0
Пв ви май. Да се усмихнем, призовава "Труд", доколкото празникът е сгушен между Великден и Гергьовден. "Дойде му времето да бъдем по-добри, ведри и различни - пише в коментарната си колонка "Труд", - иначе явно няма да ни стигнат ни 800 дни, че и два пъти отгоре."
"Ако чакаме нов спасител, настоява изданието, пак можем да си останем с пръст в устата. Затова защо да не започнем да бъдем добри от днес. От първи май?", пита "Труд".

След което в изброените междупразнични дни (сиреч на кръстопътя между Великден и Гергьовден) "Труд" избира да излезе със заглавието "Генералът възкръсна".
Става дума, разбира се, отново за Бойко Борисов, който остава на поста главен секретар на МВР. Но по "царска милост", отбелязва "Труд". И на втора страница припомня що значи туй. Цитатът е от заглавие на пиеса на Камен Зидаров, в която главната героиня моли Фердинанд да й върне осъдения син. Монархът достолепно отговаря: "Да, идете си го вземете", след което връчват на майката трупа на сина й.

Аналогията е може би малко пресилена. Понеже пак от първа страница на "Труд" виждаме на снимката Бойко Борисов да се усмихва жив и здрав в отражението си на входната врата на МВР на ул. "Шести септември". А от снимката на първа страница на "24 часа" - да пие кафе пред Народния театър (пак тази театрална аналогия) минути след като премиерът отказва да приеме оставката му. Ала с това сагата "Бойко Борисов" по страниците на първомайската преса не само че не свършва, а едва започва.

"Царят не махна генерала" - водещо заглавие на "Стандарт". От вътрешните си страници изданието коментира: "Симеон може да махне единствено себе си, понеже премиерът зависи от всички".
"Дума" пояснява: нямало пречки Борисов да остане на поста си, понеже оставката му не била официално депозирана в деловодството.
"24 часа" пък е наясно с целия вчерашен ден на генерала - от 8,45 ч. сутринта, когато той пие сок от моркови в кафе "Папийон" до Нотариата и разпитва малко момиченце слуша ли го майка му, та до истинското кафе в 11 ч. пред Народния и кратката му градска разходка, когато охраната на американското посолство го подканила да се укрие при тях от журналистите.
Следва интервю в редакцията на "24 часа", в което Бойко Борисов е принуден да признае: "С цялата тази история от 10 дни досадихме на хората."
Пред "Труд" генералът заявява, че вече по-малко щял да се среща с пресата. Обвинен бил от министри, че и от премиера, че си прави PR кампания. "Намразих си името", признава Борисов.

"Не може да не знаете, че ви наричат телевизионния генерал", шегува се "24 часа". "Ако я нямаше тоя медийност - отговаря Борисов, - нямаше да се знае за плевенския съдия, за заловените следователи с фалшиви банкноти, за шуменския прокурор, който после стана адвокат на двамата Зевсове..."

"Труд" от своя страна пита: А какво става с "лошите"? Пред "24 часа" главният секретар на МВР се заклева повече да не говори и "за определени български граждани, известни повече с прякорите си, а именно господата Тодоров, Димитров, г-н Киро Киров, а може би и г-н Джамов."

"Труд" от първа страница обаче съобщава: "Заловиха Златистия в Черна гора". Така става ясно, че търсеният от 112 дни дупнишки бандит Злати Златев-Златистия, осъден на 18 години затвор за демонстративно убийство, най-сетне е бил заловен, и то в чужбина, след съвместна акция на сръбски, черногорски и български спецполицаи.

В репортаж от Боровец на цели две страници "24 часа" обяснява пък защо там Косьо Самоковеца минава за новия Илия Павлов. Репортажът е в снимки, на които виждаме как расте новият хотел "Константин Палас", доколкото Боровец се е сдобил с нов собственик, пише изданието. "Аа, това е този, който ни командва. С черен костюм и черни очила", описва образа му циганката Ангелинка. По документи Самоковеца извършва "консултантска дейност". И най-вече се занимава с "картофопроизводство". "Каналджия" или "консултант"?, гадае "24 часа".

И пак не съвсем празнично, "Дума" излиза със заглавието: "15 офшорки купуват БТК". Надзорният съвет на АП се уплаши да вземе решение за телекома, когато стана ясно, че основният кандидат е коалиция от 15 офшорки, регистрирани в Кипър, Каймановите острови и о-в Ман, пише вестникът.

"24 часа" смаяно съобщава, че имало деградация сред бандитите: полицаи от Сливница след сигнал заловили двама души да режат релсите между селата Гълъбовци и Храбърско. Смайването е, че единият от тях бил известният бандит Боян Петракиев-Барона, когото преди години полицията трудно връщаше чрез Интерпол от Чехия.

"Труд" настоява, че въобще засилват полицейския контрол по пътищата за празниците. "24 часа" се безпокои, че парите в банкоматите били на свършване. А също и че рекордното поевтиняване на долара (1 долар е 1,75 лв) затруднява някои разменни операции, наеми и големи покупко-продажби.

"Стандарт" пък ни съобщава, че бира, мажоретки и рок ни е приготвила синдикалната централа КНСБ за честването на 1 май. А от страниците на "Дума" поетът Валери Петров, без да се мери с Нострадамус, прави своята равносметка. "Какви чувства предизвикват у вас - пита Валери Петров - катраносаните чайки от телевизионния екран, излюпилите се от облъчените си яйца костенурчета, които вместо към морето бързо-бързо тичкат към плажа, тоест към смъртта си. Не ви ли действат застрашително - пита поетът Валери Петров - тези избухвания на ужасни болести, срещу които хората и микроскопите вече не намират лек? Уж не сме във времето на варварството, пък... Клинописните глинени плочки, сега пръснати от войната по пясъка и асфалта на някогашното Междуречие, навремето донесоха до нас сведения за жестокостта на древните сатрапи. А какво за нашите дела ще каже утре - пита Валери Петров, - (ако има някой да го разчете) някое късче софтуер, оцеляло сред съсипните на днешния свят..."
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Малинов:&nbsp;Ще изпълня&nbsp;решението на НС за споразумението с &quot;Боташ&quot;</p>

Служебният министър на икономиката: Ще изпълня решението на НС за споразумението с "Боташ"

България Преди 12 минути

Малинов, Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, за пети блок на централата

Старт на преговорите между турския президент и лидера на "Хамас"

Старт на преговорите между турския президент и лидера на "Хамас"

България Преди 31 минути

Срещата в двореца Долмабахче започна малко след 14:30 местно време

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 1 час

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 2 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 2 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 3 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 3 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 4 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 4 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 4 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 5 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 5 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 5 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

<p>Разкриха с каква скорост е карал&nbsp;шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов</p>

Със 165 км/ч е карал шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов

България Преди 5 часа

Футболният специалист загина на пътя София – Варна при пътен инцидент с 24-годишния Начо Пантелеев

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП