0
з законно е поскъпването на тока и парното", гласи новината за пресата днес, след като Върховният административен съд отмени решение на правителството за увеличението. Съдебното решение не подлежи на обжалване, бърза да успокои "Монитор". "С вдигането на цените не е спазен Кодексът на труда, решиха магистратите", изтъква "Демокрация". Мотивът на съдиите е, че тарифите на тока и парното засягат жизненото равнище на хората и определянето им трябва да се съгласува със синдикатите. Именно синдикатите заведоха делото, припомня "Новинар". Днес решението ще бъде изпратено в "Държавен вестник" и след като влезе в сила след обнародването му, отново ще важат старите цени на тока и парното отпреди 1 октомври, съобщава "Труд". "Енергото" и "Топлофикация" обаче няма да връщат пари на гражданите, пояснява на свой ред "24 часа". Въпреки успокоението от ВАС, че няма такава опасност, добавя "Новинар".

"Не е ясно дали при това положение ще се дадат обещаните енергийни помощи", цитира изданието притеснения вицепремиер Лидия Шулева. Тя се опасява, пише вестникът, че ще бъдат ощетени над 1 млн. българи, тъй като помощите са разчетени при новите цени. Междувременно абонати в София масово са получили големи сметки за ток, в които е вписано, че са за два месеца - октомври и ноември, разкрива "Новинар". Пиянство на един народ или потапяне в хаоса настъпва, пита изданието. Хората винаги ликуват, когато правдата ликува и лошият (разбирай топлофикацията и енeргетиката) е наказан. Но днешната радост не винаги е утрешна, напомня изданието.

А днес социалнослабите имат грижа - да си сменят зелените паспорти. Срокът за подмяна на документите изтича на Нова година. Тогава възрастните под 70 години губят правото си да получат социални и енергийни помощи или пенсия. Но се водят консултации с МВР, за да може гражданите да вземат социалните си помощи и със зелените паспорти до края на януари, разкрива "Монитор".

60 млн. спестени от безработни. 19 млн. неплатени майчински. Икономиката продадена за 20% от стойността й. Държавни фирми умишлено водени към фалит. 18 млрд. лева прибрани от братовчедите. Накратко - факти от Бялата книга, или Как Костов и сие обраха държавата, пише "Република". Обвинения без имена, лаконично коментира "Новинар". Но Бялата книга вбеси сините, отбелязва "Труд".

Това е жълта книга на Стоян Ганев, отбелязва становището на бившия финансов министър Муравей Радев "Демокрация". Преобладава политическата злоба над реалната оценка, смята Никола Николов, шеф на икономическата комисия в 38-то Народно събрание. С Бялата книга се прави опит за подмяна на институциите, ако има данни за престъпления от определени лица, то те се резследват от съответните органи, коментира на страниците на "Демокрация" и лидерът на СДС Екатерина Михайлова. По-интересно е защо правителството, което едва смогна след 100 дни във властта да напише програмното си есе, внезапно се втурна да върши тази изнурителна за интелектуалния му потенциал работа, се пита "Демокрация". А към това прибавя и спецкомисия. Специална Бяла комисия продължава да проверява злоупотребите на Костов. Заради тежестта на откритите факти правителството реши да създаде и Бяла комисия, по преценките на която ще се определят материалите за прокурор, пояснява финансовият ежедневник "Пари". "Е, и?", пита "Република". Ретроспекцията показва, че ефектът от публикуването на бели книги у нас може да се резюмира с фразата "Пенка пее на керван". Ретроспекцията доказва също така, че в България гнилото наследство се използва най-вече като оправдание за несъстоялото се светло бъдеще и никога - за целите на прокуратурата и съда.

Засега има новина от "Дондуков" 1, но няма нищо ново под балканския похлупак на правовата ни държава. Дано му дойде времето и на това, заключава изданието.

Дойде обаче време за рокадите на Съвета за електронни медии. Квотата на Милотинова, както нарича "Демокрация" парламентарното представителство в съвета, уволни Лиляна Попова. Заедно с нея е освободен и управителният съвет на "Сан Стефано", оставки подадоха и директорите на новините и програмата, допълва вестникът. Основният мотив на жълтите медийни надзорници за решението е, че Попова не отговаря на изискванията на Закона за радио и телевизия - няма петгодишен стаж в БНТ, обяснява "Новинар". "Това е беззаконие, закон не се прилага с обратна сила. СЕМ свърши мръсната работа за мое голямо омерзение", коментира самата Попова пред "24 часа". Тя се заканва да обжалва решението, макар според поправките в закона това да не спира действието му.

Кой е новият шеф? Кирил Гоцев, човек на Хачо и ДПС, става временно директор на националната медия, представя го "Монитор". "10 години градих в БНТ, за три я съсипаха", заявява пред "24 часа" инженерът, който встъпва като и.д. и е решен да направи моментна снимка на състоянието на телевизията.

СЕМ си е чисто Не-се-ре-те, провъзгласява "Монитор". Широкоразрекламинираният съвет за електронни медии още с първия си ход доказа, че е едно чисто и просто НСРТ. Пуснати на свобода, членовете му незабавно разкриха публичната тайна, че са ги избрали с единствената задача да махнат Лили Попова от креслото на генерален директор на БНТ. Сега вече българинът може да спи спокойно. Най-тежкото му гайле вече е премахнато. Да, ама не, както обичаше да казва от екрана на същата тази БНТ един коментатор, изтъква изданието.

"Никулден е! Хайде на лапнишараните!", призовава "Република". Страх от опасни шарани, алармира "Труд". Страх, че шараните по софийските пазари са болни от "червенка", накара много хора да връщат закупената риба. Гледайте очите на рибата, която купувате, съветват експерти. Ако е прясна, очите й са прозрачни и изпъкнали. Това показва, че не е престояла дълго време извън водата. Ако не, можете да се уловите сами, съветва изданието. Иначе магазини и пазари предлагат изобилие от скъпи и екзотични риби. Сом с очила и коса от пипала на октопод е атракция в магазин "Морски свят". Търговците са обзавели експоната и с лула.
Този ден е носил голяма радост на хората и голяма мъка на шараните, отбелязва "Република". И тъкмо тук е проблемът. Хора ли сме или шарани? Царските хора обещаха да нахранят гладния български народ. И ние се хванахме като шарани. А дали и царските хора не се оказаха шарани? Може би са се надявали, че ще намерят пълна хазна. И че ще има и за тях, и за нас... евентуално. Техните обещания са като проверената мъдрост: рибата е още в морето, а те вече сложили тигана. Какво да се прави шарански синдром, примирява се изданието. Честит празник на всички именници и шарани!
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Осъдиха руснак на 25 години затвор

Осъдиха руснак на 25 години затвор

Свят Преди 9 минути

Дори според обвинителния акт никой не е пострадал от действията му

И трите развлекателни формата от пролетния сезон на NOVA оставиха конкуренцията далеч назад

И трите развлекателни формата от пролетния сезон на NOVA оставиха конкуренцията далеч назад

Любопитно Преди 1 час

Новините и публицистиката на медията са с пълна доминация в телевизионния ефир

Арести в София при акция срещу изборни манипулации

Арести в София при акция срещу изборни манипулации

България Преди 1 час

В рамките на акцията текат и проверки на търговски обекти

Детските рокли на кралица Елизабет и сестра ѝ се предлагат на търг

Детските рокли на кралица Елизабет и сестра ѝ се предлагат на търг

Любопитно Преди 1 час

Дрехите ще бъдат продадени за повече от 12 000 паунда на търг на аукционна къща Kerry Taylor Auctions в Бермондси

Протест: Редица университети не отвориха врати

Протест: Редица университети не отвориха врати

България Преди 1 час

Размерът на заплатите е сред причините, които взривиха натрупаното напрежение

ЦИК реши как ще се организира гласуването на хора с увреждания за вота 2 в 1

ЦИК реши как ще се организира гласуването на хора с увреждания за вота 2 в 1

Избори 2 в 1 Преди 2 часа

Парламентарните избори и изборите за представители в Европейския парламент ще се проведат на 9 юни

Апелативният прокурор на София подаде оставка

Апелативният прокурор на София подаде оставка

България Преди 2 часа

Неговото име беше замесено с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса

Важните моменти, които принцеса Кейт може да пропусне заради рака

Важните моменти, които принцеса Кейт може да пропусне заради рака

Любопитно Преди 2 часа

Отсъствието на Кейт Мидълтън заради лечението ѝ от рак вероятно ще я изключи от ключови кралски моменти

Митрополит Йоан за епархийските избори в Сливен: Вотът е проведен според канона

Митрополит Йоан за епархийските избори в Сливен: Вотът е проведен според канона

България Преди 2 часа

Той подчерта, че различията не са непреодолими

Рамзан Кадиров

"Игра на тронове" в Чечения: Кой ще наследи Рамзан Кадиров

Свят Преди 2 часа

Борбата за наследник на чеченския лидер Рамзан Кадиров се разраства

<p>Кой е Мохамад Мохбер, който временно ще бъде държавен глава на Иран</p>

Кой е Мохамад Мохбер, първият вицепрезидент на Иран, който временно ще бъде държавен глава

Свят Преди 2 часа

68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация

Руската армия превзе ключово село в Луганска област

Руската армия превзе ключово село в Луганска област

Свят Преди 2 часа

Това е едно от малкото населени места в източната част на областта което все още е под контрола на Киев

Снимката е илюстративна

Жена е погребана жива, наказание за съпруга ѝ

Свят Преди 2 часа

Доказателствата показват, че тя се е борила за живота си, докато е била в гроба, и може би е била в съзнание до пет минути

<p>Разкриха кой е истинският &quot;злодей&quot; в живота на Ейми Уайнхаус</p>

Джак О'Конъл разкри кой е истинският "злодей" в живота на Ейми Уайнхаус

Любопитно Преди 3 часа

Британският актьор се превъплъщава в образа на Фийлдър, известен като Блейк Фийлдър-Сивил, в биографичния филм "Back to Black"

Петата болест: Симптоми, диагностика и лечение на парвовируса

Петата болест: Симптоми, диагностика и лечение на парвовируса

Свят Преди 3 часа

Парвовирусът е наречен още обрив на "ударената буза"

Снимката е илюстративна

Забраненият остров, където се допускат само бразилски военни и учени

Любопитно Преди 3 часа

Забраненият остров, където живеят змиите с най-бързо действащата отрова