0
И а ази сутрин българските вестници са спазили традицията за многообразие от теми по първите си страници, но все пак няколко от тях са се обединили около една водеща тема - МВФ.

Преобладават заглавията в стил "Международният валутен фонд не дава?" и както се разбира от страниците на "24 часа", "Монитор" и "Новинар" финансовият министър на България е възпрепятстван от МВФ да пристъпи към желаното увеличение на минималните заплати.

"Стандарт" информира, че фондът е замразил заплатите, а "Сега" уведомява читателите си, че "правителството и МВФ не се разбраха за минималната заплата".

"Дума" намира място за преки цитати от изказването на ръководителя на мисията на МВФ за България Ханс Фликеншийлд, че "фондът не е жесток и иска хората да взимат по-високи заплати", но Фликеншийлд подчертава мнението си, че при покачване на минималната заплата до 150 лв. ще има неприятни последствия за цените на стоките и услугите, а и за дефицита по текущата сметка.

"Стандарт" допълва темата с нов цитат на Фликеншийлд, че покачването на минималното възнаграждение ще увеличи инфлацията и безработицата.

На първа страница в "Новинар" фондово-заплатната сага се превръща в нещо като виц на деня. Вестникът сравнява МВФ със жена, която обръща внимание на мъжа си само, когато й се стори, че той се чувства дразнещо добре и пише: "Тъкмо правителството обясни, че нещата вървят добре и Велчев реши да вдигне заплатите и ето, че веднага дофтаса това МВФ". Незададен остана въпросът кой ще спира правителството за увеличаването на минималните заплати в случаите когато МВФ не е наоколо.

На посещението на президента Първанов в Русия вестниците не отреждат първите си страници, но все пак го споменават, било то под формата на изложби и колeкции в Москва, които ще види Зорка Първанова, докато съпругът й ще разговаря с президента Путин.

Много повече място отделят българските вестници тази сутрин на предложението на президента Първанов за увеличаване на заплатите в Националната служба за охрана (НСО).

"Стандарт" пише, че предложението на Първанов визира допълнителните резерви на бюджета на НСО. Вестникът отбелязва и мнението на ген. Бойко Борисов, че "президентът е предложил хубава мярка, но трябва да се повишат заплатите и на полицаите".

Либия е темата, която днес обединява печатните медии. "Новинар" пише, че делото в Либия срещу българските медици ще се поднови най-рано след 6 месеца.

"Монитор" публикува обширна статия под цитат от изявлението на либийския адвокат на българките Бизанти, който е убеден, че "смъртните присъди не са издадени според закона". Вестникът се позовава на дадено от адвоката за "Дарик радио" интервю, в което той заявява, че има слаби места в мотивите за исканите от либийския съд смъртни присъди.

"24 часа" се позовава на френския "Льо Монд" и съобщава,че откривателите на вируса на СПИН призовават Кадафи да помилва осъдените българки и палестинския лекар.

И "Труд" информира за връченото от Люк Монтание и Робърт Гало писмо до либийското посолство в Париж, в което двамата учени съобщават, че заразата в болницата в Бенгази, където са работели българските медици, вероятно е предизвикана от африканско дете, инфектирано от майка си при раждането му. Детето е било настанено за лечение там през 1997 г.

Според цитираното от вестниците писмо на Монтание и Гало впоследствие заразата се е разпространила в болницата поради лошата хигиена.

Пресата тази сутрин пише и за отлагането на делото срещу Милошевич, като "24 часа" води в класацията за най-атрактивна разработка на темата : "Слобо праща да убият Караджич и Младич", за да не се превърнат те, както се уточнява в статията, в най-опасните свидетели срещу него в Хага.

"Монитор" твърди, че "Румъния не ще да опрости 2,5 млрд. долара на Ирак". Вестникът цитира румънския външен министър Мирча Джеоана, който е казал, че Букурещ е решен да получи иракския дълг въпреки икономическите трудности в Ирак.

"24 часа" продължава румънската тема в кратко съобщение, озаглавено "САЩ отварят база в Румъния". "САЩ съвсем скоро ще обявят, че откриват своя база в Румъния", пише вестникът, като по-нататък става ясно, че информацията му се базира на цитат от вестник "Зиуа", който на свой ред се позовава на американски източници.

"Румъния ни краде руските туристи", констатира "Стандарт", като допълва, че от 16 юли Румъния въвежда транзитни визи за руснаци и украинци, поради което България ще изгуби летовниците си.

В същото време вестникът информира за бедата сполетяла летовници и жители на Бургас под заглавие "Бургас остана без плажове". Изданието пише, че плажната ивица край втория по големина черноморски град е неохранявана и заградена с мрежи, защото концесионерът "Стар Кар"се е отказал от договора за стопанисване.

Всички български вестници пишат за новите обвинения срещу бившия земеделски министър Венцислав Върбанов, като изброяват внесените нови 18 обвинения срещу него.

"Бившият земеделски министър от правителството на Иван Костов е обвинен за 18 тежки престъпления по служба при управлението на Държавния фонд "Земеделие" и при приватизацията на държавно имущество, от които са причинени на държавата щети на стойност 79 млн. лв.", пише "Новинар".

Същият вестник информира читателите си да се подготвят да купуват ток от частници наесен, като ги успокоява, че държавна комисия е предложила таван за цените на тока.

Нито едно от печатните издания днес не пропуска да спомене и за плановете на министъра на културата да превърне ботаническата градина от замъка на румънската кралица в Балчик в хотелски комплекс.

"Дума" излиза с най-живописното заглавие по този повод: "Абрашев сменя кактусите в Балчик с алабаши", докато "Стандарт" е най-критичен и извежда на първо място не бъдещите насаждения с алабаши, а вече изсечените по заповед на министъра редки и изчезващи видове дървета.

Според вестника обаче това, че министърът демонстрира желанието си да руши не е толкова страшно. По странна е не логиката на министъра, а търпимостта на обществото към безумията на властта, пише "Стандарт".

"Труд", "Стандарт" и "24 часа" уведомяват читателите си, че Христо Стоичков дължи само 91,14 лв. на данъчните власти, а всички вестници се надпреварват да отразяват реакциите на триумфа на гръцкия футбол с немски треньор на Евро 2004.

"Най-големият шок за 150 години футбол", обявява "Труд" , Вестникът сравнява германския треньор на гръцките национали с Херкулес, наричан още и Херакъл в Елада, и допълва, че с РЕХАКЪЛ всичко е възможно.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 1 час

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 1 час

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 4 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 5 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 6 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 7 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 7 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 7 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 7 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 7 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 8 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 8 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 8 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 8 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen