0
Кв во става в партиите и страната след вота, който определи президент с 53,5% от гласовете - това е въпросът, който вълнува днешната преса.
След вота - две Българии, категоричен е "24 часа". България отново се клонира. България пак се раздели на две. На пръв поглед това си е старото еднозначно червено-синьо делене, което цепеше родината през толкова много превратности и избори досега. Това повторение на стария партиен сериал е само привидно. Най-постоянното напоследък в българското политическо пространство става непостоянството и "твърдо" е само едно - крайната нестабилност на обществените настроения, които могат да се люшнат наляво или надясно според броя на запечатаните радиатори, инфлацията, вдигането на заплатите или скока на долара, уверен е "24 часа".

"Нацията ни може и да се разпадне". Така звучи прогнозата на политолога Евгений Дайнов, изказана пред "Новинар". Тъкмо навън нашите партньори свикнаха с това, че царят е премиер, и сега им поднасяме недоказан социалист за президент. Ще трябва оттук нататък Първанов да доказва, че не е комунист, заявява Дайнов.

"Цар и комунист ще управляват България", отбелязва на свой ред "Труд". И под това заглавие изданието отразява реакциите на световните медии и чуждите посланици у нас. Това, което гъделичка любопитството, е пикантерията около бъдещото съжителство на "цар-премиер" с "президент-комунист" - една несрещана в посткомунистическа Европа комбинация. С внимание се очаква и бъдещото поведение на Георги Първанов по отношение на досегашните външнополитически приоритети на страната. Оказва се, пише "Труд", че за Брюксел е важна последователността. Вестникът помества официалната позиция на НАТО след изборите, съобщена от Ариан Кантие, според която НАТО приветства готовността на новоизбрания български президент да води страната към евроатлантическата и европейската интеграция. НАТО приема новия български президент като демократичен избор на българския народ. "И социалист може да ни вкара в НАТО", е мнението и на външния министър Паси, изразено пред същото издание. И за финансовият ежедневник "Пари" Георги Първанов печели доверието на Европа. Вестникът цитира Жан-Кристоф Филори, говорител на комисаря по разширяването Ферхойген, който казва, че в Брюксел очакват официалните резултати, но вече могат да заявяват, че президентските избори в България са били честни и демократични.

"Европа вече е убедена, че един бивш комунист може да управлява добре, твърди и новият президент пред "24 часа". "Аз чувам хората и това е важно", уверява той. Новият президент Георги Първанов ще влезе на "Дондуков" 2 благодарение на гласовете на малките градове и селата, сочат данните от РИК-овете, пише "Новинар". Стоянов е спечелил в големите градове. 74% от българите в чужбина също са гласували за Стоянов. 59% от хората с висше образование са гласували за Петър Стоянов, а 63% от тези с основно са подкрепили Първанов. 74% от ромите също са гласували за Първанов. 65% от младежите са подкрепили Стоянов, гласят данните от "Сова Харис", публикувани от "Новинар". В Русия и Турция победи Първанов, на Запад - Стоянов, гласи блиц-коментарът на "Труд".

Има случаи, в които числото 13 не е фатално. Даже може и да е на късмет. Това мнение обединява всички на 13-ия етаж на блок 9 в столичния квартал "Красна поляна". Там отскоро живее новият президент Първанов. Съседите на Георги и Зорка щастливи от успеха, пише "24 часа". Заря и чеверме в чест на Първанов като реакция на народната суматоха. Червени рози, вино и тоалети белязаха победата, отбелязва "Новинар" и с видимо удоволствие описва светската суматоха в изборната нощ - Емел Етем, която дойде с червен костюм и червени обувки. С червена джуфка на врата се появила и зам.-министърката на икономиката Любка Качакова. Даже подметките на Доган бяха червени, както се видя, докато седеше с преметнат крак. Соцлидерът носеше червен букет и пи шампанско от червена пластмасова чаша, не пропуска подробностите "Новинар". В същото време "Монитор" оглежда тоалетите на победената страна. Траурночерни одежди бяха предпочели повече от дамите в кандидатпрезидентския екип на Стоянов. Лидерката на СДС Екатерина Михайлова се яви в трагично тъмнолилаво.

Единствено Евгений Бакърджиев обикаляше НДК очевидно в прекрасно настроение, изтъква изданието. Червените ляха уиски, сините сълзи, обобщава "24 часа". "СДС ще се превърне в политическо джудже", прогнозира депутатката Диляна Грозданова пред "Монитор". НИС на СДС днес може да прикани Бакърджиев да напусне СДС, научил "Монитор" от свой източник на "Раковски" 134. Столичният председател на сините предложил на Стоянов да оглави сините, но президентът отказал, обяснява вестникът. Бакърджиев пак настоя за радикални промени в ръководството на партията, отбелязва на свой ред "Демокрация".

Според "Новинар" таен НИС брои привържениците на Бакърджиев. Соколов инструктирал организации да пращат протестни телеграми. Непоследователността на Стоянов и слабата подкрепа на Симеон са сочени като най-сериозните грешки, изтъква вестникът. Какво ще стане със СДС оттук нататък, е нещо изключително важно, тъй като политическото бъдеще на страната минава през политическото бъдеще на СДС, цитира думите на Екатерина Михайлова "Демокрация". А Стоянов има два месеца да разбере ще събере ли сили за лидерския пост в СДС. Дясното пространство, пише "Труд", е така раздробено, че едва ли някой в близко време може да нареди пъзела на синята идея. Започна прекрояване на политическото простраство, подчертава "Демокрация". Лидерски амбиции отново цепят БСП, добавя "Труд". Деветима човека спорят за червения трон, след като соцлидерът стане президент. С най-големи шансове били Румен Петков и Румен Овчаров. БСП търси лидер до Коледа, подчертава "24 часа". По простата причина, че тогава се очаква да бъде свикан извънреден конгрес на соцпартията. Запознати с настроенията в партията твърдят, че най-големи шансове има Петков. "Не, вярната формула е колективно ръководство", е категоричната позиция на Красимир Премянов, изразена пред часовия вестник. Победата на Първанов върна интригата в БСП, заключава "Новинар". А самият той според "Демокрация" ще започне президентския си мандат с рокади в спецслужбите. Очаква се Бриго Аспарухов да поеме разузнаването. В същото време премиерът не изключва реставрация на короната, изтъква изданието, като се позовава на британския "Файнаншъл таймс".

В броя си от 17 ноември британският вестник публикува интервю с премиера, в което Симеон уточнява: "Мисля за за себе си, като за цар на българите. Трудно е. Не мога да се разгранича от предишната си идентичност." Оставяйки встрани политическата раздвоеност и мимикрия "Труд" предлага среща с един човек, когото никой не подлага на съмнение - легендарния тромпетист Майлс Дейвис. Най-загадъчният и влиятелен джазмузикант от втората половина на миналия век доказва посмъртно прозвището си Пикасо в джаза с изложба в Лондон. 14 живописни платна и повече от 100 негови рисунки са на показ в Центъра по дизайн по повод 10-годишнината от смъртта на музиканта.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 1 минута

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 27 минути

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 41 минути

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 43 минути

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 10 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 10 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 11 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 11 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

ЦРУ участва в преговори за мир в Газа

Свят Преди 12 часа

Директорът на Централното разузнавателно управление е в Кайро

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Пребиха политик от партията на Шолц в Германия

Свят Преди 13 часа

ГСДП е партията на канцлера

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

БАБХ спря фирмата, произвела козунак с батерия

България Преди 14 часа

Изтеглените от продажба козунаци са насочени за унищожаване

Родилка и бебе починаха в Самоков

Родилка и бебе починаха в Самоков

България Преди 14 часа

Разпоредена е проверка

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 15 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 16 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 17 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове