0
а ашки за евро и в България". Това твърди "Монитор" и го доказва с огромна цветна фотография от първа страница, на която виждаме млади и стари да се тълпят във фоайето на БНБ, за да се сдобият с евровалутата. Оказва се обаче, че компютърен срив попречил гишетата да заработят от 8 ч. сутринта. Изданието припомня, че БНБ продава еврото с курс 1,99 лв. (съответно и германска марка) и че в обмяната на която и да е от 12 валути е включена такса 0,25%. С такава такса работят и останалите четири банки, които разполагат с евровалута - Биохим, Булбанк, ОББ и Пощенска.

"Май пак пропуснахме шанса да сме европейци", коментира в тази връзка "Новинар". И не скрива учудването си от поведението на българина, който, ще не ще, ще трябва да вади скътаните марки от дюшеците, но пък едва ли след като ги обърне в евро, ще ги вложи в банка. От друга страна, отбелязва изданието, трябва да си пишман бизнесмен, за де не се възползваш от тази възможност. Така сарафите успяха да сринат котировките за продажба на марки, препродавайки ги на банки и БНБ. След което "Новинар" стига до заключението, че "спекулата при сарафите много прилича на тази с цигарите. Търговците просто тихомълком използват слабостта и незнанието на потребителя".

Но не само това тихомълком става в държавата, не скрива недоволството си в. "Сега". Защото, твърди изданието, кабинетът тихомълком отмени намаленията за пътуване с влак. Децата, инвалидите и многодетните майки се лишават от безплатни пътувания и от намаленията, които ползваха досега. Това става ясно от постановление, публикувано в "Държавен вестник", което влиза в сила от 1 януари. От него разбираме, че вече и за децата под 7 години трябва да се купува билет. Маха се и 50-процентовото намаление за децата до 10 години.

В същото време пет града останаха без аптеки - информира "Монитор". Силистра, Дупница, Видин, Кюстендил и Враца са останали без медикаменти, след като фармацевтите тотално са се объркали с новите цени. Лекарствата свършват, отбелязва "Новинар". И за втори пореден ден се впуска в описания на хаоса в аптеките след постановлението за въвеждане на ДДС за лекарствата. Фармацевтите предупреждават, твърди "Новинар", че се задава дефицит на лекарства. И когато се изчерпят количествата, с които разполагат аптеките сега, българските лекарства просто щели да изчезнат. От снимките в "Новинар" виждаме гледки на затворени аптеки в първите дни на новата година, пред които вместо пациенти са спрели бездомни кучета.

Сигурно заради това повече от половината българи не вярват в политиците, е предположението на в. "Дневник", което изданието подкрепя със сондаж на "Алфа рисърч". От проучването става ясно, че всеки втори българин смята, че през последните 12 години страната върви към по-лошо. Едва 17% дават положителна оценка на промените. На въпрос с кой политик свързват надеждата си за по-добър живот 60% от запитаните заявяват, че няма такъв. 16% все още таят някакви надежди в новоизбрания президент Георги Първанов, а само 13% - в Симеон Сакскобургготски. Малко политици въобще попадат в класацията: Петър Стоянов и Стефан Софиянски събират по 3%, а Надежда Михайлова и Иван Костов - по 1%. Министър-председателят е най-популярен сред пенсионерите, докато 79% от представителките на нежния пол харесват Бойко Борисов, 73% от жените харесват и Иван Костов, а Стефан Софиянски и Стефан Данаилов набират съответно 72 и 71% одобрение сред нежния пол.

Всеки втори е гол и бос - това е още по-тъжната равносметка, която пък прави "Новинар" от първа страница. Данните този път са от представително проучване на НЦИОМ за декември. От него стават ясни две неща: доверието в Симеон е спаднало направо катастрофално и БСП би спечелила избори, ако те се проведат в момента. Неодобрението към НДСВ е вече близо 35% през декември срещу едва 6,4% през септември. В момента БСП е първа политическа сила с 20,8%. НДСВ са втори, а синята партия е трета.

Съпруг да си - и в старо, и в Ново време - с този анализ на спада на доверието излиза в. "Сега". И нарежда цял списък-поменик по темата. Как жената на Христо Бисеров бе някога шеф на столичната приватизация, а съпругата на бившия транспортен министър Краус - шеф на дирекция в министерството на образованието. И как сега, въпреки приказките за морал, има пълна приемственост в съпружеството. След което в. "Сега" дава и своите примери: как съпругът на Милена Милотинова стана областен управител на Перник; как съпруг на пловдивска царска депутатка бе назначен за директор на Пловдивския панаир; как жената на Лютфи Местан оглави Агенцията за детето. А известния с прякора си Георги Петров, пак със съпруга царска депутатка, от вчера оглави хазарта. Пък и време до 800-те дни - бол, така че има още глава да види, е заключението на Веселин Стойнев във в. "Сега", който извежда семействеността като амбулантна търговия: ако мъжът е депутат, днес жената оглавява агенция. И обратното. Ако не е Георги, ще е Ширин. И нищо не се променя. Само дето добре защитеният корпоративен интерес ни се представя като морал.

А в това време "Топлофикация" наново погва длъжниците си, отбелязва "Монитор". И иска конфискация на имущества, защото й трябвало да събере 23 млн. лв. В рамките на същия нов морал, твърди "Дневник" приятелският кръг на Вежди Рашидов пък предлага той да получи най-високото ни отличие - орден "Стара планина". След което изданието припомня, че Рашидов бе задържан наскоро с обвинение за побой над полицай пред Столичната община. Сега обаче група интелектуалци настояват пред президента той да бъде награден. Сред подписалите се интелектуалци "Дневник" отличава имената на Илия Павлов, Стефан Цанев, Любомир Левчев, Петьо Блъсков, Тошо Тошев, Кеворк Кеворкян, Светлин Русев и депутатите Коста Цонев, Татяна Дончева, Бойко Рашков и Румен Петков.

В това време читателка пита в. "Монитор" какво им остава на обикновените хора в този вгорчен живот, освен една празнична разходка? Защото, пише Веселка Василева от столичния кв. "Младост", другото е вече изконсумирано от едни и същи познати лица, които все се появяват и все ни учат на морал. А за нас остана отвратителна, озъбена и миризлива социална слабост, твърди тя.

Изпратихме годината на голямата грешка - това е равносметката и на писателката Емилия Дворянова, авторка на нашумелия роман "Госпожа Г." пред в. "Дневник". Обществото ни сякаш се разпада, превръща се в случайно събрано на едно място население, казва писателката. След което заявава, че не разбира от астрология и не знае защо отминалата година е била година на змията, но лично тя я е усетила наистина като "змийска". Изчезнаха целите ни след трудните 1996-1997 г., твърди Емилия Дворянова. Всичко започна да виси във въздуха, липсва ни усетът за колективното битие на съществуването ни. И тя се пита защо българинът несъзнателно иска да живее в заблуди, защо все иска някой да се грижи за него, защо не е способен да поема отговорност за съдбините си. Емилия Дворянова споделя и голямото си притеснение - поканата за членство в НАТО през тази година. Моля се да съм лош пророк и да греша, казва тя. И признава, че си е дала своеобразна клетва. През 1991 г. е сложила на пианото си подписана за нея снимка на царя, в ентусиазма на онези години. Когато през 2001 г. той ни сполетя по такъв странен и според нея непочтен начин, я махнала. Но си обещала - ако получим покана за НАТО, което според нея е Рубикон за България, е склонна дори да я върне. Независимо от симпатии и антипатии.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 52 минути

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 1 час

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 1 час

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 2 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 2 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 2 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 2 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 2 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"