0
т таваме без дата за влизането в ЕС." Тревогата е на вестник "Монитор", който във водещата си публикация се опитва да изясни какво означава за България тази вест, дошла от срещата на европейските външни министри в замъка на Хамлет - Елсинор. Въпреки натиска, оказван от София, пише "Монитор", стана ясно, че въпросът за точна дата за влизането на България, Румъния и евентуално Турция, няма да бъде поставян на срещата на високо равнище в Копенхаген през декември т.г. Вече е категорично ясно, отбелязва обаче изданието, че в Копенхаген ще бъде обявено началото на процедурата по приемането през 2004 г. на 10 отличници. Това са Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Литва, Латвия, Естония, Малта и Кипър.

"Труд" също отбелязва от първа страница, че не е била определена дата за приемането ни в организацията, но че за сметка на това лорд Робъртсън в Брюксел е прогнозирал евентуалното разширяване на НАТО с девет нови членове. От нашето Външно министерство обаче отказали коментар по евроновината, пише "Монитор" и припомня инициативата на премиера Сакскобургогтски от Севиля: да ни приемат още по-рано в ЕС - през 2006 г. Вместо това, отбелязва "Монитор", ние се оказахме изобщо без дата за членство.

И какво - сал една Калина ни остана, пише "Труд" в коментарната си рубрика, като забелязва в края на лятото криза в жанра "царски лобизъм за България". Повод за констатацията е съобщението от пресслужбата на премиера, че княгиня Калина щяла да прави в България сватба през есента, за да рекламира родината на татко си. "Само че щом опряхме до сватбата на Калина - размишлява "Труд", - май нещо куца. Защото излиза, че реалностите и датите съвсем се размиха. Премиерът направи рейд на добрите надежди из Близкия Изток, Но освен добрите намерения за братските прегръдки с арабския свят - отбелязва "Труд", - нищо друго не сме видели черно на бяло. След което, продължава изданието, Симеон направи добро впечатление с обноските си в Копенхаген, Кран Монтана и Вашингтон. Но само добрите обноски още не са станали поръчителство за чужди вложения. А личните му връзки комай стигат само за приятелски ръкостискания. Затова - подчертава "Труд", - ни остана сал Калина. И ако нейната рекламна сватба даде резултати, сиреч стимулира инвестиции, защо да не помислим да й дадем и достоен хонорар."

А междувременно, докато чакаме дати и обмисляме рекламни хипотези, цените на цигарите ще се вдигат. Това е заявил вчера зам.-здравният министър Славчо Богоев, пише "24 часа". Мярката била не толкова здравна, колкото финансова - очертавала се съвместна акция на балканските държави, за да се пресече контрабандата от нашите страни към Западна Европа. И ако тази новина засяга само пушачите, следващата май че удря всички - токът ще се предплаща, обявява "Труд", при три просрочени сметки. От 1 октомври "Електроразпределение" въвеждало мярката като ново наказание срещу нередовните платци. А на хората със закъснели сметки през последните 12 месеца дори щели да бъдат подменяни електромерите, като новите щели да работят само с магнитни карти за предплатените количества ток. След което токът спирал и следвал мрак и студ.

За сметка на това просветното министерство, пише "Стандарт", от вчера реши да успокои обществеността, подчертавайки, че дори 10-годишни деца ще могат да бъдат приемани за първолаци. Така образованието у нас щяло да ликвидира неграмотността. Но дали, пита "Стандарт", мярката не е влязла в сила просто на фона на липсващите първолаци - с 11 000 по-малко през тази година.

"24 часа" пък в дните преди първия училищен звънец ни уведомява за поредния хаос с учебниците. Родителите просто не знаели какви учебници и помагала да купуват, защото учителите в съответните училище още се колебаели между вариантите. Няма причини да е така, обявяват отново от министерството на просветата. Междувременно пък тръгват и хайки срещу спекулантите с учебници. За целта ще има и горещи линии за оплаквания. Номерът за София е 986-25-03. На него може да се оплачете, ако търсените от вас учебници, ви се предлагат на нереално високи цени.

На кинофестивала във Варна "Любовта е лудост", пише "Труд", къде на шега, къде наистина, големият актьор Калоянчев попитал присъстващия министър на културата Абрашев не може ли и той да стане министър. И "Стандарт", и "Монитор" подчертават в днешните си броеве, че според шефа на царската парламентарна група Пламен Панайотов наесен нямало да има промени в кабинета. Така че мечтата на Георги Калоянчев май ще остане неизпълнена.

А тъй като говорим за театър и започнахме с вест от замъка на Хамлет в Елсинор, едно предупреждение: не се мислете за хамлетовци. То е на легендарния режисьор Питър Брук, един от най-добрите интерпретатори на Шекспир в света, който в специално интервю за "Труд" обяснява как днес вижда образа на прочутия датски принц. "Опитите да мислим, че Хамлет е като всеки нас, са обречени, твърди големият режисьор Питър Брук. Просто защото едва ли някой днес би могъл да се изразява с интензитета на Хамлет, с неговия речник, хумор и богатство на мисли. Съвременната култура явно обеднява, смята Брук, затова и днес всеки открива различни неща в текста на Шекспир, изхождайки от митологията на своя култура. Един ден, гледайки празната сцена в театъра с два стола до нея, почувствах, че така може да се постави всичко в театъра, споделя Питър Брук пред "Труд". Така се ражда и театърът "Буф дьо Норд" в Париж. А иначе "Хамлет" продължава според него да е една голяма мозайка на съвременността, така че съветът на прочутия режисьор е: просто четете Шекспир.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 4 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 7 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 7 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 8 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 8 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 9 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 9 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 10 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 10 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 10 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 10 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 10 часа

Ето кога се очаква това

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 10 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 11 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 11 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове