0
о огом, Колумбия", "Совалката се взриви", "Светът е в ужас". Така "Труд", "24 часа" и "Стандарт" дават израз на трагедията с космическата совалка, която потресе света. И отвсякъде - снимки на седмината астронавти, техните биографии, версиите на специалистите.

"Труд" извежда като основна версията на известния германски специалист проф. Хайнц-Херман Хьопе, работил десетилетия за НАСА, който приема, че отказ на топлинната защита на совалката "Колумбия" е причина за трагедията.

"Стандарт" цитира говорителката на ФБР Анджела Бел, че не може да става дума за атентат.

"24 часа" набляга на това, че не само Америка, но и Израел е в шок след смъртта на полк. Илан Рамон, израелски въздушен ас, смятан за национален герой. Астронавтът, чиято майка и баба са оцелели от Аушвиц, е носил със себе си рисунката "Лунен ландшафт" - дело на загиналия в лагера 14-годишен художник Петер Гинц, пише "24 часа". С името на полк. Рамон, припомня вестникът, се свързва разбиването на иракския ядрен реактор през 1981 г. след удар на израелски Ф-16.

А в коментарната си колонка "Труд" отдава дължимото пред паметта на тези хора, астронавтите, които са "винаги неспокойните". Изданието припомня думите, с които Армстронг стъпи на Луната на 20 юли 1969 г. Тогава той казва: "Това е една малка крачка за човека и един голям скок за човечеството."

А човечеството е пред война, връща ни на земята "24 часа", публикувайки на първа страница снимки от срещата Блеър-Буш, както и особени стрелки между портретите на Аснар и Симеон Сакскобургготски. Защото "24 часа" твърди, че е чул от устата на българския премиер в Ямбол, че се води активна телефонна дипломация. И така: премиерът, който не е от най-разговорливите, най-неочаквано при зарязването на лоза в Ямбол е казал, че в петък вечер, на пристигане в града, му се е обадил испанският премиер Хосе Мария Аснар, пише "24 часа". Сетне двамата премиери обсъдили информациите в световните медии, че България и Испания са единствените страни в Съвета за сигурност, подкрепили по-твърдата позиция та САЩ и Великобритания, че времето на Ирак да сътрудничи с ООН е изтекло. Аснар разказал на българския си колега и за идеята да се иска нова резолюция за Ирак. "Съгласих се, че това ще е още една добра възможност за мирно решаване на конфликта и посланиците ни да работят за нейното реализиране", разказва в Ямбол премиерът Сакскобургготски.

Следователно явно нещата вървят натам - Испания и България ще пишат втора резолюция за Ирак, а в основата е Великобритания, твърди "24 часа". "Стандарт" цитира думите на президента Първанов, че "България не би трябвало да е на страната на онези, които игнорират ООН".

И "Труд", и "24 часа" обаче не пропускат да изведат в заглавия промяната в позицията на българските социалисти - сега БСП е против войната в Залива, твърди "Труд". Най-неочаквано вчера Сергей Станишев е заявил, че войната не е неизбежна, а декларацията от Рибарица от миналата неделя, в която се допускаха едностранни действия на САЩ, била "етапно становище". Истината, пише "Труд", е, че телефоните на "Позитано 20" загрели. В столетната си история БСП никога не е била за война, възмущавали се партийни членове. Затова и партийното бюро тръгнало да преосмисля позицията си, сравнявайки я и със Социнтерна.

Междувременно "24 часа" съобщава за позицията на СДС. Надежда Михайлова е настояла правителството да информира парламента какви преговори се водят за евентуалното участие на страната в акция срещу Ирак.

"24 часа" препечатва и статия от в. "Монд", в която се твърди, че "България и Румъния мечтаят за стратегическа роля във войната". В това, според "Монд", ние виждаме единствена гаранция за влизането си в пространството на Запада, след като не бяхме сред поканените за ЕС през 2004 г.

"Вече 400 доброволци са готови да се бият в Ирак", пише от първа страница "Стандарт". Става дума за специалисти по защита от ядрено и химическо оръжие, са съобщили от генщаба. Специална комисия подбирала кандидатите, трябвало да останат около 150 души, е заявил ген. Никола Колев.

Паралелно с тътена на войната, пресата обаче долавя трус от корупция. "Министри взели пари за "Булгартабак", настоява във водещо заглавие "Стандарт". Източникът на твърдението е депутатът от НДСВ Иван Козовски, който го е направил в ефира на столична радиостанция. "Подкупите са раздават щедро от хората, които искат да прокарат безобразните поправки в Закона за приватизацията и да продадат на безценица "Булгартабак" и БТК, Това го твърдя най-официално и отговорно", казва царският депутат.

"Труд" успява да открие Козовски за интервю, в което той продължава с разкритията си: "Трима министри взимат пари на ръка". И заявява: "Целият политически елит, т.нар. бонзи, трябва да бъдат сменени. Некомпетентността може донякъде да им се прости, защото са млади. Но не може да се прости на този, който им е дал този пост." "Труд" прави листа на отцепниците от НДСВ (около 5 души), в които е и Козовски и изчислява, че 10 души не стигат, за да рухне мнозинството на управляващите.

А в това време, както казахме, царят е в Ямбол, зарязва лоза през общината и открива карнавал на виното, напомня ни в обширен репортаж "24 часа". "Още преди години, когато бях в чужбина, се говореше за българските вина", обобщил Симеон в кратката си и импровизирана реч на площада. След което царят посетил френската птицекланица в с. Окоп, където произвеждат гъши дроб и месо, пише "24 часа". Там Симеон получил подарък (виждаме го из цялата преса) - жив гъсок в дървен кафез. И обещал да го кръсти "Патесо", по името на фирмата "Патеса".

"Труд" пък проследява министър-председателя, докато гледа театрална адаптация на "Крадецът на праскови" в ямболския театър. "Има Фердинанд, има България. Няма Фердинанд, няма България" - тези реплики от пиесата видимо предизвикали височайше удоволствие. Ала после в текста на Емилиян Станев следвали неща, които предизвикали шушукане в залата. "Кажете на Негово величество, че на фронта става нещо страшно. Войниците са гладни, а комунистите агитират." Симеон останал безизразен, отбелязва репортер на "Труд". Но дошла репликата: "С празни приказки няма да се оправи тази държава", залата избухнала в ръкопляскания, а Сакскобургготски си тръгнал с каменно лице". Иначе всичко с посещението си беше наред, пише "Стандарт" и в Ямбол провъзгласили Симеон за "цар на лозята" Но явно с класиката трябва да се внимава.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 30 минути

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 57 минути

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 2 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 2 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 3 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 3 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 4 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 4 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 4 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 4 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 4 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 4 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 4 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 12 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 12 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние