0
За "бърз съд над бандитите" настоява "Труд" от първа страница. Всъщност пожеланието е на президента Първанов пред първото заседание на новия Съвет за координация на борбата срещу престъпността. Ала всичко това си остава само пожелание, уточнява "Труд". И определя в коментарната си колонка ситуацията в България като "революционна". Защото, пише "Труд", управляващите подозират, че президентът чрез този Съвет се опитва да изземе правомощия от техния лидер (председател) и премиер (цар). Вярно е и обаче, подчертава "Труд", че и Симеон има такъв съвет по сигурност, но го свиква на принципа "когато му дойде времето". А то явно не е дошло. И какво излиза?, пита "Труд". Че който иска, не може (в случая Първанов), а който може (сиреч управляващите) - не иска.

"24 часа" в тази връзка директно говори за "бойкот на президента". Доказателство за това часовият вестник вижда във факта, че на заседанието в президентството не са дошли нито вътрешния, нито правосъдния министър, а НДСВ било представено от редовия депутат Румяна Георгиева. Единствено синята лидерка Надежда Михайлова, подчертава "Труд", след заседанието е решила да отговори на въпросите на журналистите. Но и тя заявява, че повече няма да участва в този Съвет, който явно не изпълнява амбициозната си задача, бойкотиран от управляващите.

А междувременно проблемите с престъпността не чакат. От първите страници на днешната преса се набиват в очи снимки на барети с качулки. Окупираха затвора заради арестувани командоси, твърди "Монитор", спирайки се подробно на акцията срещу баретите убийци, изпълнявали мокри поръчки, в това число и покушенията над бившия си колега Алексей Петров (собственик на басейна "Спартак") и над престъпния бос Димитър Джамов. "24 часа" отбелязва, че бившите командоси убийци са били охрана на хазартен бос и са уволнени накуп от спецотряда за борба с тероризма още през 1993 г. А "Труд" очертава профила на тартора на групата Николай Добрев, по прякор бай Добри, собственик на охранителна фирма със звучното наименование ЕТА-ИРА (по наименованията на баската сепаратистка организация ЕТА и ирландската ИРА).

В опит за обяснение на случващото се "24 часа" се обръща за коментар към антрополога Харалан Александров, участвал в психологически изследвания на полицията, подземния свят и новите богаташи, който пояснява, че "полицаят лесно става мутра". Виновна за това, смята Харалан Александров, е и лошата правораздавателна система, откъдето идвало усещането, че полицаите работят нещо безмислено - така те ставали цинични и до корумпирането имало само една крачка. Богатството не е компенсация, твърди антропологът, защото мутрите са обречени да обитават гето, дори и с мерцедесите си. По тази логика гета ставали дори квартали като "Лозенец" и "Белите брези", защото там ги дебне смърт.

"Труд" пък, в търсене на решение на проблемите на престъпността, отново връща топката към съдебната система, но по един доста оригинален начин - препечатвайки от "Нощен Труд" нашумялото интервю със съдията от Софийския районен съд Георги Ценов. Интервюто е повече от остро, отбелязва "Труд", питайки се щом то е дадено от магистрат, дали това не означава, че съдът вече е сам срещу всички.

Полицията е тази, която трябва да се бори с престъпниците, а не го прави качествено, твърди съдията Ценов. След което определя главния секретар на МВР Бойко Борисов като "недобре регулиран човек, самовживял се в ролята на месия заради рейтинга си. Борисов само се удря в гърдите като Флинтстоун с вик: "Яба-даба-ду, вижте ме кой съм", твърди съдията Георги Ценов, но нито един от арестуваните при хайките не влизал в затвора, защото няма правно основание за тома. В заключение съдията от районния съд Георги Ценов определя премиера Сакскобургготски като "най-непукист от министър-председателите от освобождението от турско робство насам". "Нали той обяви - пита съдията, - че в кабинета щяло да има само висококвалифицирани специалисти, а къде са те?"

Междувременно, отбелязва вестник "Пари", отрицателното ни търговско салдо е вече 690 млн. долара, и то само за полугодие. След което финансовото издание прави съпоставка с миналата година и излиза, че разликата е минус 61,6 млн. долара. "Изплатете заплатите" - под това заглавие с огромна снимка от първа страница "Дума" прави съпричастни читателите си с протестите в Кремиковци на работници от фабриката за безшевни тръби "Ватвас".

"Дневник" пък извежда на преден план протестите в Приморско срещу заповеди на земеделския министър Дикме, с които се закрива местната поземлена комисия. В Приморско е обявен безсрочен протест, отбелязва "Дневник". Местните общинари обвиняват земеделския министър, че обслужва интересите на "Мултигруп", доколкото групировката възнамерявала да закупи хиляди декари земи край Аркутино и ловни стопанства.

Според "Стандарт" приватизацията на "Булгартабак" пък щяла да изхвърли на улицата 3500 човека. Вчера "Табако кепитъл" отказало да подпише споразумение с КНСБ за запазване на сегашните 8500 работни места в холдинга. "И на този фон какво? - пита "Стандарт" в редакционната си колонка: - Оказва се, че вече и щъркелите, според природозащитниците, бягат от България. Нямало жаби, изядени може би от бедните." То и раждаемостта е катастрофална, пише "Стандарт", та щъркелите няма кому да носят деца като в приказките. Само в Пловдивско съкращават 37 паралелки накуп.

От 15 септември обаче въвеждат нови бележници, съобщава "Монитор". Това щяла да е абсолютно задължителната легитимация на ученика. И в нея - след трагедията в "Индиго" - трябвало да фигурира и кръвната група на всяко дете. Затова до 15 септември изследванията трябвало да са готови. Но Здравната каса нямала пари да ги поеме. Така че, за да запишат децата си в училище, родителите ще трябва сами да платят изследването - между 7-13 лв. в различните лаборатории. И отново административни неуредици, отбелязва "Монитор". И се пита дали някое дете заради тях няма да пропусне първия учебен звънец. А и без това, отбелязва изданието, първолаците тази година ще са с 11 000 по-малко от преходната. Сами разбирате - демографски срив.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 9 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 10 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 11 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 12 часа

ГСДП е партията на канцлера

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 14 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 15 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 16 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 16 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 16 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 17 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 17 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 17 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 18 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 19 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 19 часа

Вижте как да си го приготвите: