0
Две години по-късно: юпитата и Негово Величество. Под това заглавие "Капитал" публикува равносметка на царското управление, която колкото е поглед отвътре, толкова и поглед отвън. Неин автор е Роб Уитфорд (британски журналист, работещ в София). Равносметката: "хаос, фарс и малко неща от обещаното преди две години. Правителството, което дойде, носено от вълна на надежди, пише Роб Уитфорд, сега се дави в море от непопулярност.

Неговите депутати се цепят на фракции, министрите се клатят от твърдения и обвинения, а по-малкият коалиционен партньор е неудобно налагащ се. И през последните месеци двете ключови приватизационни сделки се обърнаха надолу с главата. Общо погледнато - не особено приятна картина е заключението на Роб Уитфорд.

След което авторът на статията пояснява, че въпреки всичко международните пазари са странно оптимистични към България. На какво се дължи всичко това? Според Уитфорд по-скоро на тенденциите на глобалната икономика, отколкото на българската специфика.

Първо, има недостиг от атрактивни източноевропейски книжа на борсите. Хората искат висока доходност, а нашите еврооблигации са по-доходни от американските държавни облигации. Второ, България продължава да има нисък бюджетен дефицит и нарастващ брутен вътрешен продукт. Колкото повече българската икономика се подобрява, смята финансовият анализатор Гевин Грей, толкова повече тя спира да зависи от хаоса в политиката. Ежедневната политика е по-скоро маргинална, твърди в заключение Роб Уитфорд в статията си за "Капитал".

И прави един паралел. Ако правителството на Иван Костов беше паднало преди 3-4 години, това би било много знаково и би донесло сериозен удар върху икономиката. Докато днес инвеститорите са склонни да калкулират дори известен политически риск, още повече, че смяната на правителства в региона е често явление.

"Краят на Симеон" обаче обявява новият десен вестник "Седем". Статията, която носи подписа на Едвин Сугарев, съзира в яхтения скандал последно спускане на завесата преди финала. В действителност първо Бойко Борисов вече обяви, че има лоши, които са в близост с властта. В поисканата, а след това неприета оставка на генерала, Едвин Сугарев съзира знак за моралния крах на режима Сакскобургготски. Защото има и следващо действие, прогнозира Едвин Сугарев. И поставя някои въпроси: защо докладът е бил толкова постен? Къде са акулите на престъпността в него? И защо, докато някои групировки все пак са притиснати, една то тях диша с пълни гърди? Става въпрос за групировката ТИМ, се казва в анализа на вестник "Седем". За тази групировка се знае, че е свързана с военно-морското разузнаване, настоява Сугарев. И пита: случаен ли е фактът, че вицепремиерът Василев е син на шеф на ВКР на военноморските сили?

"168 часа", от своя страна, дава доста подробности около разработката "Холдинг", свързана с дейността на взривения Иван Тодоров-Доктора. От нея става ясно, че фирмата на Доктора "Амигос" била един от най-сериозните перачи на пари през 1996-1997 г. Тогава фирмата купувала много големи суми долари от различни банки. Банкери твърдят, че са превъртени милиони долари. Три оборота на американски долар тогава са носели на притежателя си 5700 лв. (при онези стойности на лева).

Заключението на '168 часа" е, че Симеон е отиграл блестящо ядрения скандал. Обществото научи кои са лошите и е убедено, че има такива. А царят (и неговият генерал), подчертава изданието, остават целите в бяло. Сега, според "168 часа" , Симеон може да уволни който си министър пожелае; да арестува престъпни босове; да парира атаките на опозицията.

"Капитал' от първа страница под снимката на премиера констатира: "Симеон избра "Коч" (става дума за сделката с БТК) След което изданието пита: Защо?

Отговорът явно не е лесен. "Капитал" на цели две страници изброява отделните хипотези. И така става ясно: че Турция е стратегическа държава за Симеон Саскобургготски. След като лично е посредничил за сделката с "Шише джам" за завод за плоско стъкло в Русе, сега премиерът се е спрял на турската оферта и за телекома. И то въпреки атаката на посланик Пардю и американското посолство. "И при турците има американци, даже по явни", цитира думите на Симеон "Капитал".

Изданието прави портрет на групировката "Карлайл груп", която играе с "Коч и Тюрк телеком" и установява следното. Това е една от най-мощните инвестиционни групи в света, управляваща активи за 13 млрд. долара. Джордж Буш-старши, бившият държавен секретар Джеймс Бейкър, бившият британски премиер Джон Мейджър и бившият шеф на ЦРУ Франк Карлучи са част от имената на ведомост в "Карлайл".

В. "Седем" обаче не пропуска друг скандал от седмицата: дали българи са помагали на Саддам да шпионира НАТО. Става дума за публикация в "Сънди таймс", в която се твърди, че иракски спецслужби са организирали в София обучение на свои офицери. Помолен от "Седем" да коментира информацията, бившият шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов заявява, че ако това е така, то е могло да стане само чрез бивши офицери на ДС. А иначе той допуска, че това може да е операция, целяща да дискредитира България при следвоенното възстановяване на Ирак".

"168 часа" настоява на друга иракска новина: натискат ни да опростим дълга на Ирак. Подобно предложение - за общо опрощение на огромните дългове на Ирак, идва от американският финансов министър Джон Сноу. "168 часа" разпитва политици, които твърдят, че и дума не може да става да зачеркнем 1,7 млрд. долара дълг. Потърсен за мнение, Клаус Хил, президент на белгийската финансова компания "Иист-уест", обаче пояснява: новият режим може да откаже да признае всички дългове за военна продукция към режима на Саддам. А 90 % от българския дълг е от военни доставки".

Иначе "Капитал" обръща поглед към здравната реформа с поредните неуредици лекари-пациенти и съзира някаква светлина в началото на тунела. "168 часа" пък твърди, че се подготвя законопроект с който ще бъдем задължени да гласуваме. Отказът да се гласува ще ни струва 100 лв. "Седем" съзира още един скандал: българският интернет е вече под пълен полицейски контрол, което означава, че се послушват всички.

И накрая вестник "Седем" се обръща към читателите си с един апел - да се вдигне паметник на Гошо Минчев, на най-големия бунтар в българската музика, както го определя изданието. Идеята дошла на концерта "Цвете за Гошо". Скулпторът Георги Чапкънов-Чапа е вече готов с проект за паметника. И сега идва най-трудното - набирането на средства. Спомнете си Гошо Минчев...

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО се намесва във войната в Украйна, ако Русия стори това?

Свят Преди 2 минути

Ясни са двете червени линии, при чието прекрачване Алиансът е готов за пряка военна намеса

а

Израел призова жителите на Рафах да се евакуират

Свят Преди 45 минути

Перспективата за израелската офанзива предизвика тревога от страна на световните лидери.

Слънце

Слънчево време и високи температури на Гергьовден

България Преди 2 часа

От сряда дъждовете отново се завръщат

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 10 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 10 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Хиляди руски войници се готвят за атака там

Свят Преди 12 часа

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 13 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 14 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Почина звезда от "Титаник" и "Властелинът на пръстените"

Свят Преди 16 часа

През продължилата си близо 50 години актьорска кариера Хил участва в множество филми

Русия започва да вкарва в армията украинци

Русия започва да вкарва в армията украинци

Свят Преди 16 часа

Вероятно Москва вижда тази мярка като начин за задоволяване на нуждите на руските въоръжени сили от допълнителен персонал

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 17 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 17 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 17 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 18 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 19 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 19 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"