0
Ми иони гладни, ранени и бездомни хора от засегнатите от гигантските приливни вълни райони все още не получават помощи, пише "Таймс".

Хуманитарни организации се опитват да преодолеят бюрократични пречки и неблагоприятни климатични условия и да доставят храни и медикаменти на остров Суматра - един от най-силно засегнатите от бедствието.

Логистични центрове за координиране на хуманитарната помощ работят в Джакарта и във военновъздушна база в Тайланд, допълва вестникът.

В Шри Ланка главното международно летище е останало без горива, пътищата са унищожени от наводнения и поройни дъждове. Бирманската флота е блокирала всички пристанища и отказва каквато и да е международна помощ, информира още "Таймс".

Повече от 50 хуманитарни организации работят в района и от ООН признаха, че координирането на помощта е особено трудна задача. Броят на жертвите на цунами продължава да расте. Сериозни са пречките пред хуманитарната помощ за пострадалите от бедствието, отбелязва в редакционна статия същото издание.

За всички е ясно, че това е международна криза, която ще продължи и след като телевизионните камери напуснат района. Малко са страните, които се нуждаят в толкова голяма степен от помощ, както Шри Ланка.

Други, засегнати от вълните, например Индия и Индонезия, са огромни по територия, но бившият Цейлон е сравнително малък остров, който разчита много на туризма, а много от курортите му са напълно унищожени.

Шри Ланка от дълги години е разкъсвана от етнически конфликт. Гражданската война между синхалите, които са мнозинство в южната част на острова, и тамилите на север продължава десетилетия. Сега обаче има основания за предпазлив оптимизъм, че заради бедствието някои вражди ще бъдат забравени.

ООН и Международният червен кръст също имат намерение да оказват помощ, без да се съобразяват с изкуствените разграничения. Вероятно ще се засилят и позициите на онези политици, които търсят политическо решение на конфликта, прогнозира "Таймс". Външният свят трябва активно да насърчава помирението, пише в заключение вестникът.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че Великобритания ще използва председателството на групата на осемте най-развити държави (Г-8), за да настоява за отменяне на дългове на засегнатите от бедствието в Индийския океан държави.

Очаква се споразумение по този този въпрос да бъде постигнато на срещата на страните кредиторки от Парижкия клуб този месец. За тази седмица в Индонезия е планирана среща на страните донори, на която ще присъства генералният секретар на ООН Кофи Анан.

Япония вече обеща да отпусне помощ от 500 млн. долара, САЩ - 350 млн., а Великобритания - 96 млн. Досега общо са обещани близо 2 млрд. долара международна помощ за засегнатите страни, обобщава "Файненшъл таймс".

Правителството на US президента Буш подготвя дългосрочен план за заподозрените поддръжници на "Ал Кайда" в Гуантанамо, включително изграждането на затвор, където могат да останат до края на живота си без присъда, посочва междувременно "Дейли телеграф".

Вестникът се позовава на "Уошингтън поуст" и отбелязва ,че Пентагонът е готов да поиска от Конгреса 25 млн. долара за създаването на затвор за 200 души, известен като "Лагер 6", където да бъдат задържани хора, за които няма достатъчно доказателства, за да бъдат осъдени.

Другият вариант е да бъдат прехвърлени много афганистанци, йеменци и саудитци в сгради, построени от САЩ в техните страни. Затворите ще бъдат контролирани от местни надзиратели, но САЩ ще ги следят за спазване на човешките права, допълва "Телеграф".

Хуманитарни организации и много от американските съюзници казват, че няма доказателства срещу много от задържаните в Гуантанамо. Пентагонът и ЦРУ обаче настояват, че новите условия след 11 септември 2001 г. изискват по-решителни мерки, както и че много от задържаните са отявлени терористи, които ще извършат жестоки престъпления, ако са на свобода.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Перничаните Михаела и Венци спечелиха “Един за друг” след невероятен обрат

Перничаните Михаела и Венци спечелиха “Един за друг” след невероятен обрат

Любопитно Преди 6 минути

Те завоюваха и специалната награда от 10 000 лв. по случай 30-годишнината на NOVA

Герт Вилдерс

Остър завой: Как и Нидерландия зави надясно

Свят Преди 43 минути

Новият "Кабинет на надеждата", както го наричат четирите коалиционни партии, е политически експеримент дори за Нидерландия

Извънредно заседание на иранския кабинет след инцидента с хеликоптера на Раиси

Извънредно заседание на иранския кабинет след инцидента с хеликоптера на Раиси

Свят Преди 8 часа

Негов председател е вицепрезидентът Мохамед Мохбер

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Състезание по спане в Южна Корея (ВИДЕО)

Любопитно Преди 8 часа

Различни разсейващи фактори като гъделичкане с пера, шепот и шум от комари бяха използвани, за да предизвикат участниците

д

Лондон изпрати на Украйна 80 ракети за противовъздушна отбрана

Свят Преди 9 часа

Графиката показва, че до края на май Обединеното кралство възнамерява да изпрати на Украйна още 20 ракети

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Жена остана без панталон при опит за кражба (ВИДЕО)

Свят Преди 9 часа

Съобщава се, че жената имала съучастник, който я изоставил

пустинята Табернас

Защо пустинята край Саудитска Арабия се покри с трева

Свят Преди 9 часа

Интересни факти за пустинята край Саудитска Арабия четете в следващите редове

й

Ирак и Азербайджан предлагат помощ на Иран в издирването на хеликоптера

Свят Преди 10 часа

Вътрешното министерство, Червеният полумесец и други компетентни органи са били инструктирани от иракския кабинет да окажат съдействие

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

Шофьор помете и уби пешеходец на тротоар във Варна

България Преди 10 часа

27-годишен шофьор е загубил управление над автомобила си

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

САЩ губят стратегическа позиция в Африка

Свят Преди 10 часа

От 2019 г. американската армия използва дронове и самолети за извършване на мисии за наблюдение от военновъздушната база в покрайнините на Агадес

.

Петата болест: Дете в Гърция почина след зараза с парвовирус

Свят Преди 11 часа

Много от заразените нямат никакви симптоми или имат леки грипоподобни симптоми като умора и лека температура

д

Антоанет Пепе каза „да” на Карамански-младши (ВИДЕО)

Любопитно Преди 11 часа

Милионерският наследник, който отдавна е поел грижата за трите й деца, реши да предложи брак на красавицата

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Словакия проверява дали атентаторът срещу Фицо е бил единак

Свят Преди 11 часа

„Една от версиите е, че виновникът е бил част от група хора, които са се насърчавали взаимно да извършат престъплението“

Д

В аварийната лента: Военен камион удари кола на АМ „Тракия”

България Преди 12 часа

По чудо инцидентът се е разминал без жертви