0
Зм милиони, грешки и подкупи, четем по първите страници на вестниците. "2 млн долара подкуп. Супералчност", е заглавието на "24 часа". Подкупът е бил поискан от чиновник от икономическото министерство по времето на вицепремиера Жотев, обяви сензационно наследникът му Николай Василев. Ден преди това новият икономически министър говореше за рушвет от 200 000 долара. Сумата била поискана от чужд инвеститор, за да стане сделка за покупка на закъсало наше предприятие, отбелязва изданието. Вицепремиерът не пожела да съобщи името на потенциалния инвеститор, отказал да плати подкупа, изтъкват по новите разкрия за корупцията в Министерството на икономиката "24 часа" и "Монитор". Вицепремиерът Василев обаче разкри схемата, по която е искан подкупът, добавят изданията. Схемата била следната: служител в министерството се представя пред инвеститора за юрист на ведомството и обещава сделката да стане. Следва среща в ресторант, където "юристът" дава номер на банковата сметка и казва на чужденеца колко пари да преведе по нея.

"Разбрахме се с чуждестранния инвеститор, че ще му изпратя официално писмо да ни предоставят името на човека и доказателства, които той ще представи на борда на своята фирма, защото въпросът е изключително деликатен и може да придобие международни измерения", цитира думите на Василев "Монитор". Изданието обаче поставя като водещ акцент "грешките" за 21 млн. лева на БНТ. Нарушенията са от неточно отчитане на приходите и разходите на медиата, е установила ревизия на Сметната палата. Обвиненията към екипа "Попова" варират от неправомерно провеждане на конкурси за техника и оборудване до безстопанственост към имотите на националната медиа. Дори сградата на "Сан Стефано" не е с уредено право на собственост. Проведените конкурси за прословутото студио № 6 са незаконосъобразни. Въпреки наличието на свободен щат, ръководството на БНТ е уволнявало свои служители и е сключвало граждански договори с външни лица, отбеляза изданието. Управителният съвет си е раздал премии за миналата година за 12 000 лева, съобщава "24 часа". 448 000 били раздадени допълнително на служители от дирекция "Маркетинг и реклама", 123 000 били платени без никакъв регламент.

Тв шефове престъпили закона и със сделката за доставка на 10 автомобила, научаваме от "Труд". В този доклад няма нищо, от което ръководството на БНТ да се срамува, е обяснението на Лили Попова. Нарушения има, но нито с един лев от бюджета не е злоупотребено, твърди Попова, допълва "24 часа". Резултатите от ревизията са предоставени на финансовия министър Велчев, заключава "Труд". Искаме истината, заявява в редакционния си коментар вестникът, но по повод първото отлюспване от НДСВ. Жълтата депутатка Таня Димитрова от Ямбол напусна вчера Народното събрание. Срещу освобождането й гласуваха само трима депутати, пише изданието. Мотивът й бил личен. Освен нейната версия има и друга, неофициална, която "Труд" лансира в коментара си: депутатката е отлюспена след скандал с шефа на царската парламентарна група Пламен Панайотов . Но кой ще ни каже какво става между четирите стени в сградата на съединението? Избиратели, не одобряваме и равнодушието, с което депутатката бе освободена, без никой от колегите й да я попита за мотивите й. Това да не е "крак-маг" за бърза консумация?, пита "Труд".

Стоянов не знае колко кебапчета му трябват за успех на изборите, твърди в този дух "Монитор". "Не знам", отсече той вчера на обед в столичната ресторант "Къщата с часовника", след като представи кандидата си за вицепрезидент - шефката на Софийски градски съд Нели Куцкова, пише вестникът. При представянето на новото си вице държавният глава обяви, че сменя Тодор Кавалджиев не защото не го одобрявал, а заради "неговите крайни морални императиви", добавя изданието. Съдийката ще привлича гласовете на работещите жени, смята "24 часа". Куцкова е на 44 години и е специалист по гражданско право. Познава се със Стоянов от 10 години. Работили са като зам.-министри на правосъдието в правителството на Филип Димитров. Куцкова отказа поста на правосъден министър във второто правителство на Иван Кръстев, припомня часовият вестник.

"Харесвам човешката й непримиримост към неморалността и особено към корупцията", заяви президентът и така намекна за един от акцентите в бъдещата си кампания, цитира "24 часа" думите на Петър Стоянов. . На въпроса на "Монитор" кога ще съобщи името на кандидата за президент на НДСВ Симеон Сакскобургготски отговори "в най-скоро време, за да не ви кажа , когато му дойде времето". Кандидатът на НДСВ за президент ще стане известен във вторник, дава уверения изданието, като се позовава на депутата Тошо Пейков. Според депутати от НДСВ името на кандидата за държавен глава се консултира и с ДПС и коалиция "За България". С декларация обаче депутатите решиха поемаме тежести като НАТО, отбелязва "Труд". България се задължи вчера да действа като фактически член на НАТО. Документът беше гласуван след вял дебат. 159 депутати бяха "за", само Александър Паунов от "Коалиция за България" беше против, изтъква "Труд". Публикувайки декларацията на българския парламент, "24 часа" отбелязва, че сме със САЩ, но срещу гаранции за сигурност.

Готвим ли се за война, пита "Труд". Кое събитие пришпори така депутатите? "Операцията "Безгранично правосъдие" може да започне всеки момент - отговаря външният министър Соломон Паси. - Това е моето усещане. Не трябва да се учудваме, ако започне дори в края на тази седмица. Може да започне във всеки един момент от днес до края на другата седмица",заявява външният министър в интервю пред "Труд". Вероятно това усещане се подсилва и от изведената реплика от интервю на Бин Ладен на първа страница на вестника, която гласи: Ще изтребя американците до крак.

Днес в 9 часа обаче медиците ни застават отново пред либийския съд, припомня "Монитор". Атаките срещу САЩ няма да повлияят на делото, нито да го отложат, смятат българските дипломати в Триполи. Външният министър Паси, роднините на задържаните и журналистите отпътуваха заедно оня ден. В Триполи вчера пристигна нов дипломат на посолството ни - Димитър Димитров, който ще заеме мястото на аташето Борис Борисов. Още един нов човек се очаква в мисията ни - преводач, който е работил в Либия в момента на задържането на българите, информира "Монитор".

Днес е 955-ия ден, откакто пет български медицински сестри, работили в Либия, са в затвор в африканската страна. Малко след тях бе задържан и съпругът на едната от тях - д-р Здравко Георгиев, отброява "Труд". Отлагане или присъди в Либия? Още не известно доколко жестът, че един от синовете на Кадафи, готов да бъде наблюдател на процеса, засилва надеждата, че нашите ще бъдат спасени.

"Тези атентати и войни не съвпадат с надеждите ни за ново хилядолетие - разсъждава в глобален план режисьорът Крикор Азарян пред "Монитор". - Нещо повече, те са знак за това, че човечеството все повече се отдалечава от същността си и призванието да остави нещо след себе си. Имаме знания за безкрайността на Вселената, но не чуваме тревожния глас на поетите и философите, че в тази безкрайност ние, които имаме привилегията да обитаваме тази малка, но толкова красива планета, продължаваме да сме неразумни", констатира известният творец.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Lincoln Continental

Когато в емблематична американска лимузина са вграждат двигатели от BMW… дизелови

Технологии Преди 52 минути

Коя ли умна синя якичка измисля този гениален ход?

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 1 час

Изграждането ѝ може да започне още тази година

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

Как ще получат Благодатния огън църквите у нас

България Преди 2 часа

Тази година българската делегация не пътува до Йерусалим заради напрежението в Израел

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Свят Преди 10 часа

Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 10 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 10 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Свят Преди 11 часа

При въздушния удар е бил убит 56-годишен овчар, който е бил объркан с лидер на терористите

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Свят Преди 12 часа

76-годишен мъж също е бил ранен

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

България Преди 12 часа

На фона на отношението към други институции, особено тези на държавната власт, това са впечатляващи стойности

Мерил Стрийп ще получи "Златна палма" в Кан

Мерил Стрийп ще получи "Златна палма" в Кан

Любопитно Преди 12 часа

Това ще се случи на 14 май

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 13 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 13 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

TikTok сключи договор за лицензиране на музика с Universal

TikTok сключи договор за лицензиране на музика с Universal

Свят Преди 14 часа

С това споразумение се слага край на продължилия месеци спор

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 14 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин