0
"О сама предлага мир на Европа", "Европа отхвърли офертата на Бин Ладен", "Вдигат евтиния ток", "Данъчни ще отказват подкупи учтиво". Такива са част от темите в пресата днес.

Започваме обаче с две драми: една битова, която е навсякъде по първите страници, и една съдебна, която следим от години.
Либийският съд отложи присъдите на медиците за 6 май, информира "Дневник". Либия осъжда шестимата ни медици на Гергьовден, пише и "Монитор". "Sorry, try again later" ("Съжаляваме, опитайте пак по-късно" - бел. ред.), с усмивка коментирали отлагането чуждите дипломати.

"24 часа" пък цитира съдията в Либия: "Отлагаме присъдите с 20 дни, извинете!". Причината - един от магистратите се разболял и не е взел още решение. Отлагането било съобщено с големи извинения, а разочаровани са не само подсъдимите, но и родителите на заразените деца, информира пратеникът на "24 часа" в Бенгази.

"Мислехме, че днес ще бъдем готови, - четем в "Труд" думите на председателя на съда. - За съжаление обаче срокът се оказа прекалено кратък за обработката на документите. Освен това един от колегите ми беше болен една седмица. Затова отлагаме произнасянето на присъдите за 6 май."

От "Труд" научаваме още, че Лондон е загрижен от хода на процеса. Британският посланик в Либия е казал, че основният проблем е протакането на делото. Според СПИН експерта Люк Монтание пък срещу Либия има натиск медиците ни да бъдат обявени за виновни, иначе "ще бъдат извадени на показ лошите условия в болницата", е казал Монтание пред Би Би Си.

Либийският лидер Муамар Кадафи може да помилва българските медици като част от усилията си да подобри отношенията си с Европа. В цялата преса днес можете да прочетете и мнението на главния прокурор Никола Филчев, според когото работата по случая е отдавна изпусната, както пише Монитор, или "Кабинетът "Костов" изпусна делото в Либия", както пише "Труд".

И другата драма по страниците на вестниците днес: Брат и сестра убили родителите си, "24 часа"; Убиха ги децата им, "Труд"; Изчезналите съпрузи от БНТ убити от децата им, "Монитор". Васил и Силвия Добревски, за които 30-годишният им син и 19-годишната осиновена дъщеря твърдели, че са отвлечени, всъщност са убити, заради любовна драма по шекспиров сценарий, пише "Виж".

И към другите теми. Осама предлага мир на Европа, Европа отхвърли офертата на Бин Ладен. Предложението, както вече е известно, е разпространено от тв "Ал Джазира". В него Осама бин Ладен предлага примирие на всички европейски страни, ако те изтеглят войските си от мюсюлманските страни и на първо място от Ирак.

Мир за САЩ и Израел обаче няма, подчертава Осама. Това е заглавие от първа страница на "Труд". А "Дневник" пише, че според анализатори, цитирани от "Ройтерс", Осама прави тактически завой и за пръв път предлага "награда" за страните, склонни да приемат условията му. Офертата бе светкавично отхвърлена от Франция, Германия, Великобритания, Италия и от Романо Проди от името на целия Европейски съюз.

Осама използва думата "худна", която е по-скоро връзка с примирието, което пророкът Мохамед използва, за да прегрупира силите си, а не търсене на път към спиране на войната с "неверниците". Той вероятно ще атакува Европа и се опитва да каже на европейците и техните лидери: "Ето, дадох ви шанс за примирие", обясниха специалисти по тероризма.

Анализ по темата "Ирак" от Иво Инджев публикува "24 часа". Според него вярното сравнение на ситуацията в Ирак е с тази в Ливан преди години, а не с Виетнам. Ливанският синдром с отвличанията вече залива Ирак, пише журналистът. Като особено показателно, според него е, че "паднаха" и руснаци, с което беше доказано, че в Ирак "врагът на моите врагове" не е непременно приятел.

"Не от Кербала да се изтеглим, ами Азия да напуснем, пак няма да имаме гаранции за сигурност на нашите сънародници в един Ирак, в който преследването на невъоръжени чуждоземци като на сафари вече е реалност. Заради живота на българите и жизнеността на каузата, заради която поехме рисковете, трябва да се вземе решение, което да не позволи българи или България да бъдат заложници на един отчайващ по своята ирационалност екстремизъм", пише още Иво Инджев.

Сега и за увеличението на цената на евтиния ток. Има два варианта за поскъпване от 1 юли, пояснява "24 часа". Единият предвижда евтиният ток от първите 75 квт/ч да се увеличи с 10%, тази схема била по-справедлива. Ако това се приеме, от 1 юли евтиният квт/ч ще е с 1 ст. по-скъп - от 9,8 сега, на 10,8. Увеличението над евтината квота също ще бъде с 10% или от 15,3 ст. на 16,8.

В същото време 22-ма бирници от три столични служби, сред които шеф на сектор "Ревизии", ще бъдат уволнени, защото са помогнали на верига от 11 фирми да източи чрез ДДС 11 млн. лв. от бюджета, съобщил шефът на данъчните Николай Попов.

За същото пише и "Новинар". Схемата е действала половин година и е разкрита случайно, обяснява "Сега". Днес документацията по случая с имената на експертите и названията на фирмите ще бъде предадена на зам.-главния прокурор Христо Манчев.

Знаехме, че във всяка банда има и полицай, но че във всяка верига за източване на ДДС има и данъчна банда си е новина отвсякъде, коментира "Труд". А Николай Попов е подготвил етичен кодекс на данъчните. Служители нямат право да присъстват на фирмени тържества, е записано в етичния кодекс, представен от главния данъчен директор. Забранено им е да участват на забавления или да купуват стоки със специални отстъпки. Всеки опит за подкуп трябва да се отказва учтиво и да се докладва веднага на прекия началник.

От няколко дни пресата отразява и най-разнообразни предложения за различни постове. Финансовият министър - за шеф на МВФ, пак Милен Велчев - за премиер, днес разбираме и че кметът Софиянски е предложил за МВФ бившия премиер и министър на финансите Иван Костов, заради управленския му опит.

Без да отстъпва от позицията си, Костов е определил модела на управление на столицата като политически феномен - няма обявена програма, няма стратегически намерения и никой софиянец не знае какво се прави в града. Разбираме също и че номинацията на настоящия финансов министър за шеф на МВФ е изчезнала. Или както пише в писмо от офиса на британския финансов министър Гордън Браун: "Не сме запознати с номинацията на г-н Велчев за директор на МВФ."

Оказва се още, че Симеон забравил евтините жилища. Премиерът не е разпореждал преоценка и доплащане на 6-те ведомствени жилища, които бяха закупени неправомерно от правителствени чиновници. Твърдението е на областния управител на София Росен Владимиров. Правителственият говорител Димитър Цонев обаче твърди друго: "Как да няма разпореждане на премиера, аз лично съм го чел пред вас. Това си е лично мнение на Владимиров."

"Оптимистична теория за една "обрулена" държава" - такова е заглавието на анализ в "Дневник" с автор Румяна Стоилова от Института по социология към БАН по модела на книгата "Оптимистична теория за нашия народ" от Иван Хаджийски.

Моралът не е проява на национална субстанция, учи Хаджийски, а е резултат от неравномерното развитие на отделните народи. Тази теза можем да отнесем и към песимизма на българина. Днес е нужно да разберем причините за песимизма на българина, да ги осмислим и да подкрепим усилията му да бъде. Да бъде какво? "Необходим, независим и горд със себе си", отговаря Хаджийски.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 1 час

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 2 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 4 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 4 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 4 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 4 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 5 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 5 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 5 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 6 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 7 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 7 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 8 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

С над 2 промила алкохол: Експерт в МВР катастрофира във Велико Търново (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта