0
Вм мездието. Ликът на Свободан Милошевич отново е по-първите страници на днешните вестници, но съдбата му е известна - и "Труд", и "Демокрация" монтират негови снимки на фона на централния белградски затвор. "Стандарт" пък във водещото си заглавие уточнява, че бившият югопрезидент се предаде след 36 часова обсада на вилата му. С това възмездието дойде - категоричен е в коментарната си колонка "Труд", колкото и тази справедлива мярка да не може да върне към живот хилядите убити в СФРЮ, нито стотиците хиляди прокудени. Ала, настоява "Труд", в Белград все пак арестуваха Милошевич месеци след като падна от трона. Докато в България 61 мегадела продължават да се точат с години, през които парите на хората напълниха нечии сметки в чужбина. Затова и призивът на "Труд" е, че възмездие трябва да има - за назидание.

"Демокрация" в своя коментар съзира в предизвестения арест на Милошевич, когото определя като "касапинът на Балканите", най-вече разсейване на илюзиите. Защото диктаторите имат слабост към актьорски изпълнения, а когато ги подхваща пропагандната машина, често се превръщат и в герои, отбелязва Атанас Свиленов. И отбелязва, че сега вече идва времето на съда, който трябва да излекува не маниите на Милошевич, а обществото, живяло дълго с пагубни илюзии.

На този фон "Труд" обръща нещата към собственото ни правораздаване - "отварят сметките на богаташи в Пловдив" е узнало изданието. Сравнени с Милошевич - който, както знаем, е обвинен в присвояване и злоупотреби - тези нашенски герои може и да изглеждат кокошкари. Но прокуратурата се е размърдала и най-сетне е отворила очи за грамадните къщи и банкови сметки, които надвишават официалните доходи на тези "бизнесмени". "Труд" уточнява, че банките са длъжни да пазят тайната на влога, но че съдът има право да узнае какво притежават търговци и митничари. Така най-сетне огромните къщи край пловдивското с. Марково привлекли вниманието на компетентните органи (изданието не спестява и някои имена - сред проучваните били собственикът на футболен клуб "Сокол" Георги Хасърджиев и бившият банкер Христо Данов).

И докато за някои се задава съд, изданията предупреждават (още от първите си страници), че за всички нас се задава още студ . "Пускат отново парното в София", отбелязва "Демокрация" - първо в болниците, после в детските градини и училищата, а накрая в жилищата. В сградите, където абонатите обаче не желаят парно, на вратата на абонатната станция трябвало да има съобщение, подписано от председателя на етажната собственост. "Труд" е направил своя проверка и е установил, че в Русе, Варна и Бургас парното е пуснато още миналата седмица, а в Пловдив обратно - ще го има само в сградите, където е подадена писмена молба.

"Дете умря от студ" - с такова заглавие излиза "24 часа" за да ни потопи в една човешка трагедия, разиграла се в Еленския Балкан. 13 годишно момче от дома за деца с увреждания е умряло от студ на 4 км. от село Илаков рид. Момчето Давид е страдало от тежка олигофрения, а в петък вечер неочаквано изчезнало от дома. Цяла събота персоналът на детския дом, полицията и граждани-доброволци търсили момчето и го намерили премръзнало в Балкана (нощем температурите в Еленско стигат до минус 10-15 градуса). "Стандaрт" пък в коментарната си рубрика недоволства от мудността , с която "Топлофикация" реагира на внезапните студове и отбелязва, че са ни "направили на бели мечки".

Едновременно с това днешната преса следи с внимание и всичко, което политиците са сторили през уикенда (все пак идат избори). "24 часа" отбелязва, че "Бисеров дава 1111 на царя". Души, разбира се, учредили консервативния съюз ЕКИП от отцепници от СДС. На вътрешните си страници изданието предлага думата на самия Бисеров и на Йордан Цонев. Двамата заявяват, че подкрепят Симеон Втори, но не искат да коментират нещата в СДС, защото нe изключвали да имат и път назад. Бисеров и Цонев нямаха място в СДС, твърди от страниците на "Труд" председателят на парламента Йордан Соколов, както и че те все едно е нямало да попаднат в сините предизборин листи. След което Йордан Соколов признава, че за всичките тези години така и не се е научил да общува с медиите, защото те пишели за него абсолютно неверни неща, последното от които - че е подписвал декларация в ДС. Нямам досие и никога не съм бил агент, заявява председателят на парламента и допълва, че слуховете срещу него щели да се окажат толкова трайни, колкото изфабрикуваната партийна книжка на Стефан Софиянски.

Столичният кмет пък коментира събитията у нас от страниците на в. "Пари" и призовава десните сили към категорично обединение. А за самия себе си допълва, че никога не е бил кандидат за мястото на Иван Костов, нито се притеснява, че в последните проучвания царят го изпреварвал по рейтинг. Защото, отбелязва Софиянски, все пак няма база за сравнение между един кмет и един цар.

Базата за сравнение е една и това е Конституцията - напомня ни Светослав Лучников от страниците на "Демокрация", който не вижда никакви ограничения за премиера и министрите да участват в предизборната борба.
"24 часа" пък не крие безспокойствието си от друго - всичко се употребява предизборно. Ето защо в нарочна статия изданието моли политиците поне да не употребяват убийството на малкия Пепи. Това е причината, поради която и часовият вестник е публикувал "едно към едно" самопризнанията на майката Даниела Терзийска - за да спрат поне обвиненията срещу полицията, че е изфабрикувала делото.

Не бива всичко да е политика, да спасим българското кино - е призивът на режисьора Любомир Халачев, който от страниците на "Демокрация" дава исканията на киногилдията: 5 подкрепени от държавата игрални филма годишни и още десетина документални и анимационни филма. Така, както е в цяла Европа, към чието законодателство непрестанно обръщаме поглед.

Европа обаче също не знае много неща, не знае какво става в комшулука, твърди в разговор с читателите на "Стандарт" македонският посланик Любиша Георгиевски, известен още като театрален режисьор и драматург. И който тълкува призивите за толерантност, отпращани напоследък към македонските власти по време на битките им със сепаратистите така: нито една армия, не може да се впусне в сражение без артилерийска подготовка, ако не иска да изгуби много от хората си, заявява посланик Георгиевски (репликата е към ген. Колин Пауъл). После той се спира подробно на "македонската формула" - "не" на еднонационалната държава (каквито на Балканите просто няма). "Да" - на толерантността и плурализма (още повече, че македонският модел не бил окончателно фиксиран). Но от друга страна, преди да се вземат решения от международната общност, той призовава да се помисли и за македонците - те вече имали само половин родина и тя е за тях последната земя. Така че те щели да се бият за нея като за последно. Затова той смята и че всички днес подкрепят Македония - понеже само това е изход от поредния балкански хаос.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 3 часа

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 3 часа

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 6 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 8 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 8 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 9 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 9 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 9 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 9 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 9 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 9 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 10 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 10 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 10 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 10 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители