0
"Н аш кораб - арестант". Под това заглавие и снимка на първа страница "Труд" и "Стандарт" обобщават историята на българския кораб "Добруджа", задържан край бреговете на Франция по обвинение, че е изхвърлил незаконно отпадъчни води. "Монитор" допълва, че корабът-замърсител може да бъде глобен до 4 млн. евро. Засега гаранцията, обвързана с принудителното задържане на кораба край Гасконския залив е от 300 000 евро, както е обявила зам.-прокурорът на Брест Надеж Пекиньо. Ако се докажат обвиненията, капитанът на кораба може да бъде осъден да плати глоба от 600 000 евро, а компанята "Нави Булгар", собственик на кораба - глоба до 3 млн. евро, пише "Монитор".

"Европа ни погва за остарелия морски флот" - включва се по темата "Новинар". Арестът на кораба "Добруджа" идва дни, след като от Френското външно министерство са поискали България да спре 11 % от флота си, които не отговарят на техническите изисквания на ЕС. Критики от френска страна в тази насока се чули още при затварянето при преговорите на глава "Транспорт".

"Наистина има проблем с търговския флот, защото повечето кораби на БМФ са над 20 годишни и още с приближаването им към някое търговско пристанище, особено европейско, започват да ги гледат подозрително" - коментира пред "Новинар Георги Карлов, доскоро оглавявал бургаската агенция по корабоплаване. Той обаче подчертава и нещо друго - неадекватно ниските ответни мерки, които взима България.

Ако стане разлив край българско пристанище, доскоро капитаните на съответните кораби са били глобявани със 100 лв. Сега глобата е до няколко хиляди лв. За справка "Новинар" съобщава един факт: кипърски кораб съвсем наскоро е бил наказан с 8 500 лв. за разлив в бургаското пристанище.

Посланикът ни в Париж Марин Райков дава някои пояснения около случилото се с кораба "Добруджа" специално за "24 часа" . "Екипажът е задържан, не може да напуска кораба, но отношението към него е коректно" - казва посланик Райков. Всичките 20 моряци на борда са българи." Според Марин Райков прокуратурата в Брест е категорична в обвиненията си за замърсяване от страна на нашия кораб. "Аз също настоях, подчертава посланик Марин Райков, френската страна да предостави на защитата доказателствата, че е имало нарушение". Засега адвокатите на "Добруджа" не разполагат с тв кадрите, излъчвани и по местните телевизии. Можело обаче да се докаже, че корабът "Добруджа" просто се е озовал насред петролно петно.

"Осъдиха България по 4 дела в Страсбург", четем в "Монитор". Българите Михаил Михов, Владимир Христов и иракчанинът Мохамед ал Акиди са осъдили българската държава, задето били арестувани за износ на цигари през 1993 г. , а осъдени - чак през 1997 г. А българинът Иван Кепенеров е спечелил делото, защото е доказал, че произволно е бил въдворен в психиатрично заведение.

"Българин ще излежава 10 г. присъда във Великобритания заради хероин", пише "24 часа". Румен Синитчийски бе арестуван през февруари за доставка на хероин за 2 млн. лири от Лондон към Манчестър. Адвокатът на Синитчийски е пледирал, че той е български бизнесмен, дошъл в Англия за по-добър живот, но се оплел в мрежите на мафията, когато косовски албанец го помолил да наглежда куфара му. Съдията в Лондон не приел аргументите, като заявил, че: "който се занимава с хероин, работи със смъртта".

Според препечатка от "Ел Мундо", която четем в "Труд", двама български автокрадци били задържани във Валенсия, Испания, като този път полицията открила огън, след като те се опитали да минат през полицейски патрул.

Премиерът ни също е в чужбина, припомня "Труд". Вестникът е публикувал снимка от Залцбург, където на прием той оживено разговаря, с чаша в ръка, с премиерите на Румъния, Австрия и Сърбия. "Симеон отдели 58 секунди на репортерите", съобщава пратеникът на "Труд". При това, рекордно краткото изявление пред пресата било на английски и в него мероприятието било определено като: "странна комбинация от държави, но с голям ефект и много позитивно". На въпрос защо чуждестранните инвеститори така и не са се появили на срещата, Симеон отговорил на репортерите по следния начин: "Тук, както виждате, спонсори са "Райфайзенбанк" и "Сименс".

"500 лв. за псувня на стадиона". Вестник "Виж" излиза със снимка на смръщения вътрешен министър Петканов. "Новинар", над снимки на типични запалянковци, отбелязва: "най-твърдите футболни фенове попадат в МВР регистър". "24 часа допълва: "само с лична карта ще се ходи на мач" според проектозакон на правителството, одобрен вчера от кабинета. Очаква се проектозаконът да бъде приет до началото на новото футболно първенство.

МВР, според предвидените поправки, нямало да отнема паспорти на изявените футболни хулигани от други държави, но щяло да прехвърли данни за тях на съответните полиции. "Новинар" обаче настоява да се внесе уточнение кои са непозволените изрази и псувни. Отнася ли се например това за традиционни футболни скандирания като "бий чорбата по главата".

"Нема лабаво през август", коментира на първа страница "Труд". Англичаните обичат да се шегуват, че през този месец най-често се появява лохнеското чудовище. И вместо всички да хукнат към морето, БСП тръгва да прави конгреси, НДСВ тепърва да дири кандидат-кметовете си, СДС да мисли по геомилевски как септември ще става май, а към доскоро железния електорат на ДПС се протягат други ръце.

"24 часа" от първа страница улавя завърналия се от двуседмично сафари в Намибия син депутат Никола Николов. В обширно интервю за "Труд" Николов заявява, че не е заминал на почивка, защото бил за кабинета. Ако бил тук, щял да гласува против разместването на мебели от една стая в друга. След което Николов заявява, че категорично застава зад Надежда Михайлова и опитите да се обнови СДС.

В специално интервю за "Дневник" Надежда Михайлова твърди, че тъкмо сега е времето СДС да свали подозренията от себе си. В интервюта на Стефан Данаилов пред "24 часа" и "Стандарт" става ясно и че левицата "готви" избори. Известният актьор, нагърбил се с червената пропаганда е категоричен, че в "кебапчетата няма нищо лошо".

На път е да се разрази огромен скандал за корупция, смята "Стандарт". Главният секретар на финансово-индустриалната група "РЕИ-холдинг" Иван Бойков публично е заявил, че в продължение на година и половина посредници близки до Министерството на транспорта са поискали шестцифрен подкуп.

"Хайделберг цимент" се оттегля от "Златна Панега - извежда като водеща новина "Дневник". Германският концерн, който има 50 компании по цял свят, смятал изобщо да се оттегли от България.
"Вадят 45 млн. лв. от резерва на Здравната каса", пише "Виж". "Стандарт" е категоричен, че поради типично неумение да се смята, парите за лекарства свършват до месец. Вчера управата на Здравната каса е деблокирала последните налични 12 млн. лв., които ще стигнат най-много до средата на септември.

"Труд" продължава пък да разследва скандала с царската "корона от имоти" . Публикувана е статия от синия депутат Йордан Соколов, в която той твърди: "Царят може да извади нотариален акт и за цяла България. Едно е някой да придобие изоставена нива, друго е един цар да си вади нотариални актове, простиращи се и върху връх Мусала".

53% двойки на изпита по история е тъжната равносметка на "Стандарт". В работите има въпиюща некомпетентност, разказват от изпитната комисия в Софийския университет. Разработките били писани на изключително лош български език, имало груби грешки. Паисий редовно ставал съвременник на Вазов, а Софроний Врачански бил наричан български революционер.
35 на сто двойки по френски език без нито една пълна шестица. Подобно е положението с резултатите от писмения изпит по журналистика, информира "Стандарт".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 1 час

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 5 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 6 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 7 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 8 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 9 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер