0
ф фия - център на балканската "Ал Кайда"?" - тази информация "Сега" извежда на първа страница, но става дума за препечатка от черногорския вестник "Дан". В публикацията се твърди още, че синът на Алия Изетбегович - Бакир, договарял сътрудничеството между ислямските фундаменталисти и мюсюлманите от Босна, а седалището на този човек на Бин Ладен било в българската столица.

"Черногорски вестник ни топи за център на тероризма" - под това заглавие "Монитор" резюмира публикацията. "Труд" също подчертава, че се измисля "българска връзка", след което цитира коментар на Предраг Симич - един от най-известните сръбски политически анализатори, според когото публикацията е чиста "спекулация".

"Няма такава връзка, цитира "24 часа" ръководителя на българското контраразузнаването ген. Иван Чобанов, който допълва, че нито една сериозна западна служба не е поискала информация за връзка "София-Ал Кайда".

А сензационни твърдения в пресата наистина не липсват. " НДСВ: ние сме новите икономически тигри" - под това заглавие "Монитор" споделя с читателите си прозренията на члена на предизборния щаб на царската партия доц. Атанас Щерев. По думите на известния гинеколог тази оценка за България вече се налагала сред западни експерти.

"Труд" обаче е на по-различно мнение и в коментарната си колонка на първа страница отговаря така: Да, но в очите на слепите. Оправдано е за доктора гинеколог да не разбира от икономика, пише "Труд". Иначе щеше поне да обясни, че Дън Сяопин направи Китай икономически тигър, като го извади от епохата на феодализма. Докато за 13 години демокрация ние не можем да стигнем дори показателите на татовата 1989-а, та в очите на бащата на валутния борд Стив Ханке наподобяваме "Титаник".

Доходите ни са наполовина от заплатите пред 1990 г., включва се по темата "Монитор", позовавайки се на изчисленията на известния икономист проф. Георги Петров. Според изчисленията на проф. Петров БВП сега е 95 на сто в сравнение с преди 13 години, а сенчестата икономика е около 36%, но с неплащането на данъци достига 40-50%.

А в същото време спешно се търсят 165 млн. лв., за да се вдигне тавана на пенсиите, заявяват от НОИ, пише в. "Виж". Сумата за 500 лв. таван обаче била осигурена според управителя на пенсионния институт Йордан Христосков.

Търсят се не само пари, но и 599 чиновници в различните министерства - е водещата новина за "24 часа". Става въпрос за висококвалифицирани юристи и икономисти, необходими на 16-те министерства и самия Министерски съвет.

Сред вакантните длъжности е и директорското място на летище София, твърди в. "Пари". Сегашният изпълнителен директор щял да бъде освободен до дни (като се използва забавянето на проекта за новия пътнически терминал), а на този пост вицепремиерът Василев смятал да назначи предишния си заместник Милен Керемедчиев.

"Монитор" обаче извежда като водеща новина една друга кандидатура: сините в София издигат Иван Костов за кмет въпреки съпротивата му. Информацията, твърди изданието, е потвърдена от зам.-председателя на СДС в София Иван Сотиров. "Това е удар срещу СДС", твърди председателката на столичната организация Евдокия Манева, позовавайки се на Костов. Според "Монитор" Надежда Михайлова свиква днес извънреден НИС на синята партия.

По информация на "Труд" и тази седмица няма да бъде издигната кандидатура за син кмет на София. "24 часа" твърди, че най-сериозната засега синя кандидатура бил Антон Николов, зам.-председател на СДС "Люлин". Според "Дневник" с номинацията на Иван Костов се целяло той най-сетне да проговори.

И още сензации в предизборните стратегии: НДСВ приема, че изборите са пазар, а не война, пишат "24 часа" и "Труд. И разказват, че на последния предизборен семинар жълтите активисти се обучавали как да се спасят от тактиките "чемширено листо" и "белградски нокът". Звучи мистериозно, но на практика нещата били много просто. Листото от чемшир лесно се пъха в плика заедно с бюлетината. Така "агентът" в предизборната секция проверява дали вербуваните да гласуват за някой от кандидатите, са си изпълнили ангажимента. А техниката "белградски нокът" предполага дама със солиден маникюр да белязва бюлетините с мастило (номер, осъществен за първи път в Белград).

Изобщо: "Неволите на бедняка", коментира на първа страница "Стандарт". И подчертава, че докато хората у нас сами трябва да решават проблемите си, както в Търговище, където събират отпадъци от асфалт, за да запушат кратерите по улиците си, властта е много заета. А именно - да брои бюлетините за изборите, че и да се пази от дамски маникюр.

Министър Абрашев пък бил разкрил канал за нелегален износ на картини на големи български художници, пише "24 часа". Но не можел да реагира. И то защо - защото от МВР го посъветвали да не се занимава със случая, въпросът бил много сложен, подчертава изданието.

Всеки четвърти в с. Окоп умира от рак, показва разследването на в. "Монитор". Причина за огромната смъртност била неправилно закритата уранова инсталация. Хората продължавали да сеят върху бившите сондажи и да поливат нивите си с маркучи, по които е текла смес от киселина и радиоактивни частици, ала властта нехае.

"Труд" и "Виж" се спират на рекордните присъди дадени за пръв път по бързото производство на автокрадци - съответно 10 и 11 години затвор.

Летен грип обаче повали 3400 души, най-застрашени са децата и възрастните, не крие тревогата си "Стандарт". Причината: адската жега, която мори страната от две седмици. "Жега!" - с червени букви приковава вниманието ни "24 часа". На снимката виждаме заседнали кораби по Дунава.

Дунав пресъхва и май ще продължи да пресъхва, защото и през следващата седмица валежи почти няма да има, пише изданието. Водата е чай (25-26 градуса), идеално за плаж.

"Стандарт" обаче предупреждава, че тъкмо в жегите морето и водоемите продължават да взимат жертви. Затова изданието припомня на читателите си техниките за първа помощ.

А ако търсите отмора от жегите, продължава със съветите "Стандарт", насочете се към планините. Така, както е направила група от 17 французи, която в Пирин изучава българския фолклор и пее до зори "Назлън, назлън Тодорче..." Още като студент се запалих по българския фолклор, казва Патрик Ривет, преподавател в Университета по балканистика и шеф на групата, която е повече от пъстра. В нея има учители, електротехник, социоложка, фотограф, лекар, готвач. Французите споделят, че са омаяни от България, пише "Стандарт". Те не се глезят, не търсят лукса. Искат да са близо до природата и това, което ги вълнува са местните обичаи. А Ив Симон, който е готвач, споделя пред "Стандарт", че е направил за себе си български кулинарни открития: миш-маша и специфичното свинско със зеле, което опитал наскоро.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 12 минути

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 38 минути

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 50 минути

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 1 час

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Свят Преди 1 час

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна четете в следващите редове

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 1 час

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 2 часа

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 2 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

Жители на София излизат на протест заради ремонт на ключов булевард

България Преди 3 часа

Причината, според недоволните, е изграждане на велоалея, която ще бъде за сметка на десетки паркоместа

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 3 часа

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

Пари Преди 3 часа

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Любопитно Преди 3 часа

Маргарита и Кристиян са гости в новия епизод на подкаста “Един без друг”

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 3 часа

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 3 часа

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Любопитно Преди 3 часа

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес