0
Още една загуба за България. Отиде си Йордан Радичков, излизат с водещи заглавия на първа страница днешните издания. Литературата ни свирепо опустя, отбелязва "24 часа+. Опитомителят на думите, както го нарича "Труд", издъхна вчера в дома си след продължително боледуване. Радичков отпътува. С шеметна скорост, при най-пълна тишина, допълва "Сега". Още един голям български писател ни напусна.

Но "още един" някак не подхожда, когато става дума за Радичков. Неподражаема уникалност - това е най-характерното за неговата както литературна, така и чисто човешка аура, пише "Сега". Отиде си магьосникът на словото, подчертава" Дума". Радичков беше доказателство, че има бог, заключава изданието. Сбогом, велики разказвачо, допълва "Стандарт". "Монитор" се прощава с писателя на цели шест страници. Сред спомените за него и публикуваните интервюта "Монитор" поставя на фокус разказа на Радичков "Париж има почивен ден".

Най-тежкото доказателство за съществуването на висша сила е талантът, който бива раздаван сред хората като един незаслужен от тях подарък. Така България бе ощастливена от таланта на Йордан Радичков, от когото българите научиха много за самите себе си, помества думите на Вера Мутафчиева "Труд". Радичков беше човек могъщ като излъчване и реализация и същевременно много раним. Той просто дотук издържа. И лично ми е много мъчно, че през последната година той понесе една незаслужена обида - отхвърлена беше кандидатурата му за академик. Какво да кажем повече от вечна памет, завършва Вера Мутафчиева своето сбогом пред "Труд".

"Човек е едно дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки", припомня думите на големия творец вестник "Виж". България се прощава с Радичков, пише изданието. Семейството не иска почести, а "човешко изпращане", допълва "Новинар". Опелото на писателя е утре от 10,30 ч. в църквата "Св.Седмочисленици".

Писателят ще бъде погребан в Алеята на творците, съобщават изданията. С винаги будните си сетива писателят преди години постави диагноза времето, в което живеем - което "страда от сърдечна недостатъчност", но въпреки всичко народът сколасва да съхрани много от своята духовност, отбелязва "Дневник".

"Управниците ни се спотайват като бълха в гащи", "Държавата ни е извадена от равновесие", припомня "Монитор" нерадостните констатации на писателя.

Над 50 души разпитани за покушението, връща се към водещата тема от началото на седмицата "24 часа". Според информацията на изданието имало връзка между взрива в асансьора и други шумно убийство, станало в София миналата година. Поръчката идвала от едно и също място, като и в двата случая била ползвана една и съща група за изпълнение. Източник от МВР потвърдил, че поръчителят навремето е бил свързан с бившата групировка СИК. Бойко Борисов казва за взрива днес, разкрива часовият вестник.

По темата "24 часа" публикува и две интервюта. Едното с Димитър Иванов, бивш шеф на отдела за борба с корупцията в МВР. "Той печелеше от доставки за министерства, а нападателите искат милионите му. Борбата днес е за обществените поръчки", смята Иванов.

"Занимават с жертвите, а не с убийците", заявява пред вестника една от най-споменаваните личности през последните месеци Антон Милтенов-Клюна. Не се страхувам от нищо, живея като всички нормални хора в България, казва той.

Скрити от хорските уши и очи остават дебатите за отнемане на имунитети и дисциплинарните наказания на некадърни съдии, прокурори и следователи, коментира "Новинар" по повод новината, че пускат граждани на заседанията на Висшия съдебен съвет. Съдебният закон мина на първо четене, отбелязва вестник "Виж". Почва смяна на шефовете на Темида, информира "Труд".

"Дневник" излиза с констатацията, че фрагментирането на НДСВ парализира властта дотолкова, че премиерът не може да разчита на избраниците си в парламента, дори да иска да направи промени в правителството. До края на мандата гласуването на всички по-важни закони и решения в пленарната зала ще преминава през осребряване на гласовете на различните лобита в мнозинството. Невъзможно е да водиш политика, след като всички по-важни закони са под прицела на лобитата и могат да бъдат бламирани или изтъргувани, казват от ръководството на групата пред "Дневник" и посочват новите поправки в закона за приватизацията, създаването на данъчната полиция, нормативната уредба за концесиониране на пристанищата и закона за инвестициите.

Чрез анкета жълтите депутати да оценят работата на всеки от министрите, ще предложи шефът на групата Станимир Илчев. Целта е не да даваме цялостна оценка на работата им, а само на тяхната способност да контактуват с депутатите и да решават проблемите, обяснил Илчев, съобщава "Сега".

Шестимата български медици в Либия могат да получат смъртни присъди дори да отпаднат обвиненията срещу тях за заразяване със СПИН на около 400 либийски деца, алармира "Сега" по повод съобщението на правосъдния министър Антон Станков. Шестимата са обвинени още за прелюбодеяние, валутна търговия, производство, разпространение и употреба на алкохол. Според либийските закони и за тези провинения се предвижда смъртно наказание, припомня изданието.

Буш спомена България в годишната си реч, изтъкват вестниците "24 часа", "Труд" и "Виж". "Светът тича към ядрена война" - под това заглавие "Труд" помества със съкращения интервюто на Робърт Макнамара, бивш военен министър на САЩ пред френското списание "Пари мач". Големият проблем днес е разпространението на ядрено оръжие. Когато една държава направи ядрено оръжие, други я следват. След Северна Корея ви гарантирам, че това ще бъде Япония, после Тайван... прогнозира човекът, който някога оглавява Пентагона.

А относно отношенията между САЩ и Франция Макнамара смята, че трудни и за президента Буш, и за президента Ширак. "Не е лесно да вземеш решение в такъв експлозивен момент и нито един от двамата не може да каже кой е бил по-прав преди войната в Ирак", заключава бившият военен министър на САЩ.

Скандали между войници и командване, пише в заглавие "Виж". Но за какви точно ставало дума редникът, завърнал се от Кербала, не могъл да обясни, отбелязва изданието. Не бива да гинат млади момчета, мотивира се за собствената си кандидатура за мисията в Кербала 79-годишният Милко Йочев от Балчик, пишат изданията.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 3 минути

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 4 минути

Доставката на новите изтребители ще стартира през 2025 г.,

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 1 час

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 1 час

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 1 час

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 1 час

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 2 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 2 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 2 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 2 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 2 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 2 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 3 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 3 часа

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"