0
Чт тят боклуците на "Дондуков" 1. Това, в прекия смисъл, доказва във фотографии "Труд" в деня, когато се чакат да се съобщят промени в кабинета и в парламентарната група на НДСВ. И така - хигиенисти от столичното озеленяване, повечето роми, сред които и 8 годишният Иванчо (на снимките) се заели от зори да преметат бившия царски дворец, пише "Труд". С изчистването на боклуците започнал и работния ден в Министерския съвет, където десетки метачи се заели с плочките отпред и в задния двор.

А междувременно бдителните репортери на пресата засекли по обяд премиерът Сакскобургготски да пресича "Дондуков" на път за ресторанта "Къщата с часовника", констатира "Труд". Репортажът в снимки в "Труд", силно напомнящ фотороман, показва как придвижването на Симеон и неговата охрана стресва двама влюбени, прегърнати на пейка зад Националната галерия в 12,29 ч., малко преди той да се уедини на продължителен обяд в заведението на "Московска" със столичния кмет Софиянски.

След което новината за срещата премиер-столичен кмет се разчува, столични репортери обграждат подир обяд ресторанта. И ето какво узнават: "Ма моля ви! Не може ли човек да обядва спокойно? Нека бъдем цивилизовани!", заявява премиерът. Втора група репортери обаче пресрещат Симеон пред МС, където той отговаря на всички въпроси така: "Добър ден".

Изтощени, репортерите се втурват към по-отзивчивия столичен кмет. Но и Стефан Софиянски е непоколебим.
"Г-н Софиянски, получихте ли покана за вицепремиер?"
- Не.
"Премиерът спомена ли кои министри не работят добре?"
- Няма да ви кажа.
"За изборите говорихте ли?"
- Говорихме.
"За София говорихте ли?"
- Говорихме.
"НДСВ ще ви подкрепят ли?"
- Не, НДСВ си има кандидатура.

Равносметката на "24 часа" в днешния ден на очаквания е следната: "Царят си търси вицепремиер?" И три хипотези, лансирани от часовия вестник: Софиянски? Панайотов (ограден в червено)? Петканов? За "Ход със Софиянски" настоява "Стандарт".

Има и още по-крайни хипотези. "Панайотов бламира Симеон днес?", гадае "Новинар". Познаващи стила на Кайзера от парламентарната група очакват той да даде отпор за поста си. "Новинар" предлага и своите хипотези от кулоарите на властта: премиерът иска да махне министъра на администрацията Калчев, Ахмед Доган настоява да бъдат отстранени Николай Свинаров и Валентин Церовски.

За "пълна паника във властта" след речта на Симеон пише "Дума". Левият вестник настоява, че сигурните вакантни министерства били на образованието и културата, където вече имало по четирима кандидати. Кандидатури за образованието били двама от сегашните зам.-министри, депутатката Снежана Гроздилова и неназован преподавател в столичен ВУЗ. А за Министерството на културата се спрягали имената на Коста Цонев, Явор Милушев, Стефан Данаилов и театралния режисьор Николай Поляков.
Във водещото си заглавие "Дума" обаче цитира леви депутати, че "промените във властта няма да решат проблемите".

"24 часа" пък събаря министрите на транспорта и околната среда. И "прави" Милена Милотинова министър на културата, а Станимир Илчев "и.д. цар", сиреч шеф на групата на НДСВ.

Изобщо хипотези. "Труд" обаче не крие скептицизма си към ремонта на кабинета. "Ако се въртят бездарници от пост на пост, работата е ялова", е заключението на "Труд". "Експериментът с послушковци и лакоми партийци вече показа своята пагубност. А и белите опитни мишки свършиха", настоява изданието.

"Новинар" определя операцията "смени във властта" като "избелване на царския рейтинг", "добрите срещу лошите", "Люк Скайуокър срещу Дарт Вейдър" (при 59% неодобрение към Симеон).

И две оценки на политолози: "Симеон се държи като Живков", твърди политологът Огнян Минчев пред "Труд", съзирайки покрай всичко това "унизително връщане към едноличната власт". А политологът Иван Кръстев определя царската реч от уикенда така: "Той говори в силно първо лице единствено число, сякаш е господ на парламентарната група, не просто партиен лидер. Разликата е, че в неделя и Господ си почива, което не е случаят с премиера".

"Дневник" съзира зад всичко това операция "Презареждане". И "политическото банализиране на царя".

И сега, извън трусовете във властта, към истинските земетресения. След 5,5 по Рихтер в неделя още три години ще ни люлеят трусове от Турция, бие тревога във водещото си заглавие "24 часа". Трусовете се усетили най-силно в Кърджалийско и Хасковско и по високите етажи в блоковете на София. Стотици хора са изчакали изгрева на открито в Кърджали, разказва "24 часа". Там усетили пет труса, настъпила паника, особено в районите край пазари и автогарите.

"Земетресенията затихват", успокоява читателите си и "Труд", събирайки информация както от доц. Главчева от Геофизическия институт на БАН, така и от жена, която твърди, че усеща с тялото си движението на земните ядра. И малко статистика: най-разрушителното земетресение в България е било на 18 септември 1858 г. в София с магнитуд 9-а степен по скалата на Рихтер.

Промени в безработицата се регистрират в пресата, но по различен начин. "Дума" просто констатира: безработните са 506 000, а през май са били 528 000. "Труд" настоява, че това е рекорден спад в безработицата - с 22 000.

"Новинар" обаче не крие скептицизма си към рекордите. И го коментира така: "У нас рекордите се появяват по странен начин. Всеки път щом се заклати кабинетът, започват да дават розови цифри. Преди месец, когато се искаше недоверие, Николай Василев отчете рекордно повишение на заплатите, ако го мерим в долари. Щом обаче Шулева, за чиято смяна не се е чула дума, тръгва да отбелязва рекорди, какво да очакваме от министрите, за които и децата знаят, че са за махане", пише "Новинар". Може би е добре в следващите дни редакцията на "Гинес" да се премести на "Дондуков" 1, за да регистрира всички върхови постижения, предлага вестникът.

Следват още предложения за рекорди. "24 часа" се опитва да разреши хаоса в споровете с кръвните проби на пийналите шофьори и организира специална кръгла маса. В крайна сметка става ясно, че само четири лаборатории в България са упълномощени да доказват в съда колко е пил водачът, причинил катастрофа на шосето.
"Стандарт" констатира поредното задържане на сина на Филип Боков - отново заради кражба на кола.
"Труд" търси начин да разграничава шарлатани и екстрасенси от истински лечители.
"Новинар" разплита друг рекорд в образователната система: как така експерт от МОН, който е знаел темата за изпита от литература след VII клас (Йовков), спокойно е давал уроци в частна школа.

И накрая "24 часа" от последна страница разказва за един протест, който сигурно ще остане в аналите: примабалерината Маша Илиева смята да заведе колегите си на гол протест пред парламента. Или балетната трупа най-малкото смята да се яви в оскъдни парцали, за да покаже на народните избраници дрипавото състояние на балетното изкуство. Печели Маша, печели цял народ, пише в колонката си на първа страница "Стандарт". Първо, депутатите щели най-сетне да идат на работа и да не гласуват с чужди карти. И второ - току виж сме се прочули по света, ако не с гола Маха, поне с гола Маша, отбелязва Стандарт".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Аферата &quot;Митници&quot;: Един от задържаните иска да излезе на свобода</p>

Аферата "Митници": Марин Димитров от Хасково иска да излезе на свобода

България Преди 44 минути

Той беше арестуван при акцията на ДАНС и Антикорупционната комисия в началото на април

САЩ: Груби нарушения на човешките права от страна на Израел още преди началото на войната в Газа

САЩ: Груби нарушения на човешките права от страна на Израел още преди началото на войната в Газа

Свят Преди 49 минути

Това е първият случай, в който Вашингтон стига до подобно заключение за израелските сили

В колелото от задължения и стрес: Колко опасен е Burn On

В колелото от задължения и стрес: Колко опасен е Burn On

Любопитно Преди 1 час

Постоянният стрес, без възможност за истинска почивка, води до емоционално прегаряне и депресия

Най-големият невроморфен компютър в света имитира човешкия мозък

Най-големият невроморфен компютър в света имитира човешкия мозък

Технологии Преди 1 час

Невроморфният Hala Point обработва информацията 50 пъти по-бързо и използва 100 пъти по-малко енергия спрямо предишна подобна разработка на Intel

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 8 часа

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 9 часа

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Ето къде Русия струпва войски за следващата офанзива

Ето къде Русия струпва войски за следващата офанзива

Свят Преди 9 часа

Бел: Лятото ще бъде много трудно за Украйна

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

В Косово: Трябва да бъдем готови за война

Свят Преди 10 часа

Бислими посочи т. нар. Руски хуманитарен център

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 11 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

NOVA и „Нет Инфо” с позиции за ударната ревизия на Закона за хазарта

NOVA и „Нет Инфо” с позиции за ударната ревизия на Закона за хазарта

България Преди 11 часа

Очаква се утре текстовете да бъдат приети на второ четене

Експерти за промените в Закона за хазарта: Забраната на реклама удря по спорта, а може да е лост за контрол на медиите

Експерти за промените в Закона за хазарта: Забраната на реклама удря по спорта, а може да е лост за контрол на медиите

България Преди 11 часа

Парламентът се събира извънредно утре, за да гласува текстовете окончателно

Борисов: Бащата на „сглобката” беше покойният Алексей Петров

Борисов: Бащата на „сглобката” беше покойният Алексей Петров

България Преди 12 часа

Борисов: Повече ние в сглобки не участваме

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 13 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 13 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 14 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси