0
Тв вога излъчват днес първите страници на всекидневната преса. Не става дума единствено за заглавията, отразяващи инфарктното (в буквален и преносен смисъл) развитие на драмата в БНР. Имам предвид и кризата в АК "Балкан", инцидента с обгорелия майор от Тунджанската пехотна бригада, апетитите към местността "Погребите" в Борисовата градина, попълзновенията на наркомафията и активизирането на албанските екстремисти. Като прибавим към всичко това и прогнозата за застудяване, придружено или причинено от северозападни ветрове, апетитът за сутрешно четене видимо намалява за сметка на желанието по отношение на горещия чай с мед и лимон.

И така, докато си пиете чая, аз ще ви разкажа накратко как изглежда началото на новата българска седмица в описанията на тиражните български всекидневници.
За радиото споменах. Почти във всички вестници сърдечната криза на новоизбрания и шумно оспорван генерален директор - Иван Бориславов, е положена под главата на изданието, анонсирана с едро заглавие и снимка, каквато архив дал.
Тук е мястото да отбележа, че "Дневник" е уцелил "десятката", поднасяйки на читателите си репортажна фотография от студиото на "Неделя 150" с ликовете на Лили Маринкова и доц. Георги Лозанов. Всъщност, те вчера са били главни действащи лица в радиодрамата, разиграла се малко преди пладне.

Информацията във всички издания е еднотипна, като нюансите са незначителни, но характерни за позицията на съответния вестник. В широко коментираното коментарно предаване на БНР вчера заключителна тема била ситуацията в старата къща на "Драган Цанков" 4. Гости в студиото - споменатият вече доцент Георги Лозанов, Михаил Неделчев и още някой. Участник по телефона - Иван Бориславов. Диалогът с водещата Лили Маринкова бил доста емоционален, след което на генералния директор му прилошало, близките му извикали линейка и го откарали в Пирогов. Диагнозите варират от разстройство на коронарното кръвообращение до инфаркт на миокарда.
В "Дневник" развоят на събитията е наречен "изненадващ". Шокирани са и близките на Бориславов, и стачкуващите журналисти. Според доц. Лозанов "вината за влошеното здравословно състояние на Бориславов трябва да поемат и хората, които отдавна знаеха до каква криза ще доведе изборът му".

"Демокрация" е категорична . "ЛИЛИ МАРИНКОВА ВЗЕ НА ПРИЦЕЛ ДИРЕКТОРА СИ". В друго заглавие вестникът обявява, че близките на пострадалия ще съдят журналистката за причинени морални щети.
Коментарът на Атанас Свиленов е заглавен "ОБСТРЕЛ" и в него главният редактор подчертава, че атаките на Лили Маринкова са били насочени и срещу в. "Демокрация". При това, манипулацията на общественото мнение е започнала именно от нейното предаване, което е подложило на обстрел новия директор, управляващото мнозинство и всички, които са на тяхна страна.
Темата продължава и на 9-та стр., където са поместени коментари на Любен Лачански и Евгени Кузманов, кратко интервю с Анго Боянов и писмо на Михаил Неделчев.

"24 часа" дообогатява информационната ви банка със стенограма на част от телефонния разговор между водещата на "Неделя 150" и новия директор на радиото, а от "Труд" научаваме, че гладуващият бивш директор на програма "Христо Ботев" Георги Василски от днес минавал на системи. По перспективите за евентуално развитие на събитията днес, различните вестници са на различни мнения. Някои вярват във възможности за разплитане на възела, други вещаят затягането му.

Това, че самолетите на АК "Балкан" от няколко дни не летят не е новина, но си е повод за коментари в цялата преса.
"Не съветвам шефовете на "Балкан" да уволняват свои служители" четем в заглавие на 6-та стр. в "Демокрация". То е поставено над интервю със социалния министър Нейков и отразява само една от темите, засегнати в разговора, но звучи актуално в ситуацията. На съседната страница четем, че се търси нов собственик на авиокомпанията, чиято приватизация е закъсняла с повече от 7 години, според шефа на АП Левон Хампарцумян. Освен това научаваме, че чартърните полети на "Балкан" се поемат от "Хемус Еър", а правителственият "Отряд 28" можел да поеме до два полета на ден.

"24 часа" е отделил 2-ра и 3-та страници на темата "Балкан" и е разположил там няколко интересни четива. От едното става ясно, че и "Зееви холдингс" е била пререгистрирана в офшорна зона и буквално е източила националния ни превозвач, като е продала самолетите му, апартаментите му в чужбина, офисите, акционерните участия в авиоасоциации в чужбина и какво ли не още.

Междувременно се очаква компанията да бъде поета от синдици, които да защитават всички кредитори, очакващи "Балкан" да изплати задълженията си. Искът за несъстоятелност е бил предявен от най-големият кредитор на авиокомпанията - "Булстрад".
Интервю с Левон Хампарцумян ни разкрива, че приватизация на "Хемус Еър" няма да се прави на всяка цена, а само ако се появи стратегически купувач.
В отделен материал се обсъжда вариантът "Балкан" да е бил източен и доведен до фалит, за да може империята на Славчо Христов - "Олимп", да сложи ръка и върху авиотранспорта и така да затвори кръга на туристическия си бизнес. "Олимп" били в дъното на аферата, след като купили четири от саморетите на "Балкан" на смешно ниска цена и сега щели да приватизират "Хемус Еър" и да получат статут на национален превозвач. Тази хипотеза, обаче, категорично се отхвърля от медийната агенция на Христов, който в момента бил в Малта и не можел да бъде намерен, за да отговори лично на въпросите.

Впрочем, по темата "Олимп" в "Труд" са се постарали да напълнят две страници под мощното заглавие "НАД БЪЛГАРИЯ Е САМО "ОЛИМП". Това е вълнуваща сага за едно бедно момче от Малашевци, което е успялo с много труд и постоянство да създаде, организира и ръководи няколко десетки фирми с разнообразен предмет на дейност. Цялата история на т.нар. приятелски кръг е поместена върху тези страници, чийто логичен финал е краткият коментар "А ЗАЩО НЕ И САМОЛЕТИ?".

Подобен голям по обем анализ ни предлага и "24 часа". Той обаче е на престъпна тема и носи заглавието "Кой помага на наркомафията". Доста обширно четиво, в което съдиите не са поставени на особено уважение. И все се задава риторичният въпрос, защо когато полицаите арестуват наркотрафиканти и пласьори, после съдиите ги пускат под гаранция?!..
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украински танк в района на град Часов Яр обстрелва руски позиции, 29 февруари 2024 година

Унищожават "всичко, което се движи в посока на града“: Яростната битка за Часов Яр

Свят Преди 8 минути

Руските войски се опитват да превземат Часов Яр в Донецка област преди 9 май

<p>&quot;Летящи таксита&quot;: Париж обяви мащабни планове за трафика на града</p>

Ще се возим ли на въздушни таксита след два месеца в Париж?

Технологии Преди 27 минути

И дали прословутото Velocity ще дебютира на Олимпиадата през юли

Виена

Докъде пътуват българите за Великден и майските празници?

България Преди 55 минути

Топ 7 предпочитани дестинации от българите дестинации за празниците

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 1 час

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 1 час

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 1 час

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

<p>&quot;Това&nbsp;е национална криза&quot;</p>

Австралийският премиер: Домашното насилие е национална криза

Свят Преди 1 час

Хиляди протестираха из цяла Австралия, за да привлекат вниманието към смъртта на 27 жени от началото на годината в страната

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 1 час

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 2 часа

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 2 часа

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки