0
Зя ята поскъпва. От 2007 г. квадрат земя на морето ще струва 400 евро, пишат във водещите си заглавия "Труд? и "Виж". Т.е. стига 800 лв., пресмята "24 часа". Прогнозата е направена от брокери на петото издание на Икономическия форум за Югоизточна Европа (състоял се вчера в София). Като цяло брокерите отчитат ръст към цените на жилищата и на ипотечните кредити, който ще нараства към 2007 г. (датата на приемането ни в ЕС).

Вече "броят по 140 000 евро за жилище във Варна", допълва "Стандарт". Става дума за обзаведен имот в центъра на морската столица, понеже крайградска къща в близост до морето стига до 190 000 евро. На снимка от първа страница на "Монитор" се убеждаваме в безспорните предимства на тези имоти: виждаме варненец да лежи на плажа в близост до минерален извор (температурата в региона е достигнала 18 градуса).

Ала на фона на тези зашеметяващи цифри и прогнози, "Стандарт" отбелязва: "Хлябът също поскъпва". И пояснява: заради акциза на бензините, дизеловото гориво и пропан-бутана, които именно ще доведат до поскъпване с 18 % на хляба и зеленчуците, ако бъдат приети, както е заложено в проекто-бюджета.

"Властта е по-скъпа от житото", констатира в редакционния си коментар "Труд". И пише следното: "Изборната еуфория с дъвките и локумите мина и замина - точно като циганското лято. Пред нас е вече реалната действителност - гола и безмилостна. Хамбарите се изпразват неудържимо, цените на хляба и сиренето пълзят нагоре. Изгребахме резервите, а евтиният внос от САЩ и Казахстан, се оказа предизборен брътвеж". Заключението на "Труд" е, че пак ще внасяме жито. Но "този път цената му може да се окаже много висока. И за ДПС, и за цялата царска свита".

Констатациите за властта са водещи заглавия в днешната преса, като повечето от тях са цитати от вчерашната пресконференция на президента Първанов. "НДСВ стигна критичната точка", тези думи на президента "Стандарт" превръща във водещо заглавие. "НДСВ се изчерпа", е съответният цитат във в. "Сега", който дава в подзаглавие и отговорът на "жълтите": "Първанов яха т.нар. лява вълна, дето я няма". "Властта е в криза", пише "Дума". И също се позовава на констатацията на държавния глава, че изборите са показали слабостта на повечето партии в страната. "Царю, накъде ни водиш?", този въпрос пък "24 часа" влага в устата на президента, обобщавайки в едно реторичните въпроси от вчерашната му пресконференция.

"Труд" е разбрал от нея няколко неща: "партиите са слаби; бюджетът е ленив за държавата, тежък за гражданите; бездействието води до пълзяща дестабилизация. Дали НДСВ не поставя на карта влизането ни в НАТО и ЕС? Тези президентски съмнения "Дневник"извежда във водещото си заглавие. И подчертава констатацията, че не е въпросът дали НДСВ ще изкара мандата си, а дали с това доверие ще извърви пътя по евроатлантическата ни интеграция.

"Стандарт" обаче коментира, че ако с всичко това президентът цели увеличаване на своите правомощия е най-добре да си каже. А "Новинар" разчита неговите вчерашни призиви за прозрачност така: "разсекретете преговорите с ЕС". Думата може и да е сила, е казал Първанов, но как иначе обикновените хора и бизнесът да знаят какво го чака в близките дни, седмици и месеци. "Сигурно в международните преговори има много неща, които са държавна тайна, коментира "Новинар", но също призовава да знаем при какви условия постигаме присъединяване към ЕС. Иначе "рискуваме вечна евроинтеграция", коментира "Сега". И подчертава, че тези оценки излязоха преди да разберем днес какво европейската комисия ще пише за напредъка ни. И дали Евросъюзът ще реши да приключи преговорите с нас, ако Румъния изостане, или както писа "Икономист" можем да се окажем в чакалнята заедно със северната ни съседка до 2010 г.

"Букурещ спъва София за Евросъюза", пише от първа страница "Труд" и цитира вчерашно предупреждение в коментар на "Ройтерс". Вестникът отбелязва и два наши пропуска според експерти: първо, че на времето сами сме си сложили датата 2007 г. (което дава аргумент на Брюксел да ни държи в чакалнята поне дотогава). Второ, София започна да преговаря без бюджет, а първите 10 имаха финансова рамка още когато стартираха преговорите през 1999 г. Страните от Югоизточна Европа, като България, са на нивото, на което преди 5 години бяха Унгария, Полша и Чехия, твърди Деклан Мърфи, директор в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от "Стандарт".

Българите са втори в Европа по-мръсотия, пише пък "24 часа" (позовавайки се на доклад на Сметната палата) с 529 кг. боклуци, изхвърляни от всеки българин годишно, като ни изпреварва само Великобритания, където на човек се падат по 622 кг. отпадъци. А в същото време цялата днешна преса е устремила поглед и към детектора на лъжата. Но не с въпроса: "послъгваме ли?", а защото така може да се сложи точка с откритата, но първо отвлечена дъщеря на свиленградския кмет. "Десислава на детектор на лъжата", пише "Новинар". "24 часа" и "Труд" препоръчват детектора за баща и дъщеря Бееви.

А "Монитор" недоумява от друго - как така СЕМ внезапно се разбърза да забранява телевизия "Ден". И то заради предаване на германския диджей Ник Щайн, който обсъждал в ефир поведението на областния управител на Търговище (член на ДПС), който отказал на говори на пресконференция пред журналисти на български. Но нали това е факт, пита "Монитор" Райчо Райков, председател на СЕМ, избран от квотата на ДПС. "За мен това е политическа акция", заявява самият Ник Щайн пред "Новинар" и казва: "Аз мога да си събера багажа и да замина за Германия. Но ако трябва да бъдем честни и Райчо Райков е потиснат отгоре - подкрепя го ДПС". Изглежда, че и конфликтите ни се интернационализират...

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Миланович: Не съм обиждал българите

Миланович: Не съм обиждал българите

Свят Преди 2 часа

Днес той подчерта, че никой не се моли България да пропадне

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Една жена срещу четирима мъже в петицата на Hell's Kitchen 6

Любопитно Преди 2 часа

Амбициозната Михаела Тричкова напусна състезанието и се раздели с черната си куртка

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

България Преди 6 часа

Трафикът по магистралата е засилен заради почивките на хиляди българи

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 8 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 8 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 8 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 9 часа

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 10 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 11 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 11 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 11 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 11 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 11 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 12 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 12 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 12 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"