0
Фн нцузите се колебаят. 41% от избирателите още не са избрали, категоричен е "Фигаро". И както всички днешни издания тутакси обръща поглед към сондажите. По данни на Ипсос-Фигаро-Europe 1 крайната победа ще е за Жак Ширак с 20% от гласовете, но има две основни препятствия пред нея - прогресиращата подкрепа за Льо Пен и голямото колебание сред избирателите. Според тези социологически проучвания Жоспен може да разчита на 18%, Льо Пен е сигурният трети човек с 14% одобрение сред избирателите.

"Паризиен" определя ситуацията като "голямото колебание". И го илюстрира така - 30% от французите въобще не са сигурни, че ще отидат да гласуват; 46% признават, че изобщо не са сигурни в своя избор. И само 47% заявяват, че са доволни от кампанията.

"Ла Кроа" пише за "объркване в избора" и за да улесни задачата на 38 милиона избиратели, излиза със снимките на 16-те кандидати на първа страница, подредени по азбучен ред.

"Либерасион" определя кампанията като "президентската работа" и подчертава, че 59% от французите придават по-голямо значение на парламентарните избори. Големият проблем на тези избори ще е негласуването, твърди изданието, след което излиза със специално досие по темата - защо тези избори така доскучаха на французите? "Как иначе - пита "Либерасион", - след като кандидатите са познати и добре известни, кампанията е вяла, а програмите им - удивително сходни."

"Монд" от своя страна съзира само една нова тенденция. И тя е в надигането на крайните - крайната десница и крайната левица. Така троцкистката Арлет Лагийер може да вземе до 10% от гласовете, а Льо Пен да спечели доверието на около 14% от избирателите. При това, подчертава "Монд", имаме и промяна във вота - за крайната десница гласуват все повече млади хора и работници.

Но въпреки че са в последния ден на кампанията, френските издания се спират и на международни теми. Още на първа страница "Либерасион" публикува снимка на частния самолет, разбил се в кулата "Пирели" в Милано и отбелязва, че засега се работи по версията за инцидент. "Фигаро" сравнява ужасяващите кадри от Милано с 11 септември и подчертава, че дълго време италианците са смятали, че са жертва на удар на "Ал Кайда".

"Монд" отделя място и на процеса срещу Милошевич в Хага, където, пише изданието, бившият президент най-сетне е бил притиснат в ъгъла от британски офицер, изнесъл данни за план, предвиждащ елиминирането на албанците от Косово.

Как изглеждат 13 дни в църквата-затвор във Витлеем, пита "Либерасион" в специален репортаж, позоваващ се на думите на дете очевидец. "Отначало можех да влизам и да нося на баща си хляб и цигари", разказва детето пред "Либерасион" и свидетелства, че в базиликата "Рождество" във Витлеем са затворени 201 души, от които 30 свещеници. Въпросът е, подчертава "Либерасион", кога международната общност ще се намеси и ще разкъса обръча около обсадената базилика.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@