0
Пл ламентът готов за обсада. Така "24 часа" подготвя читателите си за днешните протести срещу патентите, където се очаква висок градус на напрежението. Срещата с шефа на НАТО лорд Робъртсън спешно е била изместена от сградата на Народното събрание, отбелязва изданието. След което разказва за обвиненията на царския депутат Емил Кошлуков, който съзрял във всичко това заговор срещу властта и обвинил в него не друг, а столичния кмет Стефан Софиянски. Причината: защо било дадено разрешение за мирен протест на занаятчии, автомобилни инструктори и таксиметрови шофьори, щом идвал шефът на НАТО. "Досега само Муравей Радев и Кошлуков са искали от мен да отменям протести", категоричен е от своя страна столичният кмет. А от снимката на първа страница в "24 часа" виждаме как са протекли протестите срещу патентите във Варна. Там недоволни занаятчии и шофьори вчера са събирали по 1 стотинка за еднопосочния билет на финансовия министър Велчев (вероятно до Лондон). От текста под снимката научаваме, че са обещали да сторят същото и за премиера, ако не махне налога.

Ала данъчните тегоби не са единственото, което трови хората. "Откриха брашно с живак", стряска ни "Труд". Става дума за 13,5 т брашно, замърсено с живак, което обаче мистериозно изчезнало от мелницата "Нов път" в Пордим. Сега полицията била се заела да търси отровното брашно и да изясни унищоженo ли е то и да не би някой да го пусне в продажба. "Монитор" пък е категоричен, че две партиди от брашото вече са били засечени в местна фурна. До момента обаче нямало сигнали за хора с оплаквания, но от ХЕИ уточняват, че живакът е силно токсичен и че стойностите му в брашното били 26 пъти над нормата.

За друг бунт - този път на скинари - съобщава "Новинар". И дори публикува от първа страница факсимиле от тяхна листовка за това кой щял да плати тока на ромите от Столипиново. В основата на протеста бил крайно десният Български национален съюз. А вчера късо подстригани момчета събирали подписи на площад "Славейков". В същото време, отбелязва "Дневник", в Столипиново пък вървяла подписка за изселването на българските семейства. 400 семейства настояват общината да им предостави възможност да напуснат гетото.

Но голямата тема в днешната преса, за която споменахме около протестите в парламента, е, разбира се, членството в НАТО. "Труд" среща в паралелни интервюта шефа на пакта лорд Робъртсън с председателя на руската дума Генадий Селезньов, който също е на посещение в България. "НАТО е доброволна организация на хора, които обичат свободата", твърди Джордж Робъртсън пред "Труд". И добавя, че там няма само облагодетелствани страни, а че членството в пакта си е чиста сделка. След което лорд Робъртсън признава, че дори понякога е доста груб с кандидатите. Така преди две години той е казал директно на премиера Иван Костов, че съвсем не е достатъчно това, което сме направили. А на въпрос на българския премиер винаги ли е толкова груб и прям с кандидатите, Робъртсън отвърнал: "Да. По-добре груб през 2000 г., отколкото да се извинявам през 2002 г.". Така, твърди лорд Робъртсън, болезнените реформи в българската армия наистина стартираха. От своя страна в интервю за "Труд" Генадий Селезньов твърди, че желанието ни за членство в НАТО предизвиквало усмивка у него, защото той не виждал коя съседна страна щяла да ни напада и за какво ни бил този допълнителен чадър.

"Бургас обаче е пак база на НАТО" - е водещата новина за "Новинар". Седем френски изтребители "Мираж 2000" са кацнали на летище Сарафово. Из града дори тръгнали слухове, пише "Новинар", че те се подготвят за удар срещу Ирак. Главнокомандващият френските части полк. Патрик дьо Третр обяснил обаче на авиодиспечерите, че самолетите са тук като част от антитерористичната операция в арабския свят.

От своя страна "24 часа" съобщава за друга американска инициатива - Американсикят червен кръст щял да финансира изхранването на 50 000 български пенсионери. За целта организацията е изпратила свой специален представител в България. Неговото име е Джеймс Джоунс. Проектът обхващал 22 области с четири центъра - София, Пловдив, Бургас, Русе, и предвиждал да се доставя храна на бедни възрастни хора.

С което преминаваме към социалните проблеми в пресата, каквито не липсват. По данни на КНСБ 1100 лв. месечно вече са нужни за изхранването на семейство с две деца. И ако досега за месечната издръжка на един човек са били необходими 275 лв., според синдикатите след поскъпването на ток, парно, лекарства и данъци тя вероятно ще е е oколо 300 лв. Продължавало и поскъпването на хранителните продукти - средно с 8-10%. "Само лоши закони и щури купони направиха досега управляващите", твърди лидерът на "Подкрепа" д-р Тренчев, отбелязва часовият вестник. Затова на 22 март двата синдиката стягали голям протест в подкрепа на безработните, бедните и социалнослабите.

По същото време, съобщава "Труд" стана ясно, че още едно пловдивско предприятие, "Тракия ресурс", което е пред фалит, е раздавало мобилни телефони на царски депутати. В изследването си на вътрешнопартийния живот "24 часа" пък се позовава на министъра на културата Божидар Абрашев, който твърди, че нямало да сменят министри. За смeтка на това министър Абрашев се прочул тези дни с политическо нововъведение, отбелязва изданието. А именно - един от четирите асансьора в Министерството на културата вече бил забранен за простосмъртни и в него можел да пътува само той или в краен случай членове на политическия му кабинет.

На този фон едва ли нещо или някакви грешки вече могат да ни учудят. Едва ли може да ни стресне и репортажът в "Новинар", от който научаваме, че двама свещеници във Враца заели и приватизирали църквата "Всех светих", като прибирали за себе си парите от продажбите oт свещи и услугите на обредите, докато съдът не разпоредил да се възстановят правата на изгонения стар свещеник.
Нито пък ни смайва новината за гафа на председателя на македонския парламент Стоян Андов, който при посещението вчера на българския президент Първанов, го представи и като президент на Македония.
"Стандарт" пък честити златните уста на председателя на нашия парламент Герджиков, който върне ли се от странство, все изтърсвал по нещо. Сега, на връщане от Венецуела, той възторжено обявил на летището, че е договорирал сделка - вагони срещу петрол. Какво ще правим с петрола, не е ясно, отбелязва "Стандарт". "Нефтохим" работи с договорирани руски доставки, "Плама" не работи, остава да се къпем в гориво, твърди изданието.

Така че най-накрая приемаме като напълно достоверна и историята за бай Мустафа Яшар от кърджалийското с. Куцево, разказана по последните страници на изданията, който с три изстрела вчера повалил четири вълка, одрал кожите им за кожух, а с останалото щял да направи елече на жена си. Защо не, усещането е, че всеки от нас започва да се превръща в един барон Мюнхаузен.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 38 минути

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 1 час

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 3 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 4 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 5 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 5 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 6 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 6 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 6 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 6 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 6 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 7 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 7 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 7 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 7 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 8 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака