0
Ои инения. И то от всякакъв вид и между различни личности изпъстрят страниците на днешната преса.
"Труд" от първа страница обвинява БНТ по повод на вчерашното футболно дерби Левски-ЦСКА. Но не че Канал 1 не го е излъчил: о, не. Нито пък, че е променил или повлиял на разултата (той е 2:1, Левски е шампион, уточнява и изданието под главата си). Обвинението, изведено с огромни букви от първа страница гласи, че националната телевизия (наречена правителствена) не е показвала царя в ложата и го криела от народа. Напразно спортните журналисти от Канал 1 обясняват пред "Труд", че телевизията показва мача, а не гостите по ложите. Изданието обаче не ще и да чуе и твърди, че е имало точни инструкции. След което публикува огромна цветна снимка на царя като футболен запалянко, а в гръмовен текст под нея продължава да твърди, че да си гледал мача, без да си видял царя, е все едно като да не си видял слънчевото затъмнение. И за да попълни зейналата празнота репортер на вестника преследва Симеон Втори на излизане от стадиона, който разбира се не разкрива за кой отбор е бил в душата си. А на изричен въпрос трябвало ли е да го отразява БНТ на стадиона, царят спокойно добавя: "мисля, че мачът е по-важен от мен". Толкоз по обвиненията между тиражен вестник и национална медия заради футболно-царската тема.

А сега идва ред на други тиражирани обвинения - този път на политолог срещу вицепремиер (първо от електронно, а после и от часово издание). "Жотев е саботьор, играе за Русия" - топовно прогърмява във водещо заглавие "24 часа". В основата на гръмкото обвинение е статия на политолога Огнян Минчев от "Медиапул", превърнала се в тема на броя на "24 часа". Скандалът, както става ясно на цели две страници в изданието, явно идва от сблъсък между енергийни лобита. В момента, когато премиерът Костов е в САЩ, кабинетът все още обсъжда сделката с амриканските енергийни компании "Ентърджи" и Ей И Ес за тецове "Марица изток 1 и 3". Сделката е за 1 млрд. и 400 млн. долара, но докато правителствената комисия обсъжда офертите, политологът Огнян Минчев директно атакува Петър Жотев, че бави сделките и може би ще ги провали. Аргументите на политолога са: вицепремиерът лобирал за руската "Атоменерго"; а това било немислимо да се прави от вицепремиер точно в това правителство. "24 часа" естествено дава думата и на вицепремиера Жотев, който още в събота в Благоевград публично е обявил, че сделките ще видят бял свят, че никой не би се отказал от милиардни инвестиции в енергетиката, но че една междуведомствена комисия е длъжна да огледа всичко и да сключи договор при най-добри условия за страната ни. От своя страна "24 часа" пък се пита защо щом премиерът Костов замина за Америка, някой в страната тутакси започна атака срещу Жотев. А "Демокрация" дава пълната програма на визитата на Иван Костов, който днес в Белия дом трябва да се срещне с вицепрезидента Дик Чейни.

Битката за бюлетини пред ЦИК и взаимните обвинения между партиите, за пореден път излиза по първите страници на изданията. "Стандарт" наново я увековечава в снимка от първа страница. А в коментарната си колонка "Демокрация" определя случващото се като "балкански нрави". И как иначе - един припаднал, юмручни схватки, укротявани от полицията, метални ограждения... Неща които, отбелязва изданието напомнят за провинциален футболен мач... И които едва ли ни правят по европейци. Като се има предвид, че Европа не е географско понятие и че там не се влиза с юмручно право и циркаджийски номера.

А пред "24 часа" проговаря един от участниците в друга предизборна измама - бившият отец Гелеменов, регистрирал "Национално движение цар Симеон Втори" - брат-близнак на това на монарха. "Нека да му е за урок на царя", твърди Гелеменов, щом бил потърсил всички, даже и Доган, но не и пионери на монархията като него. Самият Гелеменов се представя за рицар, не щял да е депутат и дори можел да подари на Симеон Втори регистрираното движение. Но се надявал царят да проумее с какви хора се е заобиколил, които даже не могат да го регистрират. Както и да се сети, че който го е посъветвал да участва на ръба и в последния момент, не е от най-умните - дори това да бил политологът Емил Кошлуков, роднина на Гелеменов. В анилиз в "Труд" пък надълго се промисля и обяснява как царят е закъснял да се регистрира и нищо чудно да остане с пръст в устата. "Драма няма" - коментира от своя страна "Демокрация" и проследявайки изискванията на закона доказва, че съдът не е длъжен да изчака крайният срок за прокурорски протест и може да регистрира движението (без дори да се налага да има извънреден брой на "Държавен вестник"). Но не бива и никой да натиска магистратите, смята "Демокрация", още по-малко пък това следва да се приписва на управляващите. Съдът затова е съд, отбелязва изданието, защото никога не злоупотребява с огромната си власт.

Ще спрат ли закона за досиетата - пита се обаче "24 часа'. И в публикация настоява, че днес Конституционният съд може да се занимае със закона на специално заседание. Сега съдбата на новия закон за досиетата била в ръцете на председателя на съда Христо Данов, още повече, че парламентът вече не работи и не може да преработи закона. Методи Андреев, шеф на новосформираната комисия за досиетата заявявa, че няма информация за действията на съда, а представители на левицата не скриват, че не биха искали досиетата да бъдат отваряни по този закон. "Труд" пък има данни, че днес в съда тръгва и делото за унищожените архиви на ДС. Обвиняеми по него са бившия вътрешен министър Атанас Семерджиев и о.з. генерал Нанка Серкеджиева.

"Стандарт" пък е вперил поглед не в миналото, а в предстоящите избори. И в няколко анализа и сондажи вещае смърт на малките партии на 17 юни, особено след появата на царя. Според публикуваното проучване на агенция "Инфоарт" ОДС води с 4 процента пред БСП и коалиция, а царската партия би била трета с 12 процента. "Новинар" пък наблюдава реденето на листите и определя срещата на СДС в Хисаря като дълго бягане на редица политици към тях. Според "Труд" вече е минал и последният напън за червените листи, но левите избиратели не били доволни от т.нар. гражданска квота. В интервю за "Демокрация" председателят на 38 НС Йордан Соколов прави равносметка на стореното и на наследството, което ще остане на следващия парламент. И не скрива недоумението си от едно: защо в клуба на народния представител или в председателския кабинет всички депутати се държали като нормални хора. А в пленарната зала било съвсем друго, в кулоарите един път дори се стигнало до бой - между Жорж Ганчев и друг народен избранник - Христо Петров.

Явно има нещо странно в нас, е обяснението на писателя Иван Есенски пред "Стандарт", който цитира една любима фраза на Буров - че на 40 години, всичко се срива у нас. Затова, според писателя Есенски, у нас не са голи царете, а надеждите ни.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 3 минути

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 20 минути

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 1 час

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 2 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 2 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 2 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 2 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 2 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 2 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 3 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 3 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 3 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 3 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 3 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски