0
л лгария попадна в шпионски капан", не крие безпокойството си "Труд". И връщайки се към новината от петък - за "българска къртица в германското разузнаване" (оповестена от "Шпигел") - дава последните известни подробности. А именно: наша сънародничка с инициали М.Д. (името е известно на редакцията, подчертава "Труд") вече била помолена да напусне Германия заради шпионската афера, която от два дни тресе страната. Според информирани източници М.Д. работела в нашето консулство в Мюнхен като дипломат и била официален представител на службите ни.

А арестуваният служител на германското разузнаване Инго-Йохан, който уж бил уличен, че предавал секретни материали на българката, по принцип имал регламентирани професионални контакти с нея, пише още "Труд". Началниците му би трябвало да знаят каква информация обменят двамата, настоява изданието. Вестникът не крие тревогата си да не би този "шпионски капан" да цели да ни препъне за НАТО.

"24 часа", позовавайки се на телевизия А Ер Де, допълва, че българската агентка и германският разузнавач били спипани на местопрестъплението. Хора от БНД (външното разузнаване на Германия) са ги наблюдавали в момент на предаване на материали. След което българската дипломатка била помолена да се върне в родината си.

Работата е там, че е нормална практика да се обменят данни между приятелски спецслужби, поясняват хора от БНД пред "Берлинер цайтунг". За това обаче се води протокол и контактът се одобрява от ръководството на ведомството. А заподозреният шпионин вземал поверителни папки за вкъщи, без да отбележи това в службата си, допълва "Шпигел" (цитиран от "24 чака"). Оттам и започнало наблюдението.

И още: според "Берлинер цайтунг" въпросният Инго-Йохан Ш. съвсем не бил алкохолик, а резидент на БНД в Югоизточна Европа, където поддържал интензивни връзки с местните спецслужби.

Какъв е изводът всичко това? - пита Александър Андреев от "Дойче веле" в анализ, публикуван в "24 часа". Първо, класическа шпионска мозайка: агентка, алкохолни и семейни проблеми, превербуване, цял един роман. Като се наместят камъчетата, започват да се открояват други въпроси, пише Александър Андреев: За кого е работил арестуваният? Каква информация е подавал?

Ако тръгнем от подаваната информация и поста на арестувания, стигаме до това, че той е бил специалист по Балканите, подчертава Александър Андреев. А е известно, че през последните години германското разузнаване следи престъпните трафици на Балканите. Какво тогава гарантира, че той не е подавал информация за трето разузнаване, могъща корпорация? Още повече че има и друго, припомня Александър Андреев. Едно от основанията за войната в Косово беше разкритият сръбски план "Подкова", насочен срещу косовските албанци, който, както стана ясно навремето, е бил узнат като резултат от взаимодействието на германски и български служби.

Така че каквито и да са мотивите около тази афера - опит на служби да покажат лоялност; да демонстрират бдителност; да замажат други неща; да отмъстят за претърпян удар - този скандал ще хвърли сянка, но, слава Богу, няма да е фатален, пише авторът. Защото в демократични страни като Германия решенията не се взимат от спецслужбите, а от политиците, а поетите политически ангажименти се спазват, понеже никой не живее в миналото, е заключението на Александър Андреев.

И като говорим за миналото - от снимките по първите страници на неделната преса виждаме огромни нацистки знамена със свастики да се веят около бившия партиен дом в София. Така е, пише "Монитор" - хитлеристки флагове вече завзеха площад "Независимост". "Споко, не сме окупирани, още по-малко от нацистка Германия, това е само филм", пише "24 часа".

Столичани обаче бяха стреснати, защото никой не ги беше предупредил, че през уикенда по столичното ларго ще вървят снимките на филма "Децата на Нонатола", пише "Монитор. В "Труд" откриваме подробности за кинопродукцията. Става дума за филм, който разказва историята на спасяването на 50 еврейски деца през Втората световна. Актрисата Бойка Велкова е майка, който се опитва да спаси живота на едно от тези деца. Така че в момента сме още по-свързани с Германия, доколкото в центъра на София сме в Дрезден през 1941 г., допълва "Труд".

А че в центъра на София се живее повече от интересно, спор няма.

"Отвлякоха бизнесмен в центъра на София", съобщава във водещото си заглавие "Монитор". "Стандарт" също в челно заглавие допълва: "Пред очите на жена му". И така: столичният бизнесмен Стефан Стефанов бе отвлечен пред дома си на ул. "Цар Асен", пише "Стандарт". Той паркирал личния си автомобил, и звъннал по домофона на жена си. Минута след това съпругата му чула изстрел и видяла тъмен автомобил да потегля от двора на кооперацията.

От отвлечения бизнесмен няма и следа, пише "Монитор". Полицията изяснила, че той се занимавал с търговия на ядки. Дължал е пари на частни лица и банки и имал забрана да напуска страната.

А в това време полицаи признаха, че треперят от страх от автомафията заради ареста на Боков-син, съобщава "24 часа". Затова се стигнало дотам сержант-полицай от Полски Тръмбеш да го крие в къщата си и да не го предаде на колегите си, защото се страхувал от автоапашите.

Съдът пък пусна обвиняемите по оръжейния скандал с т.нар. "Суданска сделка", наречен още "Делото "Бета", пише "Монитор". На първа страница в изданието виждаме как тримата обвиняеми излизат от НСС под гаранция.

"Монитор" припомня, че скандалът с "Бета"-Червен бряг гръмна преди три дни, когато сегашен и бивш директор бяха задържани заради сделка със Судан от ноември 2001 г. в нарушение на резолюция на ООН.

"Спете спокойно, г-да министри". Така "Труд" в коментарната си колонка успокоява членовете на правителството, които може би усещат безпокойство от новината, че прокуратурата проверява дейността им. През последните 13 години някой да се сеща за осъден министър?, пита "Труд".

И тъй като е неделя, пресата не само информира, но и развлича. "Монитор" съветва читателите си да използват етерични масла от евкалипт, това успокоява бронхитите.

"Стандарт" прави портрет на един от най-известните пластични хирурзи в света (според класацията на "Вог"), който е жена, при това българка. Става дума за д-р Дарина Кръстанова, която от десетилетия работи в Париж. Нейният живот е приказка, твърди "Вог": преди 30 години една българка идва в Париж без стотинка и с фалшив паспорт, а сега е светило в пластичната хирургия.

А "24 часа" в репортаж от Родопите проследява един обратен път: парижанин дои крави в безлюдното с. Чамла. В порутената къща на Оливие Люик няма ток, дневната му е в къща до изоставеното училище, а кухнята - в изоставеното школо, убеждава се пратеникът на "24 часа". Оливие се озовал в България чрез Европейската служба за доброволци. После научил за проекта "Дестинация България", обиколил страната и така открил с. Чамла. И сега решил да живее там, чак докато пукне пролетта. Напуснал селото за първи път едва преди няколко дни, за да се обади на приятелката си от Смолян, защото французите са галантна нация, обяснява Оливие Люик пред "24 часа"

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 8 минути

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 56 минути

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 2 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 2 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 2 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 2 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 2 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 3 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 3 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 3 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 4 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 4 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 4 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 4 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски