власт да му мисли", пише в "Труд" Венцеслав Димитров.

Още малко за посещението на българския президент в Кербала. Там протекоха най-важните 24 часа от президентството на Първанов, твърди на страниците на "Труд" журналистът Тома Томов, придружил държавния глава в Ирак. Томов се връща към 1989 г. и прави кратък преглед на случилите се през тези 15 години промени, за да заключи: "Войната е майка на голямата политика".

Пак в "Труд" намираме интервю с председателя на парламентарната комисия по обществен ред и вътрешна сигурност Владимир Дончев, който съветва Симеон да не ходи в Кербала. Тук той би бил много по-полезен, защото мисията му е да създаде възможност да се вземат правилни управленски решения.

И за да довършим темата "Ирак" - атентат срещу президента Георги Първанов не е имало. При посещението си в Кербала в неделя той е попаднал в случайна престрелка. Това призна самият Първанов пред журналисти вчера, пише "Новинар".

"24 часа" публикува интервю с политолога Иван Кръстев, директор на Центъра за либерални стратегии, според когото губим войната с тероризма. "Той не е врагът, а оръжието на врага. Правителството се държи като класическа жертва, ходи по средата на улицата, съобщава, че всичко е под контрол, тананика на особено висок глас и се моли всичко да се размине", твърди политологът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 4 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 8 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 10 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 10 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 10 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 10 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 10 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 11 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 11 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 11 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 12 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 12 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 12 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 12 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 13 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер