0
Сщ щата в Солун и разширяването на ЕС остават по задните страници на българската преса. Може би защото, както пише "24 часа", ще си стиснем ръцете с ЕС през 2004 г."Стандарт" публикува на първа страница снимка на проекта за бъдеще Конституция на Европа, уточнявайки: "ЕС ни взема след 4 години"."Труд" пък подчертава, че Симитис все пак е допуснал Симеон на семейната снимка. Буквално в последната минута българският премиер се появи на еврофотото, пише изданието. Специалният пратеник на "Труд" е чул как в последната минута гръцкият премиер поправя ядосан гафа с думите: "Задължително България и Румъния ще бъдат на семейната снимка". "24 часа" подчертава, че днес се очаква президентът Първанов в триминутно изказване да представи българската позиция по членство в ЕС. "Труд" резюмира какво очаква България при влизането в съюза - 17 места в Европарламента и 10 гласа в Съвета на Европа и в Съвета на министрите.

А в колонката си от първа страница "Труд" се спира и на "абсурда на демокрацията". А именно ? в колкото по-демократична държава живее, с толкова повече неудобства се сблъсква. Неколкостотин държавни е правителствени ръководители, пише "Труд", трябваше да бъдат охранявани от 16 000 полицаи, а срещу тях маршируваха хиляди антиглобалисти. При това, отбелязва изданието, политиците не обсъждаха кого и как да нападнат, а как Европа да се разшири, та и народи като българския да заживеят редом с по-богатите.

А как живеят българиге? Според "24 часа" у нас се е появила нова мощна групировка, толкова мощна, че вече я сравняват с "Мултигруп", която печели всички търгове в енергетиката. "тя се нарича "Риск инжинеринг", подчертава "24 часа", до нея се допитвали и за новите назначения в Министерство на енергетиката. След което часовият вестник прави разследване на фирмата, нашумяла покрай приватизацията на "Атоменергоремонт" и дейности в АЕЦ "Козлодуй" и уточнява свързана ли е групировката с Константин Димитров-Самоковеца.

"Труд" насочва поглед към поредните неволи с приватизацията на БТК, където Върховният административен съд (ВАС) върна Вива Венчърс в сделката за БТК. Компанията дори вдига офертата си от 210 на 230 млн. евро. Депутати от мнозинството, както и Ахмед Доган отказват да се произнесат по възела около съдбата на БТК. Надзорът на агенцията по приватизация може пак да отхвърли "Вива Венчърс", но с нови мотиви, прогнозира Константин Пенчев от НДСВ.

А що за финансова политика водим? - пита в анализ икономистът Венцеслав Димитров от страниците на "24 часа". Обект на неговите критики е доклад, подписан от финансовия министър Велчев, който според Венцеслав Димитров бил унищожителна критика на правителството и лично на дейността на Симеон Сакскобургготски. От страниците но Труд" философът проф. Николай Василев определя властта като "Ку-ку управление и индустрия на скандали". Според проф. Василев имало пряка приемственост от някои създатели на предаването Ку-ку (днес градители на Новото време), което се прехвърлило в стила на НДСВ. Жената на министъра на културата почна да ходи с него на работа. Депутати и депутатки назначиха мъжете си, припомня проф. Василев. Изхвърлиха Вазов с "Аз съм българче" от учебниците, а Паисий от конспектите (последният, защото стресирал студентите). А приватизацията на "Булгартабак" и БТК трайно придоби характер на скандал.

За сметка на това млади авангардни художници решиха да правят естетическа провокация, портретувайки Симеон като икона, отбелязва "24 часа", но подсилвайки носа и черти от характера му.

А в това време младите бягат, не вярват на приказки, пише от страниците на "Стандарт" проф. Иван Славов. И определя сегашната ситуация така: "Господарят на мълчанието, чиито измъчени реплики ни връщат към енигматичния език на китайските мандарини, нарочно неразбираем за поданиците на империята, ще решава кога е дошло дългоочакваното време. Само че то не е ситуирано, а е само обещаващо начало, което нарочно се замъглява".

Ала има и статистика. Българинът може да си купи само 25 % от стоките, които европеецът си купува средно с една национална парична единица, посочва "24 часа". Пример е дори хамбургерът, от който българинът може да си купи само четвърт със своята национална валута. С други думи, включва се по темата "Стандарт", пазаруваме 4 пъти по-малко от европейците, ядем най-много хляб - близо 11 кг месечно и два пъти по-малко месо от европейците. "Труд" в репортаж от с. Бяла паланка, Твръдишка община, пояснява що е това "живот на кредит". В село с 350 къщи, където няма работа, където на 40 г. си вече стар и най-често на жените, дори след 29 години работа, все се оказва, че не им стига точка до пенсия.

За сметка на това администрацията се весели - пише "Стандарт". И извежда някои данни - началник в БДЖ си купил 2 яхти. Друг шеф на железниците похарчил 32 000 лв. за партита. "Труд" показва свръхлуксозната кола на вицепремиера Василев "БМВ 745 ", купена му, понеже неговият "Мерцедес" се развалил. Цената - 200 000 лв. уточнява "Труд".

След което изданието уточнява, че спускат "щат за шпиони". Агенти на МВР ще действат под прикритие. А министър Петканов ще си лепи ли мустаци? - интересува се "24 часа". А иначе от днешната преса още научаваме, както пише "Стандарт", че вече са забранени семките и сладоледа на плажа. "Труд" съобщава за появата на зайци-стръвници, наръфали жени в Разградско.

А "24 часа" в рубриката "завещание на седмицата" съобщава за фурора, предизвикан от българска депутатка от мнозинството, която при посещение в Междлиса, кръстосала предизвикателно под минижуп краката си. Какво нещо, коментира "24 часа", един минижуп промени отношението на целия турски парламент. Тъжното обаче било, че на следващия ден даже сериозните издания акцентирали върху краката на законодателката ни, без да се разбере каква е мисията на българската делегация.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 41 минути

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 1 час

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 1 час

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 1 час

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 1 час

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 2 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община