0
Дс с е 10 януари и на смрачаване ще започнат да се навършват 4 години от онази напрегната нощ пред парламента, след която вече наистина нямаше връщане назад. Вероятно утрешната преса ще е пълна със спомени, анализи и оценки на станалото тогава, а днес на тази тема е отдал челото си в. "Труд". "Революция или..." е заглавието на първа, отправящо ни навътре във вестника. А снимките са на площада от птичи поглед и на две от емблематичните тогава политически фигури - покойния вече Николай Добрев и на отпътувалия надалеч Филип Димитров.
Анкетата сред водещи политици на 10-та страница разкрива многопластовост на отношението към тази дата и свързаните с нея събития. Според премиера датата 10 януари ни носи поуката, "че народът няма да търпи безотговорно и престъпно управление, колкото и да са здрави формалните основания за съществуването му". Стефан Софиянски не приема тази дата и мисли, че никой няма право да вади дивиденти от нея. Жан Виденов смята, че 10 януари е като 10 ноември - "едни и същи хора се чудеха как да предадат политическата власт, за да спечелят икономическата".
Георги Първанов определя деня като мрачна страница от историята на родния парламентаризъм, а Евгений Бакърджиев - напротив: "важна дата в най-новата ни история", на която е избухнала огромната енергия на народното недоволство. Освен тази анкета, страницата предлага почасова хроника на събитията и кратка журналистическа констатация на факта, че за действията около парламента има само един осъден. Това е 27-годишният Лазар Божинов от пловдивското село Хаджиево, разпознат на репортерските ленти и уличен в кражба на кожено яке от разбит депутатски "Мерцедес". Глобата му е 10 хиляди стари лева. Служители на МВР, които са превишили правата си, не са установени.

Преди малко стана дума за Евгений Бакърджиев. Той и днес е в светлината на медийния прожектор. Но не толкова поради юбилейната дата, колкото поради продължаащата полемика между него и министъра на регионалното развитие Евгени Чачев. Коментарът на Валерия Велева в "Труд" е озаглавен "Синьо време разделно" и изразява недоумение от внезапната медийна атака на кроткия иначе Чачев срещу бившия му началник. Според авторката, сегашният министър е "ехото на премиера и оръдие в битката му срещу водача на столичната синя гвардия". Засега тази война се водела позиционно, Бакърджиев не си изпускал нервите и критикувал според партийния устав, а целта на Костов била да го предизвика, за да може да го санкционира като Бисеров. Оставало да видим на кого първи няма да му издържат нервите.
Две страници по-нататък, под шапката "Евгени срещу Евгений" е направен разрез на конфликта между бившия и настоящия строителен министър. В него се противопоставят взаимните обвинения, а под тази фактология са поместени интервюта с трима зам.-министри: Борис Милчев, Ваня Зегова и Васил Гарнизов. За първи път, след познатите вече критики на Чачев по отношение на кадровата политика на Бакърджиев в министерството, в пресата се появяват и контраобвинения. Според тях Чачев е съвместявал със зам.-министърския си пост и 12 участия в директорски бордове, донесли му само за една година 40000 долара. Обвинението му, че Бакърджиев е замесен във взлома в неговия дом, тук е контрирано с предположението, че противно на твърденията, от дома на Чачев е изчезнала голяма сума пари. И не хиляда или две хиляди, а цели 500 000 долара. Според един от заместниците на бившия вицепремиер Чачев затова бил нервен и говорел небивалици.

Евгений Бакърджиев е главно действащо лице и в интервюто със столичния кмет, което публикува днес "24 часа". То започва с припомняне на срещата на Стефан Софиянски с актива на столичната организация на СДС, инициирана от Бакърджиев, продължава с прегръдката между двамата и постепенно се отправя към темата за премиерството. Според Стефан Софиянски, в нощта срещу 11 януари дори СДС не е могъл да управлява хората пред парламента, а народното недоволство и жаждата за промяна го е издигнала на гребена на вълната. За служебен премиер тогава го е предложил президента Стоянов, но цялото ръководство на СДС е подкрепило това предложение. За предстоящите избори столичният кмет избягва да прави прогнози, но е убеден, че сините ще спечелят. Въпросите са: с колко и с кого??

Сложните отношения в синята партия в навечерието на изборите са привлекли и вниманието на екип на "Стандарт". Така е подписан анализа "Ловът на вешици в СДС продължава с хората на Бакърджиев". В него става дума за това как постепенно са охладнели отношенията между Бакърджиев и Чачев, как бившият зам.-министър се опитва да излезе от сянката на предшественика си. Проследяват се персоналните промени в областните ръководства във Враца, Монтана, Видин, опитите да се отстранят привърженици на Бакърджиев в София, като примерът е с директорката на софийските гробища Елена Хубенова. Вдясно от този анализ е публикувана стенограма от пресконференцията на Евгений Бакърджиев в столичния областен съвет на СДС в понеделник.

Ако вече сте почувствали жажда, значи отиваме към общата за днес вестникарска тема - водата. Две страници в "Демокрация", толкова - в "Труд" и "24 часа". Под общо заглавие "Жаждата на четири града" в. "Демокрация" ни предлага репортерско проучване на водните проблеми на Ловеч, Враца, Монтана и Добрич. За Ловеч и Плевен се оказва, че единственото разумно решение е строителството на язовир "Черни Осъм". За него ще са нужни около 70 млн. лв. и строителството му ще отнеме две години. В момента ловчанлии имат само по четири часа вода вечер, а още по-зле са "на високото" - в Троян, Априлци, Тетевен. За жителите на Добруджа водата отдавна е болезнен символ. В момента там проблемите нe са така драстични, както в Ловеч, но профилактично, а и за пестене на електроенергия, от 1 декември водата в Добрич се спира от полунощ до 4 ч. сутринта. Проблемът в този край е старата и най-дълга в страната водопреносна мрежа - 3260 км., която буквално източва така ценната за този край вода. Иначе жителите на Добрич с горчива усмивка си спомнят препоръката на министъра в Жан Виденовото правителство Джаджев: "Като нямате вода, пийте бира!".
В Монтана вода има сутрин от 6 до 9 и вечер от 6 до 10, а Враца си е на воден режим от половин век. В кратка бележка, но върху цветна подложка се успокояват столичани, че нивото на язовир "Искър" е близко да максималното и воден режим за столицата не се предвижда.

"Труд" също е посветил две от страниците си на опасността от обезводняване на родината. Според проучванията на вестника 40% от селищата в страната са пред воден режим. Екип на вестника е подготвил информация за състоянието на водоизточниците в цялата страна, а специалисти предупреждават, че тази година може да се окаже критична.
В интервюто с проф. Владимир Шаров от Института по метеорология се подчертават опасностите от човешкото въздействие върху околната среда и като пример се дават бомбардировките на НАТО над Югославия. Тази теза е по-широко развита във фолиото на "24 часа", където заглавието е "НАТО докара сушата". Всъщност под него тече материал, основаващ се на изследванията на проф. Румен Воденичаров за нарушаването на цялостта на озоновия слой над Балканския полуостров вследствие полетите на свръхзвуковите самолети на НАТО по време на войната. Като контрапункт на тези твърдения е публикувано мнението на зам.-директора на НИМХ при БАН Христомир Брънзов, според когото времето е нещо локално и действията на НАТО-вската авиация не биха могли да окажат такова влияние върху метеорологичните процеси на Балканите.

Малко или много навлязохме в международните отношения и затова завършвам днешния преглед на българския централен печат със специалното приложение на "Демокрация" "Europe.BG". В него можете да прочетете анализа на Румен Яновски за предизвикателствата на 2001 година, репортаж за формирането на българската общност на територията на Чехия и Словакия, размислите на Петко Бочаров за НАТО и пустото нашенско "ако", да научите повече за проблемите в Чешката телевизия. И съвсем за финал. Ако обичате да говорите по мобилния си телефон, пътувайки в градския транспорт, ще трябва скоро да се лишите от това удоволствие. Вчера тази новина е дошла от Столичната компания за градски транспорт. И това не е прищявка. Просто новите автобуси и трамваи са с електроника, която се смущава от сателитните комуникаци. Нищо, така ще четете повече вестници.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 33 минути

Анализатори очакваха нетна печалба

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

Свят Преди 2 часа

Става дума за руски гражданин, вербуван от руското военно разузнаване

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 6 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 7 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 7 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Свят Преди 8 часа

Противниците на идеята за пълна конфискация виждат риск от създаване на опасен прецедент

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 8 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 8 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 9 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 9 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 10 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 10 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

Избори 2 в 1: "Сиела Норма" ще изпълни обществената поръчка за машинния вот

България Преди 11 часа

Компанията беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Израел назначи нов ръководител на военното разузнаване

Свят Преди 11 часа

Израелските сили обявиха и промени в генералния щаб

Яхия Синуар, лидер на "Хамас" в ивицата Газа

Лидерът на "Хамас" в Газа иска промени по предложението за прекратяване на огъня

Свят Преди 11 часа

Синуар продължава да настоява за гарантиран край на войната и иска дори писмен ангажимент за "безусловно прекратяване на боевете"

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

НЗОК е дала две положителни становища за частната болница „Мама и аз”

България Преди 12 часа

Едното е подписано през февруари 2023 г., а другото през ноември