0
Ка аното от Симеон Сакскобургготски на учредяването на НДСВ, че България ще построи нова атомна мощност, вестниците и днес превръщат в една от водещите теми. Четирима кандидати за строежа на АЕЦ "Белене", обявява "Монитор". Инвеститори напирали към централата, потвърждава и "Труд". Интересът идвал от руснаци, канадци, американци и европейски консорциуми, които били готови да построят новата ядрена мощност.

Според "Дневник" АЕЦ "Белене" ще преодолява газовата зависимост от Русия. Очертава се битка между Москва и Запада в българското ядрено лоби, смята вестникът.

Кабинетът обмислял дали да даде централата на търг или на концесия на частна компания, съобщава "Монитор". Втората АЕЦ ясна до края на 2002 г., иначе експерти уверяват, че строежът й може да приключи за седем години и ще струва близо 1 млрд. долара, добавя "Труд". Седем-осем години са нужни на АЕЦ "Белене" и първи блок най-рано през 2010-а, цитира "Новинар" управителя на централата в Козлодуй инж. Петър Симеонов.

Експертите обаче са разединени за строежа на АЕЦ Белене, отбелязва вестник "Пари". Начин на отвличане на внимание е изявлението на премиера, смята доц. Мария Андреева, член на обществения комитет за защита на АЕЦ. Според нея площадката не е лицензирана, а един лиценз изисква между три и пет години, изтъква финансовият всекидневник. За новите мощности ще трябват 1,5 млрд. долара, това ще натовари външния дълг, твърдят специалисти.

Кабинетът ще бъде съден, ако спирането на 4-те блока на АЕЦ "Козлодуй" не бъде обвързано със сроковете по изграждане на централа в Белене, заканиха се вчера във Варна от Българското ядрено дружество, пише "24 часа". Вестникът обяснява, че експертите настояват затварянето да приключи след строежа на равностойна мощност.

"Труд" коментира, че казаното от премиера за хората от Белене означава работа и хляб. "Няма семейство в Белене, което да не е било свързано със строителството на АЕЦ. И аз работих там - бях бояджийка", разказва пред вестника 62-годишната Пепа Иванова. По време на строежа Белене бил опасан от 100 км пътища. Канализацията му била обновена, сложили и нова телефонна централа. След замразяването на строежа през 1990 г. 1500 от жилищата останали пусти.

Белене - начало и край на демокрацията, коментира още "Труд". "Работя за живота на българите", отразява вестникът заявявеното пред журналисти от Симеон Сакскобургготски, лидер на НДСВ и премиер на България. "Самата партия по себе си представлява един факт, който да помага. Но сега, вече като структури на партия, може да бъде много по-ефикасна. Вие ще го видите - по-ефектна и по-енергична. Затова се създаде тази партия" , уверява Сакскобургготски журналистите.

"24 часа" от своя страна акцентира върху казаното от премиера, че мобилизираме България с големи строежи.

Трусовете в Пловдивско продължават трети ден, напомня "Дневник". Мародери пускат злонамерени слухове за предстоящи разрушителни земетресения в пловдивското село Крумово. Целта им била да сплашат хората и да ги накарат да напуснат домовете си. Местните се изнасяли да спят в колите си или в палатки. Крадците използвали това, за да разбиват и грабят домовете им, съобщават "Труд", "Новинар" и "Дума". В Крумово спят в оранжериите, отбелязва "24 часа". Ще спим на полето и в оранжериите, докато не спре, казват пред "Новинар" селяните.

16 труса повредиха 70% от къщите. Паднали комини, пропукани стени, пукнатини колкото цигарена кутия, олющени мазилки - това са най-честите щети от природната стихия, обобщава "Демокрация". Хората ще бъдат частично обезщетени. Държавата ще им плати щетите от Фонда за бедствия, аварии и катастрофи, уверява "Стандарт", позовавайки се на вицепремиера Василев, който посети епицентъра на трусовете - село Крумово.

Учудващо е, че при сравнително малък магнитуд в Пловдивско има тежки поражения, казва пред "24 часа" Бойко Рангелов, сеизмолог в БАН. Ако процесът се развива нормално, още няколко дни ще се усещат разлюлявания. Силните трусове у нас са все през пролетта, твърди Бойко Рангелов. Според него хората трябва да побързат със застраховките, защото България е в сеизмично опасна зона. Застраховката е практика на земетръсните страни в цял свят. Няма специална застраховка за земетресение, предлагана от общозастрахователните компании у нас, отбелязва обаче "24 часа".

Културното ведомство толкова бърза, че е готово да плати на изгонените обезщетение за неспазен срок на предизвестие, но да ги отстрани веднага, навлиза "Труд" в скандала за Киноцентъра. Гилдията е разбунена от изненадваща смяна на директорите на "Бояна", твърди "24 часа". Грандиозен скандал избухна преди дни в Киноцентъра в Бояна. Изненадващо културният министър Божидар Абрашев смени борда на директорите на най-голямото филмово предприятие на Балканите, обяснява часовият вестник. Александър Иванов, Румен Димитров, Александър Величков и режисьорите Владислав Икономов и Людмил Стайков заемат местата на досегашните шефове Георги Дюлгеров, Радослав Спасов, Евгений Михайлов, Златин Радев и юриста Светослав Иванов. В документа не са посочени абсолютно никакви мотиви за решението, изтъква "24 часа".

Не е жълта метла, а алчност за пари, смята "Труд". В България са привлечени 30 чужди кинопродукции, предложени са услугите и на над 10 български. Одумваха Евгений Михайлов, че готви приватизация под масата. Авторът на "Сезонът на канарчетата" обаче се оказа твърдоглав. Докато кучетата си лаеха, бордът пришпори професионалните си контакти, за да съживи киноцентъра, пише изданието.

И докато вече бившият директор Михайлов се опитва да спира пъклените планове, акапелно изпълнение на цигански песни ще звучи днес в президентството, известява "24 часа". Кондьо и Софи Маринова водят на "Дондуков" 2 делегацията от известни роми и представители на техни организации. Приемът, даван от Георги Първанов, е по случай световния ден на ромите.

И накрая същият вестник подава ухо към манастирското шушукане. Патриарх Максим забърка 120 литра миро за Великден. Последната такава церемония е била през 1995 г. От светеното тогава масло са останали 17 литра. Дълбокият казан с билките ще отлежава в миротеката в Синодалната палата до 29 април, обяснява "24 часа". А мирото ще бъде сварено през Страстната седмица преди Великден.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Без вода и храна: 98-годишна украинка извървя 10 км под руски обстрел

Без вода и храна: 98-годишна украинка извървя 10 км под руски обстрел

Свят Преди 14 минути

"Останах без нищо. Напуснах моята Украйна пеша", разказва Лидия Степановна

а

Българската народна банка преведе 660 млн. лева в държавния бюджет

България Преди 24 минути

Преводът към Министерството на финансите се случва в последния ден от април

"Вампирско лице": Диагностицирани с ХИВ, след процедури за разкрасяване

"Вампирско лице": Диагностицирани с ХИВ, след процедури за разкрасяване

Свят Преди 40 минути

Микронидлинг представлява инжекционно въвеждане на козметични продукти навътре в дермалните слоеве

За първи път в историята на „Като две капки вода“ всички участници отиват на големия финал

За първи път в историята на „Като две капки вода“ всички участници отиват на големия финал

Любопитно Преди 56 минути

Владимир Зомбори, Наско от Б.Т.Р., Християна Лоизу, Иво Аръков и Елена Атанасова ще бъдат на крачка пред останалите

Без стълби и страх от високо – с нова телескопична система почистваш трудно достъпните места

Без стълби и страх от високо – с нова телескопична система почистваш трудно достъпните места

Любопитно Преди 58 минути

Мръсните фотоволтаични системи произвеждат по-малко енергия

iPhone 16 Pro ще предложи много по-добра камера

iPhone 16 Pro ще предложи много по-добра камера

Технологии Преди 1 час

Включително и с 6-кратно увеличение

Бюджетната комисия прие удължаване на нулевата ставка за хляба

Бюджетната комисия прие удължаване на нулевата ставка за хляба

България Преди 1 час

Предложението трябва да бъде гласувано и в пленарна зала

Митничари намериха над 3000 кутии с цигари, скрити в хляб (СНИМКА)

Митничари намериха над 3000 кутии с цигари, скрити в хляб (СНИМКА)

България Преди 1 час

Това е станало в района граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат

Барби е шаферка: Марго Роби очарова в жълта рокля на плажна сватба

Барби е шаферка: Марго Роби очарова в жълта рокля на плажна сватба

Любопитно Преди 1 час

Актрисата беше шаферка на елегантната плажна сватба на приятелката си Брит Клакстън

Системата ни убива

"Системата ни убива": Абсурд е хиляди българи с увреждания да останат без великденска добавка

България Преди 1 час

Гражданската организация разкритикува НОИ за разпределението

Последен ден: Изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Последен ден: Изтича срокът за подаване на данъчна декларация

България Преди 1 час

Над 707 000 декларации вече са подадени, близо 85% по интернет

Времето през май: От 3 до 33 градуса

Времето през май: От 3 до 33 градуса

България Преди 2 часа

Очаква се средната месечна температура да бъде около и над нормата, прогнозират от НИМХ

Жерар Депардийо ще бъде изправен пред съд през октомври

Жерар Депардийо ще бъде изправен пред съд през октомври

Свят Преди 2 часа

Актьорът беше на разпит в полицията вчера, след което беше освободен

Вулканът Руанг в Индонезия изригна отново, обявиха най-висока степен на тревога

Вулканът Руанг в Индонезия изригна отново, обявиха най-висока степен на тревога

Свят Преди 2 часа

Жителите в радиус от шест километра са призовани незабавно да се евакуират

Столтенберг и Зеленски

Столтенберг се срещна със Зеленски в Киев

Свят Преди 2 часа

Генералният секретар на НАТО бе категоричен, че са се провалили в навременната доставка на помощта за Украйна.