0
е ентат!", гръмва на първа страница "Труд". Дързък атентат срещу СИК, опозицията иска оставки, допълва във водещото си "Сега". Невиждан досега в България атентат бе извършен вчера по обед в София. Това е най-зрелищното покушение от миналия април насам, когато бе взривен в движение мерцедесът на Иван Тодоров?Доктора. Гангстерската война в държавата взе нови жертви, коментира "Сега".

Посегнаха и на големите в СИК, гласи челото на "Дума". Показна екзекуция, нарича станалото "Новинар". 4-ма убити в асансьор, още пет ранени, отбелязват жертвите вестниците. Часове наред не могат да познаят телата, подчертава "Труд".

Взривиха човек, печелил по 100 млн. на ден, изтъква "24 часа". На място загинали всички пътуващи в асансьора: управителят на "Интерпетролеум енд партнърс" ООД Стоил Славов и тримата му охранители, които били вътре, когато станал взривът, отбелязва "Дневник".

Фирмата, която Славов оглавявал, се свързва с бившата силова групировка СИК, а сградата на бул. "Джеймс Баучър" 87, където се помещава офисът й, носи същата слава, пояснява изданието. Босът на "Интерпетролиум" Стоил Славов и тримата му гардове са разкъсани от 600 грама тротил, уточнява "Монитор". Взривът е задействан с GSM, съобщава Стандарт. Бомбата е била на покрива на асансьора и е задействана дистанционно между първия и втория етаж, където офиси държи "БулИнс" на Васил Божков, разкрива "Новинар".

Експлозията беше разбила асансьора и вътрешните прозорци на офисите на сградата на "Джеймс Баучър". Петна от кръвта на четиримата загинали бяха оплискали и стените, описва картината след взрива "Монитор" и фокусира вниманието върху основната мишена.

Ако има някой от босовете на бившата групировка СИК, чието име да е споменавано най-малко, това е 45- годишният Стоил Славов. Той дори си няма прякор, отбелязва "Монитор". Говори се обаче, че той именно е мозъкът на схемата на търговията с петролни продукти, донесли внушителни печалби на групировката в началото на 90-те години, допълва вестникът.

Ако Антон Милтенов-Клюна беше в затвора, нямаше да има стрелба с гранатомет и може би нямаше да има взрив, лансира "Монитор" коментара на главния секретар на МВР Бойко Борисов за бомбения атентат.

Разпитват Клюна за атентата срещу него, съобщава "24 часа". Според запознати обаче той не е казал нищо съществено на полицаите. До късно снощи от МВР не съобщиха дали има конкретна версия за унищожителния взрив, тъй като версиите били най-малко 10, отбелязва "Труд". Според хипотеза Стоил Славов бил един от най-добрите приятели на застреляния на 19 август м.г. Филип Найденов-Фатик и не било изключено да има връзка между убийствата, разкрива изданието.

Вестникът добавя, че спецполицаите ще проверяват дали атентатът не е ответен удар на стрелбата с гранатомет през уикенда. Основната версия е свързана с войната за наследството на Самоковеца, категоричен е "Новинар". Всички световни агенции съобщиха за атентата. От кабинета до късно снощи реакция нямаше, допълва изданието.

Кабинетът начело със Сакскобургготски се скри в миша дупка. Сигурно смятат, че да взривиш четирима души посред бял ден в центъра на София е нещо нормално. И това вече наистина стана част от пейзажа в България. Вътрешният министър Георги Петканов от миналата година мънка за някаква стратегия срещу престъпността. Досега обаче ни стратегия, ни дявол. Само трупове и страх, коментира "Новинар".

"Оставката на вътрешния министър Георги Петканов вече е не само наложителна, но абсолютно необходима за запазване на имиджа на България като демократична държава", цитира "Труд" синия депутат Димитър Абаджиев по повод атентата. В специално изявление от НИС на СДС поискаха лично министър-председателят Сакскобургготски да поеме отговорност за нарастващата несигурност в страната. Призив премиерът да даде обяснение за причините за атентата отправи и депутатът от "Коалиция за България" Румен Овчаров, пише "Труд". "Защо мълчите, г-н премиер!", пита "Стандарт".

Вестниците не подминават и критиката, която отправи бившият премиер Иван Костов към президента Първанов. Костов обвини Първанов в лъжа, директно заявява "Сега". Синият депутат Иван Костов обвини президента Георги Първанов, че е заблудил българите с изявлението си след Консултативния съвет за национална сигурност през декември, 10 дни преди нападението в Кербала.

"В момента няма данни за пряка терористична заплаха", цитира думите на Първанов експремиерът и подчертава, че те нямат нищо общо с докладването на съвета, отбелязва изданието. Иван Костов потвърди информация на "Монитор", подчертава изданието. Десетина дни преди атентата в Кербала на Консултативния съвет за национална сигурност при президента на 17 декември са били изнесени данни от българското разузнаване и от чужди партньорски служби за планирано нападение по време на християнските празници, пише "Монитор".

Снощи пресслужбата на Първанов разсекрети части от доклада на шефа на военното разузнаване, съобщава "24 часа". В него, както отбелязва часовият вестник, ген. Пламен Студенков е цитиран да докладва: "Не разполагаме с конкретна разузнавателна информация за пряко насочена срещу нашата страна терористична дейност."

Президентът Първанов определи изминалата година като успешна за България в международен план, независимо от трагичния инцидент с нашия батальон, посочва "Дума" оценката, изразена пред посланиците.

България се нарежда на трето място в имиджовата класация на Балканите, посочва демоскопското проучване на "Галъп Интернешънъл", публикувано от "24 часа". Рейтингът е съставен от 6 индикатора: истинска демокрация, развита индустрия, развита култура, добър жизнен стандарт, толерантност към съседите и добри условия за туризъм.
Независимо от вътрешните граници в масовото съзнание на Балканите, дължащи се на миналото, има консенсус по отношение на бъдещето - без граници в Европа. Затова и страната с най-висок имидж е Гърция, коментира изследването в "24 часа" Кънчо Стойчев. На второ място се нарежда Турция заради мощния й икономически потенциал. След нас е Румъния, но тя е възприемана като най-толерантната страна на Балканите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ГЕРБ-София регистрира листите си за парламентарните избори

ГЕРБ-София регистрира листите си за парламентарните избори

България Преди 2 минути

Това съобщиха от пресцентъра на партията

Владимир Путин встъпва в петия си президентски мандат

Владимир Путин встъпва в петия си президентски мандат

Свят Преди 10 минути

Путин, който е на 71 години, беше преизбран на поста на избори през март

Интуитивното хранене: Какво представлява и какви са ползите за здравето ни

Интуитивното хранене: Какво представлява и какви са ползите за здравето ни

Любопитно Преди 35 минути

Интуитивното хранене не е просто режим за отслабване, а по-скоро начин на живот

Google Fit скоро ще спре да работи с други услуги

Google Fit скоро ще спре да работи с други услуги

Технологии Преди 40 минути

Много устройства няма да синхронизират данните си с приложението

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Свят Преди 8 часа

Си призова в Париж страната му да не бъде "опетнявана" по въпроса за Украйна

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Свят Преди 8 часа

Властите смятат, че 47 работници са останали в капана на развалините

Кари Фишър смятала, че "Междузвездни войни" ще унищожи кариерата ѝ

Кари Фишър смятала, че "Междузвездни войни" ще унищожи кариерата ѝ

Любопитно Преди 9 часа

"Междузвездни войни" носи на Кари Фишър световна слава, но и много лични проблеми.

България почете паметта на загинали войници, погребани край Ново село в РС Македония

България почете паметта на загинали войници, погребани край Ново село в РС Македония

България Преди 10 часа

Официални лица от Скопие не присъстваха на церемонията

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

Свят Преди 10 часа

Тълпи ликуват и стрелят във въздуха по улиците на южния град Рафах

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Свят Преди 12 часа

Бусът пътувал днес към близкия град Хатай, когато се сблъскал с бетоновоз

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Свят Преди 13 часа

Освен на книгата, Пиво беше голям любител на футбола и виното

Германия отзова посланика си в Русия

Германия отзова посланика си в Русия

Свят Преди 14 часа

Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

Свят Преди 14 часа

Урсула фон дер Лайен: Президентът Си изигра важна роля в деескалирането на безотговорните руски ядрени заплахи

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Любопитно Преди 14 часа

Двойката от Сливница сподели, че са разочаровани, че са отпаднали

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Избори 2 в 1 Преди 15 часа

Вълчев обяви, че "в европейското семейство "Има такъв народ" ще се присъедини към консервативните партии"

Делян Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Делян Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Избори 2 в 1 Преди 15 часа

Водач на листата за Европейския парламент е д-р Джевдет Чакъров