0
Без визи от днес. Изпълнена е мечтата на поколения българи.
Ще си отдъхнем от дългите опашки пред западноевропейските посолства, въздъхва с облекчениие "Труд". Един от първите българи, които ще прекрачат без виза сухопътната шенгенска граница, ще бъде Надежда Михайлова. Тя ще премине през ГКПП- Кулата и граничните власти ще ударят печат с дата 10 април в гражданския й паспорт. Заедно с нея без визи на гръцка земя ще стъпят 70 журналисти и 15 студенти. За нарушения на шенгенските правила ще ни наказват строго предупреждава вестникът и публикува таблица със сумите за ден престой, които варират в различните страни. На границите са разлепени указания за пътуващите без визи, допълва "Демокрация". След падането на визите отначало ще има повишен интерес към пътуванията, ще се увеличат краткосрочните особено за Гърция и околните страни, но като цяло няма да има сериозен ръст на пътуванията , прогнозира зам. министъра на икономиката Мариана Асенова пред "Пари".

Единственият непредвидим проблем при падането на визите са българските турци, съобщили специално за "Труд" по телефона източници от Брюксел. Специалистите от Еврокомисията допускали увеличаване на наплива от български преселници в Турция, които биха могли да се възползват от двойното си гражданство. 13 000 софиянци без платени сметки за отопление няма да бъдат пуснати в Европа, предупреждава "Труд".

Атина е първата страна, в която ще влязат българи без визи, научаваме от "Новинар". Следващите градове, които днес ще приемат българи без визи, са Париж и Виена. А утре с музика младите ще кажат "Сбогом Шенген" допълва "Демокрация". Мотото на концерта, организиран от МСДС е "Българският Великден в Европа", защото падането на визите се случва през Страстната седмица в навечерието на Възкресението.
Премиерът събира 1187 великденци. Това е двойно повече от миналата година, когато бяха поканени само успели българи, живеещи зад граница. Сега всички, които искат да дадат съвет за решаването на проблемите на България, са добре дошли, пише "24 часа".

От първа страница на вестника научаваме, че депутатите, които не влязат в следващия парламент ще се върнат на предишната си работа. И това положение е уредено с гласувания окончателно закон за изборите. Изборните резултати ще бъдат обявени от старата ЦИК . Остават 10 седмици, през които всеки българин над 18 години ще трябва да реши дали и как да гласува за нови депутати, напомня "24 часа". По традиция и този път ще гласуваме в училища, читалища и пощи. Лютата битка между партиите ще е за 4 основни цвята - син, червен, зелен и оранжев. В момента битката е за избиратели.

Царски хора замислят 1,50 за марката след изборите. Родни икономисти напират да пишат програма за стопанското чудо на Симеон Втори, четем на първа страница на "Новинар". Програмата за царската реформа била разработена с експертката на "Промяна" Величка Рангелова в рамките на сдружението "12 без 5". За две години средната заплата на българина може да достигне 240 долара прогнозира експертката пред "24 часа". Според нейните 10 златни правила заплатата трябва да се увеличава всеки месец с 3 %, социалните осигуровки да паднат постепенно до 20 на сто. Царят също бил запознат с идеите и проявявал сериозен интерес. Царските вести заливат и днешните издания. Протакането със съдебната регистрация на царското движение, оживлението във Врана, треската за посрещането на Негово величество в Русе и заплахата. Царят бил заплаха за демокрацията. Затова всички да се обединят срещу антидемократичните попълзновения на Симеон Кобурготски, призовава в специално изявление за медиите вицепрезидентът Тодор Кавалджиев, пише "Труд".

Симеон Втори оглави движение с авторитарен устав, отбелязва в обръщението си вицето, допълва "24 часа". Вчера Симеон Втори бързо изпълни първото от обещанията си, дадени на 6 април. Той със замах отряза царедворците и пусна нови лица в движението. С това попари надеждите на няколкодесетки люде, които от години се навъртат около царската баница, прави заключение в анализа си за "24 часа" Алексения Димитрова. Н.В. си назначи и дясна ръка. За отговорния пост на секретар на царското движение е предпочетен доц. Пламен Панайотов, преподавател в Софийския университет.

Ние сме добронамерени, очакваме същото. Така звучи първото изявление на царския секретар, отразено от "24 часа". В същото време "Стандарт" изразява опасения, че докато гадаем как ще влезе в политиката, възможно е царят не само да спечели силни позиции в парламента и изпълнителната власт, но отново да поиска президентския пост.

Загърбвайки политическата суматоха "Новинар" отбелязва, премиерът и кмет почетоха Гошо Минчев. Пред събралото се множество на площад "Батенберг" в неделя кметът Софиянски обеща всяка година да има фестивал и награди на името на Георги Минчев.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украински танк в района на град Часов Яр обстрелва руски позиции, 29 февруари 2024 година

Унищожават "всичко, което се движи в посока на града“: Яростната битка за Часов Яр

Свят Преди 1 минута

Руските войски се опитват да превземат Часов Яр в Донецка област преди 9 май

<p>&quot;Летящи таксита&quot;: Париж обяви мащабни планове за трафика на града</p>

Ще се возим ли на въздушни таксита след два месеца в Париж?

Технологии Преди 20 минути

И дали прословутото Velocity ще дебютира на Олимпиадата през юли

Виена

Докъде пътуват българите за Великден и майските празници?

България Преди 48 минути

Топ 7 предпочитани дестинации от българите дестинации за празниците

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 57 минути

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

България Преди 57 минути

Темата коментираха Любо Ганев и Самуил Огнянов

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 1 час

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 1 час

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

<p>&quot;Това&nbsp;е национална криза&quot;</p>

Австралийският премиер: Домашното насилие е национална криза

Свят Преди 1 час

Хиляди протестираха из цяла Австралия, за да привлекат вниманието към смъртта на 27 жени от началото на годината в страната

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 1 час

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 2 часа

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки