0
Ил лючително разнообрази на теми в следпразничната преса у нас. Първите три страници на "24 часа" са посветени на третото око на българката Вера Кочовска, която работи в московска клиника. Излъчването е заснето и се вижда на снимките от ядрено-магнитния резонанс, направени от лекари в руската столица, където плевенчанката сътрудничи вече шест месеца.

"Искаме хит, не плът", възкликва Ива Йолова от "Труд" в редакционен коментар за наградите на музикалната телевизия "ММ". "Толкоз плътско излишество мори феновете, особено когато се лее от баби за 20-годишни внучета", четем в коментара. Има и снимки, ако сте пропуснали шоуто.

И още от първите страници на пресата: "Битка за кабинети в съдебната власт" - челна статия на "Труд" на тема острия конфликт между председателя на ВКС Иван Григоров и главния прокурор Никола Филчев. Повод било поредното разпореждане на Иван Григоров към прокурорите да се преместят в други кабинети заради ремонт.

"Западна България - център на оръжейна пропаганда" е голямото заглавие на "Монитор" днес. Данните са от доклад за незаконната търговия с оръжие, изготвен от специалисти от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и организацията "Сейф уърлд" - Великобритания.

Другото издание на "Монитор" - "Виж" - започва днешния си брой със заглавие на цяла страница "Трева по пътя към дрогата - между 12 и 24% от учениците употребяват дрога. Крачката от марихуаната до хероина е много малка".

На първа страница на "24 часа" продължава скандалът с неизрядно издаваните британски визи за българи и румънци: "Лондон отказвал да лови бандитите ни". Англия не откликвала на призивите ни за сътрудничества при дирене на български престъпници, получили британски визи, е казал в интервю за британския "Мейл он сънди" нашият посланик в Лондон Валентин Добрев.

От "Дневник" научаваме, че скандалът с визите имал румънски корени, а британският премиер подготвя спешен план за действие срещу нелегалните гости в страната.

"НАТО, или Добре дошли в зоната на отговорност" е анализ в "Дневник" от министъра на отбраната Николай Свинаров. "Категорично не са прави онези, които твърдят, че поканата към България е резултат повече на ситуационни фактори, отколкото на заслуги. Българският национален интерес от членството в алианса се оказа устойчив на предизвикателствата на времето, защото е осъзнат и не се дължи нито на политически, нито на обществен компромис" пише военният министър.

Пресата днес предлага доста интервюта. В "Монитор" Екатерина Михайлова коментира идеята за двукамарен парламент, който да играе ролята на Велико народно събрание (ВНС). Покрай това предложение обаче прадължават и въпросите и отговорите около "Петролгейт".

"Колегите от комисията разполагат с най-точна информация - казва Екатерина Михайлова, - но това, което разбирам, е, че и на тях не им се предоставят необходимите данни и се използват всякакви претексти за това. Смятам, че скандалът е толкова голям, че опитите на една или друга институция или длъжностно лице да прикриват информацията не помагат на абсолютно никого."

Днес президентът Първанов ще отговаря пред журналисти в парламента и по двете теми - скандала с петрола от режима на Саддам и нуждата от ВНС.

Интервю с кмета Софиянски пък помества "Труд". Предложението на столичния кмет е министерствата да бъдат намалени на 12, като специализираните дейности да бъдат възложени на агенции. Идеята е от събота, от семинара на ССД в Брацигово. В момента министерствата са 16, а в правителството има 20 министри, заедно с премиера и тримата без портфейл.

Освен това ССД прави предизборна коалиция с БЗНС-НС и ВМРО. На въпрос за цена и условия, при които ще преговаря със СДС, Софиянски отговаря "не бива да се поставят нито условия, нито цени... Има един много деликатен момент... и това е отношението към сегашното управление."

На въпрос "Преговори с ДПС?" Софиянски отговаря "Да, защо не?"; на въпрос "Ще работите ли с партията на Костов?", отговорът е "Да, неведнъж съм казвал, стига да имаме ясна позиция и формулиране на идеи."

Софиянски, Каракачанов и Мозер заедно на избори, включва се по темата и "Монитор". Трите формации спорят за АЕЦ-Козлодуй, отношението към ДПС и продажбата на земя на чужденци.

В "Монитор" четем и анализ от Елка Анастасова - една от първите бивши от НДСВ, сега независими депутати. Заглавието е "Който се е облажил от властта, трудно се отказва".

"Защото у нас властта не е толкова работа и отговорност, колкото привилегия, затова пътят към нея рядко се отличава с особена почтеност. И морал - пише авторката. И още: - Сега мераклиите да яхнат държавната машина започнаха да изпълзяват оттук-оттам... Откакто приключиха местните избори, които експериментираха без ограничение, без притеснение и без външно наблюдение байганьовския модел за печелене на избори, политическата картина в страната съвсем загрубя. Макар да нямаше победители, всички се обявиха за такива."

Дело срещу премиера Сакскобургготски е насрочено за днес в Софийския градски съд. Жалбата е от видинския журналист и издател на местния вестник "Ние" Владимир Савов, който твърди, че с обещанията си от 6 април 2001 г. Симеон Сакскобургготски е заблудил българите, а единствената му цел е била да си върне имотите.

При приватизацията на флота премиера да се поучи от баща си - този съвет дава бившият шеф на параходството кап. Атанас Йонков. През 1943 г. Борис Трети лично одържавил търговския флот, не защото бил печеливш, а за да кичи името на България с морска слава.

Утре е 6 април - три години по-късно. Трите години на Кобурга, както пише Васил Гарнизов в "24 часа". Властта кара по личен дневен ред. Разминаването между политически празник и всенародно веселие по повод влизането на България в НАТО според автора би трябвало да светне като поредната червена лампичка във въображението на Кобурга. Защото ако външните победи не пораждат значима промяна в подкрепата във вътрешен план, в навечерието на третата си годишнина Кобургготски има над какво да се замисли.

А днес в Либия гледат за последен път СПИН делото срещу шестимата български медици, отбелязва "Монитор" и припомня: Това е 16-ото поред заседание на съда и ако наистина се окаже последно, в 30-дневен срок трябва да бъдат произнесени и присъдите.

Още от България в "Стандарт": Всеки митничар вързан с полицай, предлага директорът на свиленградската митница Стефан Марашев. Само по-високи заплати можели да спрат корупцията, защото нямало корумпиран митничар, който да не е свързан пряко и с полицай.

Наближава Великден. Премиерът и тази година ще празнува сред народа, разбираме от пресата днес. Симеон ще обиколи някой град, ще спре в близките села, за да поздрави хората, може да отиде и в Бачковския манастир. Ако хората пък искат да се застраховат - най-удобния момент с най-изгодните оферти е именно преди Великден.

И пак преди Великден - ако обикновено първокласници се записват от 1 април, тази година още не се знае как да става записването. Защото заедно с предложенията за матурите, имаше и предложение за изпит преди първи клас. Това е откровено нарушение на текста от конституцията, който гарантира равен достъп до образование ? цитира "24 часа" думите на зам.-шефа на парламентарната комисия по образование Лютви Местан.

Чака се 15 април, за да внесе министър Игор Дамянов нови текстове, а в това време някои училища записват, а други ? не. Хората на Доган са против изпитите за първи клас - пише по същата тема и "Сега". Разнобой в управляващата коалиция и за края на основното образование, добавя изданието.

И още една тема: Българи дариха кръв на Цветница в специално откритите за целта пунктове до големите храмове в София, Варна и Бургас. 150 са дарителите от София.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 36 минути

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 2 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 5 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 6 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 6 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 7 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 7 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 7 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 8 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 8 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 8 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 8 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 9 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 9 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 10 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 10 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил