0
"6 п очивни дни по Гергьовден", ликува пресата. То си е пролетна ваканция, отбелязва "Труд", ограждайки дните с червено кръгче върху календара - от 1 до 6 май. Ако, разбира се, правителството приеме утре предложението на Лидия Шулева, уточнява изданието.

Това е твърде добре, пише "24 часа", като напомня, че по Нова година почивахме четири дни. Два от дните обаче ще се отработват през следващите съботи - 10 и 17 май, допълва вестникът.

"Стандарт" направо говори за "6 дни лайф по Гергьовден", след което в съседство публикува една далеч не толкова радостна информация: "Българите с най-ниски надници в Европа". От което излиза, че не е от много полза и работата по празниците.
И така - средно по 1,31 евро на час получават работещите у нас, пише "Стандарт". Дори в Румъния доходите са по-големи - 1,51 евро на час. Нашата работна ръка, сочат евростатистиките, е 20 пъти по-евтина, отколкото в Швеция (28,5 евро на час). За сравнение с Франция - там тарифата за работа на час според "Евростат" е 24,3 евро.

"Труд" пък не крие смайването си от друга статистика - този път на ООН, в която България се посочва като една от най-бързо развиващите се икономики в Източна Европа. "Може и да е права световната организация да се радва на напредъка ни - коментира "Труд". - Ако прибавиш към кръглата нула дори процент развитие, все си е успех. Лошото е, че и пустите западноевропейци трупат в това време растеж", шегува се "Труд". И след като привежда едно пресмятане на бащата на валутния ни борд проф. Стив Ханке, че с тези темпове ще ги стигнем за 125 години, пита: А микроикономиката?

Там явно нещата не са никак добре, ако се съди по първа страница на "Дума". За "роби на XXI век" пише левият вестник. Сиреч за шивачките от Костенец, където екип на КНСБ е показал пред журналисти фишове за месечни заплати в размер 29 лв. А една от работничките - Елена Струмина, свидетелства, че е работила 40 часа без прекъсване и накрая е получила 44 лв.

За пари ще протестират днес и работниците на "Хлебна мая" в Русе, това единствено по рода си предприятие в България, където новите собственици дължат на работниците около 1 млн. лв., пише "Дума".

"24 часа" продължава читателския си конкурс на тема: "Как България да изглежда по-добре в очите на света". И след обсъждане на компютърни игри "Опознай България" и рекламни брошури, два думата на Маргарит Тодоров, президент на "Домейн бояр", който твърди: "Губим винената война за Америка". Наистина има кампания за подмяна на френското вино в Америка, пише Тодоров. Но като специалист в бранша подчертава, че инициативата съвсем не е масова, а е на отделни собственици на магазини и ресторанти, патриотично настроени за войната с Ирак. И второ, при липса на реклама и стратегия, излишно е да се пресмятат някакви шансове на България в тази насока, подчертава президентът на "Домейн бояр". Защото ако някой измести френските вина в Америка, това ще е Австралия, смята Маргарит Тодоров,. А по отношение на рекламата президентът на "Домейн бояр" предлага нещо друго от френския опит - да няма акциз върху вината, а да се събира такса реклама. Така колкото повече се продава, толкова повече ще набъбва рекламният фонд.

В същото време "Труд" и "Стандарт" излизат на първа страница със снимки на американския президент Буш, под които четем негово вчерашно изявление. А именно - че има много европейци, които обичат Америка, казва Буш пред представители на 14 регионални щатски вестници. Но тези европейци живеят в Полша, Чехия, Румъния и България.

Затова "24 часа" и "Стандарт" извеждат на първа страница заглавието "Буш: Българите обичат Америка". После "Стандарт" привежда още акценти от изявлението на Буш: че Саддам искал да убие жена му и баща му през 1993 г. и че Ирак ще бъде ударен и дори без мандат на ООН.

След това изданието препечатва на цяла страница статията на Гърш Кунцман от "Нюзуик": "Българите - нашите най-нови приятели". И в нея четем следното: "Вдигнете заедно с мен тост за нашите най-нови съюзници", пише Кунцман. Всъщност, настоява авторът, той бил доста по-напред, защото вече отворил бутилка "Шато Бояна 2000", което нарекъл "негодникът на лозето". "Започнах да опознавам българските вина преди няколко седмици, когато французите се противопоставиха на САЩ в Съвета за сигурност, отбелязва журналистът от "Нюзуик".

Но не ме разбирайте погрешно, пише Гърш Кунцман в "Нюзуик" - аз съм против войната с Ирак и мисля, че французите и германците имат основателни аргументи да се опитват да ни спъват, освен техния нормален антиамериканизъм. Което обаче, твърди журналистът от "Нюзуик", не му пречи да прегърне България, новия американски съюзник - тя за разлика от Турция (която американците са искали да купят) или Испания (която е със САЩ, защото иска да си върне на Франция), изглежда искрена страна на хора, с които може да се има общ език.

След което авторът от "Нюзуик" се сеща за една прочута аксиома на Уил Роджръс (?!): "Никога не съм срещал българин, който да не ми е харесал", оценява българското сирене като по-добро от гръцкото фета и обяснява тайната на българската кухня, която била в дунавската салата - много червени чушки и малко зелени домати. Защото българите се отнасят към патладжаните както Джордж Вашингтон към фъстъците, пише Гърш Кунцман в последния брой на "Нюзуик". (статия, която може да прочетете изцяло в "Стандарт").

А иначе в българската политика всичко си върви привично, но с една новост - хора на Пламен Панайотов правят клуб КОЧ, пояснява "Дума". Шеф на клуба на твърдото ядро в мнозинството бил Даниел Вълчев, а съкращението трябвало да означава - Клуб за общуване и чуваемост. Така ендесевейците вече ще се делят на коч-ове и шестоаприлци, пише левият вестник.

В тази връзка "Труд" цитира изказване на шестоаприлеца Кошлуков, който предполага, че "щом КОЧ ще се формира от пръчове, ще им трябват и кози", а в тази област той лично не бил специалист. А "Стандарт" в коментарната си колонка пита: кога ще има и група ПОР - "пак оплескахме работата". Или защо не ВОЛ - "време за обявяване на лобитата", шегува се "Стандарт". След което измисля и разшифровка за клуб ПРЪЧ - "приятели на разграбването и ъндърграунд приватизацията".

Изобщо за света бедността е по-голям проблем дори от тероризма, заявяват в специално интервю за "Труд" Тео Хес и Мерил Джеймс - съответно президент и ген. секретар на световната агенция за сондажи "Галъп интернешънъл", които са за първи път в България. След това те дават данни от последното си (представително за световните нагласи) изследване по повод на войната в Ирак. Между 80-90% от хората в света са убедени, че война в Ирак ще има в близките месеци, заявява г-н Хес. След което привежда и други данни - половината от хората по света обаче в никакъв случай не искат война.

Най-силни били миролюбците в Швейцария и Аржентина (близо 90%), после идвали Босна и Херцеговина и Нигерия (84%). А данните в България и Франция според президента на "Галъп интернешънъл" също сензационно се припокриват. 62-61% от французите и българите са против войната. И само 30% от французите и 20% от българите били "за" военни действия.

А хората по света вярвали в ООН като в Бог - като институция, която стои над всичко останало, твърди Мерил Джеймс, ген. секретар на "Галъп интернешънъл" в специално интервю за "Труд" .

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 3 минути

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 12 минути

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 1 час

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 2 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 3 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 3 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°